image

Maker Blackshades-malware krijgt bijna 5 jaar cel

woensdag 24 juni 2015, 10:28 door Redactie, 2 reacties

In de Verenigde Staten is een 24-jarige Zweedse man veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna 5 jaar wegens het ontwikkelen van de Blackshades-malware, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Via Blackshades kregen gebruikers van de malware volledige controle over de computers van hun slachtoffers, waaronder ook de webcam. Daarnaast was het mogelijk om via de malware foto's te bekijken, toetsaanslagen op te slaan en wachtwoorden te stelen.

De malware werd voor een bedrag van tussen de 40 en 100 dollar aangeboden en kon eenvoudig voor allerlei doeleinden worden aangepast. Wereldwijd zouden meer dan 500.000 computers in meer dan 100 landen met de malware besmet zijn geraakt. Volgens het ministerie van Justitie zou Blackshades aan duizenden criminelen zijn verkocht en genereerde dit tussen september 2010 en april 2014 een bedrag van meer dan 350.000 dollar. Vorig jaar vond er een grote internationale operatie tegen gebruikers van Blackshades plaats, waar ook de Nederlandse politie aan deelnam.

Volgens de aanklacht van het Amerikaanse OM leidde de Zweed zijn organisatie, die voor de ontwikkeling van Blackshades zorgde, als een echt bedrijf, waarbij hij werknemers aannam en ontsloeg, salarissen betaalde en de software op verzoek van zijn klanten aanpaste. Hij had ook verschillende beheerders in dienst om de organisatie draaiende te houden, zoals een marketingdirecteur, een websiteontwikkelaar, een klantenmanager en een heus team van klantenservicemedewerkers.

De Zweed werd eind 2013 opgepakt in Moldavië en vorig jaar april aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Naast zijn gevangenisstraf van 57 maanden moet hij ook een bedrag van 200.000 dollar afstaan en de computerapparatuur die voor de ontwikkeling van de malware werd gebruikt.

Reacties (2)
25-06-2015, 13:08 door waaromdan
De onderneming is dus bewust opgezet. Met één doel: geld verdienen door anderen schade toe te brengen. Tot in de puntjes uitgewerkt.

5 jaar cel dus. En de andere 150.000 dollar?
25-06-2015, 16:46 door Anoniem
Hoezo wordt hij aan de verenigde staten uitgeleverd ? Heeft zweden geen wet voor cybercrime ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.