image

Europol arresteert bende achter Zeus- en SpyEye-malware

donderdag 25 juni 2015, 11:44 door Redactie, 4 reacties

Bij een internationale operatie is een actieve groep cybercriminelen opgepakt die ervan wordt verdacht achter de ontwikkeling en verspreiding van de Zeus- en SpyEye-malware te zitten. De malware werd gebruikt om geld van online bankrekeningen te stelen, waarmee de bende voor 2 miljoen euro schade zou hebben gezorgd.

Bij de operatie, die op 18 en 19 juni in de Oekraïne plaatsvond en door Europol en Eurojust werd ondersteund, werden vijf verdachten aangehouden en acht woningen doorzocht. Volgens Europol gebruikten de criminelen malware om online banksystemen in zowel Europa als daarbuiten aan te vallen. "Elke cybercrimineel had zijn eigen specialiteit en de groep was bestrokken bij het maken van de malware, besmetten van machines, verzamelen van inloggegevens voor internetbankieren en het witwassen van geld via katvangers", aldus de Europese opsporingsdienst.

Op fora voor cybercriminelen werden de gestolen inloggegevens, gecompromitteerde rekeninggegevens en malware verhandeld. De groep zou daarnaast hun "hackingdiensten" aan andere partijen aanbieden en samenwerking met andere cybercriminelen hebben gezocht. "Dit was een zeer actieve groep criminelen die in landen op alle continenten actief was, tienduizenden gebruikers met banking Trojans infecteerde en vervolgens grote banken aanviel", aldus Europol.

Reacties (4)
25-06-2015, 19:12 door Anoniem
Doet Europol arrestaties dan? Die bevoegdheid hebben ze niet eens. Vreemd.
25-06-2015, 22:59 door Anoniem
Zeer vreemd.... En dan ook nog in de Oekranië, waar de i-net aansluitingen bij wijs van spreke op één hand zijn te tellen. En dan jarenlang speuren? Iets vertelt me dat er nu wat tegenstanders van het technocratisch regime in Kiev zijn opgesloten in plaats van een wereldwijd opererende hackersgroep...
26-06-2015, 07:28 door Anoniem
Door Anoniem:En dan ook nog in de Oekranië, waar de i-net aansluitingen bij wijs van spreke op één hand zijn te tellen.
Het lijkt er op dat je de Oekraïne een klein beetje onderschat. Zeker in de grote steden is internet ruim beschikbaar, inclusief breedband. Daarnaast zijn ze wiskundig zeer, zeer goed onderlegd, wat direct verklaart waarom ze daar zo goed software kunnen maken. Ook al is het malware....

En dan jarenlang speuren? Iets vertelt me dat er nu wat tegenstanders van het technocratisch regime in Kiev zijn opgesloten in plaats van een wereldwijd opererende hackersgroep...
Politiek speelt zeker een rol, ze hebben nu steun van de EU nodig in de strijd tegen Rusland en dan is het wel zo handig om op verzoeken van Europol te reageren.

Zeus en SpyEye worden overigens al jaren niet meer gebruikt voor aanvallen in Nederland, die zijn al lang dood en begraven.
26-06-2015, 08:09 door GerBNL
@Anoniem (1): Er staat dan ook dat de operatie werd ondersteund door Europol, niet dat Europol de arrestaties heeft verricht.

Wel lijkt het me sterk dat het schadebedrag zou kloppen, 2 miljoen euro klinkt wel een beetje weinig gezien hetgeen waar ze allemaal van beticht worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.