image

Vermeend cybercrime-meesterbrein aan VS uitgeleverd

donderdag 25 juni 2015, 13:54 door Redactie, 2 reacties

Duitsland heeft een vermeend cybercrime-meesterbrein aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Het gaat om een Turkse man die verdacht wordt van het organiseren van drie aanvallen waarbij er 55 miljoen dollar werd gestolen. Volgens de aanklacht zou de man de netwerken van tenminste drie credit- en debitcardverwerkers hebben gehackt. Vervolgens richtte hij zich op de prepaiddebitkaarten van deze verwerkers.

Het gaat hier om debitkaarten die bijvoorbeeld bedrijven gebruiken voor het betalen van personeel en van tevoren worden opgeladen met een bepaald bedrag. De man zou de opnamelimiet van de kaarten hebben verwijderd en het saldo van de kaarten hebben verhoogd. Vervolgens stond er wereldwijd een leger van katvangers klaar, dat de debitcardgegevens gebruikte om geld op te nemen. Naar verluidt zou de man tijdens het werk van de katvangers de netwerken van de betalingsverwerkers hebben gemonitord, om zo de opnamen in de gaten te houden.

Bij de eerste operatie in februari 2011 werd er naar schatting zo'n 10 miljoen dollar gepind. Tijdens de tweede operatie eind december 2012 werd er via 4500 geldautomaten in zo'n 20 landen een bedrag van 5 miljoen dollar opgenomen. Bij de derde operatie, in februari 2013, vonden er 36.000 transacties plaats en werd er een bedrag van 40 miljoen dollar gestolen. De man kon eind december 2013 in Duitsland worden aangehouden en werd dinsdag aan de Amerikaanse autoriteiten uitgeleverd.

Reacties (2)
25-06-2015, 17:51 door Anoniem
Wat de man gedaan heeft kan niet goedgepraat worden maar uitleveren aan een land met een dubieuze rechtspraak en exorbitant hoge straffen valt helemaal niet goed te praten .
25-06-2015, 22:28 door Anoniem
Door Anoniem: Wat de man gedaan heeft kan niet goedgepraat worden maar uitleveren aan een land met een dubieuze rechtspraak en exorbitant hoge straffen valt helemaal niet goed te praten .

De enige angst die criminelen in Europa hebben, is dat ze aan de VS worden uitgeleverd, hetgeen aantoont dat de straffen hier weinig of geen indruk op deze lieden maakt.
De hierboven geuite kritiek op de rechtspraak in de VS is denk ik het beste te omschrijven als politiek gemotiveerd, en dus irrelevant.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.