image

Wereldwijde operatie tegen frauduleus verkregen vliegtickets

maandag 29 juni 2015, 12:08 door Redactie, 2 reacties

Opsporingsdiensten en politiekorpsen van over de hele wereld hebben onlangs een grote operatie tegen frauduleus verkregen vliegtickets gehouden, waarbij in totaal 130 mensen zijn vastgehouden. De operatie vond plaats op 16 en 17 juni en speelde zich af op 140 luchthavens op vijf continenten en in 49 landen.

Doel van de operatie waren reizigers die over vliegtickets beschikten die met gestolen creditcardgegevens waren gekocht. Frauduleuze transacties waarbij vliegtickets worden gekocht zouden de luchtvaartindustrie jaarlijks zo'n 1 miljard euro kosten. De operatie werd vanuit drie coördinatiecentra in Den Haag, Singapore en Bogota gecoördineerd, waarbij Europol, Interpol en Ameripol toezicht hielden. In het centrum van Europol werkten luchtvaartmaatschappijen en creditcardmaatschappijen samen om verdachte transacties te detecteren.

Deze informatie werd vervolgens naar de opsporingsdiensten gestuurd die op de luchthavens paraat stonden. In totaal werden 222 verdachte transacties gemeld, wat er uiteindelijk toe leidde dat 130 mensen niet aan boord mochten stappen en werden vastgehouden. Verder onderzoek wees uit dat de frauduleus verkregen vliegtickets ook voor het faciliteren van andere misdrijven werden gebruikt, zoals mensenhandel, drugshandel, cybercrime en terrorisme.

Reacties (2)
29-06-2015, 14:12 door Anoniem
Dat is dus op het eerste gezicht al een false positive rate van ruim twee op de vijf. Je hoort dan weer niet hoeveel mensen uiteindelijk ten onrecht blijken te zijn opgepakt en dus een nieuw kaartje voor de hoofdprijs mogen kopen want het oude is verlopen.
29-06-2015, 15:28 door Anoniem
Frauduleuze transacties waarbij vliegtickets worden gekocht zouden de luchtvaartindustrie jaarlijks zo'n 1 miljard euro kosten

Wat verdienen maatschappijen aan legaal gekochte maar niet geconsumeerde vliegtickets?

Reken maar dat er vaak stoelen leeg blijven omdat het niet mogelijk is een gekocht ticket om te boeken of aan een ander door te schuiven omdat je om wat voor reden dan ook plots verhinderd was.

Ook een miljard winst op niet geconsumeerde diensten door de slimme verplicht op naam gelockte registratie?
Misschien nog wel veel meer.

Ondanks de last van fraude heerst er net zoals bij het Ov een hypocriete doodse stilte rondom winsten op niet geconsumeerde producten bij bewust georganiseerde inflexibiliteit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.