image

Plasterk: onderzoek naar aftappen KPN door Duitsers loopt nog

dinsdag 30 juni 2015, 11:46 door Redactie, 0 reacties

Het onderzoek van de AIVD naar het mogelijk aftappen van KPN-telefoonverbindingen door de Duitse inlichtingendienst BND loopt nog, zo heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer weten. Eind mei publiceerde de Oostenrijkse politicus Peter Pilz een lijst (docx) met daarop 71 verbindingen tussen Nederland en andere internationale bestemmingen met daarbij de naam van KPN als carrier. Die verbindingen zouden door de BND in opdracht van de NSA zijn afgeluisterd.

Volgens Plasterk zal er voor het onderzoek met Pilz worden gesproken, alsmede de Duitse autoriteiten en KPN. Ook zal de AIVD een eigen analyse uitvoeren. Onlangs verklaarde KPN dat het niet kan achterhalen of de telefoonlijnen zijn afgetapt. Daarnaast hebben de Duitse autoriteiten gemeld dat Nederland geen doelwit is of is geweest van de Bundesnachrichtendienst (BND), stelt Plasterk. Hij wijst ook naar een eerdere verklaring van de Amerikaanse NSA-directeur, die verklaarde dat Nederland geen doelwit van de Amerikaanse geheime dienst is.

"Daar het onderzoek nog loopt, is het te vroeg om conclusies te trekken inzake de beweringen van de heer Pilz. Wat betreft de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD geldt dat zij hun activiteiten uitvoeren op grond van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2002)", schrijft de minister (pdf). Zodra het AIVD-onderzoek is afgerond zal hij de Kamer daarover informeren.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.