image

Malwarebytes: ook driver updaters zijn vaak oplichting

woensdag 1 juli 2015, 12:53 door Redactie, 10 reacties

Programma's die beweren drivers op de computer te kunnen updaten zijn in veel gevallen oplichting, reden voor anti-virusbedrijf Malwarebytes om 'driver updaters' als potentieel ongewenste software (PUP) aan te merken. De virusbestrijder zou veel klachten van gebruikers over dit soort programma's krijgen.

Driver updaters scannen de computer en controleren die op ontbrekende of nieuwe stuurprogramma's voor bijvoorbeeld printers, netwerkkaarten en videokaarten. De meeste computers hebben volgens Malwarebytes geen drivers nodig om te functioneren. "Alleen in bepaalde randgevallen kan het updaten van drivers handig zijn", zo laat het anti-virusbedrijf weten. Het updaten van drivers, zoals driver updaters adviseren, raadt Malwarebytes dan ook af. De mogelijke voordelen zouden namelijk niet tegen de nadelen opwegen.

Om de ontbrekende drivers te installeren die de driver updaters vinden moeten gebruikers de software eerst activeren of registreren, waarvoor uiteindelijk betaald moet worden. In veruit de meeste gevallen zijn stuurprogramma's voor consumenten echter gratis te downloaden. "Dat is de kern van het probleem. Deze driver updateprogramma's kunnen in sommige gevallen een probleem oplossen door een nieuwe driver te installeren, maar in de meeste gevallen vervangen ze een identieke driver en vragen hier geld voor", aldus de virusbestrijder.

De software van het bedrijf zal driver updaters die zich agressief gedragen, door bijvoorbeeld bepaalde checkboxes standaard aan te vinken of die op slinkse wijze gebundeld worden, als PUP classificeren. In dit geval wordt de software in quarantaine geplaatst. Het is uiteindelijk aan de gebruiker of hij de driver updater echt wil verwijderen of toch wil gebruiken. "We kunnen je duidelijk maken dat dit soort programma's oplichting zijn, maar we gaan je niet dwingen om ze niet te gebruiken", legt het anti-virusbedrijf uit. Onlangs besloot Malwarebytes ook al tegen zogeheten registry cleaners op te treden, die het ook als oplichting bestempelt.

Reacties (10)
01-07-2015, 13:16 door Anoniem
Maar nog steeds falen op Eicar detectie om de zoveel weken....
Ja dit is euhhh..... leuk?
01-07-2015, 13:58 door Anoniem
@Anoniem 13:16 Malwarebytes detecteerd Eicar gewoon hoor. Kan je je stelling onderbouwen? ( test zelf : http://www.eicar.org/85-0-Download.html )
01-07-2015, 14:07 door Anoniem
Door Anoniem: Maar nog steeds falen op Eicar detectie om de zoveel weken....
Ja dit is euhhh..... leuk?

Nee. Het is gewoon niet aan de orde.
01-07-2015, 14:13 door john west
In veel gevallen zal het niets uitmaken,maar soms is een update toch nuttig,volgens mij.

In een enkel geval ging er iets verkeerd ,met Drivergenius.
Ook Windows 7 manager werkt redelijk goed,hoewel het soms dingen vergeet of overslaat.
Op een wat oudere computer maakt het echt verschil in snelheid en stabiliteit.

Kritiek is prima,maar kunnen ze wat duidelijker zijn,want ik mis wie zich er aan schuldig maken om
op deze slinkse wijze PUP 's te laten installeren.

Graag bewijzen,en dan pas kritiek.
01-07-2015, 14:29 door Anoniem
UIt ervaring weet ik, dat b.v. Dell bij storingen vaak zal vragen om eerst de drivers te updaten. Dus updates zijn geen onzin, maar de bron moet de leverancier zijn. Dat kan makkelijk via diens website, maar veel "domme" gebruikers, is dit ook te moeilijk.
01-07-2015, 14:36 door Anoniem
Door Anoniem: @Anoniem 13:16 Malwarebytes detecteerd Eicar gewoon hoor. Kan je je stelling onderbouwen? ( test zelf : http://www.eicar.org/85-0-Download.html )

Natuurlijk.

Een jaar of twee terug ging ik op zoek naar een vervanger voor Kaspersky na het lezen van de KSN overeenkomst de meerdere vertragende problemen op mijn machine, die zelfs na een lange tijd gewoon niet goed wilde functioneren.

Ik hoorde veel goeds over malware bytes en dacht hoe test ik dit en herinnerde me de eicar string.
Dus ik naar de site, zonder av, download de bestanden, installeer en update mbam, doe een scan, zelfs een waarin ik specifiek die map scan en : clean.

Dus dacht ok... kan gebeuren, na een maand nog een keer geprobeerd en weer : clean.

Nee dank u zeg ik dan op mijn beurt.
Leuk om te wijzen naar andermans fouten, maar laten ze eerst hun eigen zaken op orde krijgen imo.
01-07-2015, 16:20 door Anoniem
"Maar nog steeds falen op Eicar detectie om de zoveel weken...."

Boring..............
01-07-2015, 19:26 door Anoniem
Malwarebytes kracht zit hem initieel ook in het vinden van malware, en niet direct in het vinden van virussen. Met de loop der tijd is de engine wel wat aangepast denk ik want eicar wordt nu wel gevonden.

Maar er van uit gaan dat Malwarebytes eicar MOET vinden want het is een virus is niet de juiste conclusie.

"You are correct that malware is a very general term, however Malwarebytes' is not an antivirus, it is basically a program designed to detect and remove infections that most antivirus programs tend to miss or are unable to remove."

Bron : https://forums.malwarebytes.org/index.php?/topic/8068-is-antimalwarebytes-an-anti-virus-program/
03-07-2015, 08:48 door Mysterio
Door Anoniem: UIt ervaring weet ik, dat b.v. Dell bij storingen vaak zal vragen om eerst de drivers te updaten. Dus updates zijn geen onzin, maar de bron moet de leverancier zijn. Dat kan makkelijk via diens website, maar veel "domme" gebruikers, is dit ook te moeilijk.
Updaters

Drivers updaten is meestal een goed idee, het gebruik van obscure programma's die claimen het wel eventjes automagisch te regelen... tja... daar kun je voor kiezen. Volgens Malwarebytes is dat geen goed idee. Ik ben het wel met ze eens overigens. Als je namelijk niet in staat bent om de juiste drivers te vinden, hoe kun je dan een betrouwbare updater vinden?
03-07-2015, 09:20 door Anoniem
Door Anoniem: "Maar nog steeds falen op Eicar detectie om de zoveel weken...."

Boring..............

Als het al niet een stuk test malware kan vinden wat elke AV vendor kan vinden, sorry dan vertrouw ik het gewoon niet.
Mag je boring vinden, ik vind het zelf heel interessant.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.