image

Malwarebytes: registry cleaners zijn oplichting

woensdag 24 juni 2015, 14:44 door Redactie, 14 reacties

Op internet worden tal van programma's aangeboden om het Windows Register op te schonen of te optimaliseren, de zogeheten registry cleaners, maar dit soort software is eigenlijk zinloos en misleidt gebruikers alleen. Dat stelt anti-virusbedrijf Malwarebytes. Op het forum van de virusbestrijder klagen gebruikers regelmatig over registry cleaners. De programma's worden regelmatig op dubieuze verspreid. Vanwege de toegenomen klachten zal Malwarebytes registry cleaners die zich op agressieve wijze verspreiden weer als ongewenste software aanmerken.

Het Windows Register is eigenlijk een database met configuratie-instellingen en opties van Windows. Door het installeren en verwijderen van software kunnen registersleutels achterblijven. Sommige gebruikers denken dat het verwijderen van deze sleutels of het optimaliseren van het Windows Register de prestaties van de computer kunnen verbeteren. Volgens Malwarebytes is er echter sprake van een placebo-effect, omdat gebruikers een mooie animatie te zien krijgen en denken dat er iets op hun systeem gebeurt.

De virusbestrijder bestempelt registry cleaners dan ook als het digitale equivalent van "snake oil". De prestatieverbeteringen die dit soort programma's opleveren zijn "op z'n best miniscuul en niet waarneembaar", aldus Malwarebytes. Op z'n ergst zou het de computer echter zo kunnen beschadigen dat een herinstallatie van Windows vereist is. Ook Microsoft raadt het gebruik van registry cleaners af.

Toch zal de virusbestrijder niet al deze programma's als ongewenst beschouwen. "We kunnen je vertellen dat deze programma's oplichting zijn, maar we gaan je niet verplichten om ze niet te gebruiken." Wel zal de software als ongewenst worden beschouwd als het zich aan gebruikers opdringt en bijvoorbeeld via de installatie van andere software meelift of andere agressieve kenmerken vertoont.

Reacties (14)
24-06-2015, 14:54 door Ralvo
Als je er geen verstand van hebt, zou je ook het beste van het Register af moeten blijven.
Als je er wel verstand van hebt, gebruik je dat soort programma's waarschijnlijk niet. ;)
24-06-2015, 16:00 door Anoniem
Ja hoor, lekker je windows register laten vollopen met nutteloze register sleutels. De ingebouwde zoekmachine zal dan ook snel vertragen. Maar ik kan malwarebytes niet volledig ongelijk geven, want er zijn namelijk echt genoeg register cleaners die teveel sleutels kan verwijderen waardoor een programma niet meer werkt (reinstall is dan de oplossing). Gebruik liever de register cleaner van ccleaner en gebruik dan ook revo uninstaller (of een ander soort) om je programma's te verwijderen zodat het register ook wordt opgeruimt. Dat is mijn raad die ik u geef.
24-06-2015, 16:08 door Anoniem
In CCleaner zit ook een optie om je register op te schonen en een evt. backup te maken. Ik zie CCleaner niet als ongewenste software, sterker nog ik ben er erg blij mee. Hij schoont alles op, waarom zou het dan verkeerd als mijn register ook opgeschoond wordt?
24-06-2015, 16:37 door Anoniem
zegt het bedrijf dat keer op keer eicar mist...

Juist....
24-06-2015, 16:40 door Wim ten Brink
Ik dacht meteen aan CCleaner van Piriform. Maar CCleaner is vooral de schijf en cookies aan het opschonen. Maar inderdaad, CCleaner is vooral ook een Registry Cleaner.

Maar hebben ze bij MalwareBytes gelijk? Het probleem is namelijk dat na verloop van tijd, op een systeem met veel installaties, updates en de-installaties wordt de Registry soms wel rommelig. Zo kan het gebeuren dat er een bepaalde applicatie geregistreerd is als file extension handler terwijl dat programma alweer van de PC is verwijderd. "Vergeten op te ruimen." Nou, daar is CCleaner dus voor bedoeld.
Overigens maakt het weinig uit hoeveel entries je in de registry hebt staan omdat deze goed geindexeerd is en goed doorzocht kan worden. Het probleem is meer dat in de registry bepaalde acties zijn gedefinieerd die hangen aan applicaties die er niet meer zijn. Als het systeem dan een dergelijke actie moet uitvoeren en dan steeds al die niet-bestaande applicaties moet proberen op te zoeken dan wordt het systeem inderdaad traag.

Malwarebytes zou gelijk hebben indien alle applicaties met een goede de-installer komen. Helaas is dat niet het geval.
24-06-2015, 17:00 door Mysterio
Het registry opschonen leidt zelden tot nooit tot de beloofde snelheidswinst. Eigenlijk slaat het nergens op om het registry op te schonen bij een goed werkende computer. Er bestaan eigenlijk geen goede benchmarks en als ze er zijn dan staan ze op de site van de leverancier.

We leven niet meer in het WIndows 95 tijdperk waarbij het inderdaad een issue kon zijn.
24-06-2015, 18:53 door Anoniem
In CCleaner
dacht meteen aan CCleaner

Omdat hier een bepaalde app voorbijkomt..
en los even van het download adres dat ik je niet kan aanraden is dit ook een voorbeeld van vrij stuitende overbodigheid (WT#?) : CCleaner for Mac (!)

http://ccleaner.en.softonic.com/mac

Overbodig omdat je al over de functionaliteit beschikt zonder deze (uitgeklede Windows) app .
Simpel een kwestie van je programma en OS voorkeuren doornemen en een keer instellen.
Een Mac is geen Win pc en behandel hem ook niet als zodanig!

(excuse me for this intermezzo, moest het ff kwijt omdat CCleaner geen oplossing voor alles is).

Terug naar onze reporter op Windows
24-06-2015, 19:36 door Anoniem
Ik gebruik Ccleaner al jaren voor laptops en pc's van vrienden die door de tijd heen erg traag zijn geworden.
Nog nooit problemen met Windows ondervonden of het niet goed meer werken van programma's en of software. Integendeel wordt er wel merkbaar snelheidswinst gehaald.
Nu zijn er ook andere factoren waarbij Windows niet goed werkt denk hierbij aan minimaal 10% vrije schijfruimte voor het besturingssysteem.

Feit is en blijft dat elke Windows computer op den duur trager gaat werken, hoe dat precies komt is en blijft onduidelijk.
Met Linux heb je daar minder last van.

Groetjes,
Maritsa
24-06-2015, 20:03 door Anoniem
CCleaner werkt perffect gebruik het al jaren
24-06-2015, 20:13 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem: In CCleaner zit ook een optie om je register op te schonen

CCleaner's registry cleaner is erg conservatief. En daardoor een leuke, vrij ongevaarlijke maar weinig effectieve toevoeging.
24-06-2015, 20:55 door Anoniem
Ik gebruik CCleaner al jaren zonder enig probleem. En ik ben echt iemand van het eerste uur. Kan het ook niet afraden wanneer je eens veilig wilt schoonmaken (opruimen). Download bij Piriform- daar komt het vandaan. Zo schoonmaken is stukken veiliger dan zelf gaan zitten knutselen. Het is nou eenmaal een feit dat sinds het op de markt komen van computers er mensen zijn gekomen die er aan menen te moeten knutselen. Denkend het waarschijnlijk beter te kunnen dan de leverancier van computer en software. Maar goed ieder zijn ding.
Als hij normaal werkt dan doet hij het toch goed? Anders heb je de verkeerde gekocht.
Bij auto's heb je dit verschijnsel trouwens ook. Pimpen en strepen er op, dan gaat hij vast sneller. Maar het blijft gewoon die auto.
Het schoonmaken van het register heeft geen enkele meerwaarde simpel om het feit dat de computer hier weinig mee doet dan een verificatie bij het starten van de software. Het heeft geen enkele invloed op de algemene werkingssnelheid. Het inlezen van een stampvol register bij het starten kost milliseconden. Sneller dan het knipperen met je ogen. Je kan mij niet vertellen dat dit je kan storen. Dus blijf er van af. Bij een gewone schoonmaak en defragmentatie zal menigeen meer baat hebben.
Wat wel duidelijk van invloed is, is de bezetting van de harde schijf. Wanneer deze meer dan 50% bezet raakt gaat de snelheid er langzaam uit. Ongeacht het werkgeheugen.
25-06-2015, 10:26 door Anoniem
Goh...MS verspreidde in het verleden maar al te graag hun eigen Regclean...
25-06-2015, 13:31 door Ramon.C
"De programma's worden regelmatig op dubieuze verspreid"

dubieuze sites waarschijnlijk?


Even aanpassen redactie.
06-07-2015, 13:01 door Anoniem
Ik heb jarenlange overwegend positieve ervaringen met schoonmaakprogramma's. Zo ook met de Windows 8 van mij, die er nu alweer meer dan twee jaar op mijn computer zit. Nooit gecrascht door mijn schoonmaakmachines, echter na iedere beurt word de computer merkbaar sneller. Ik zal (uit veel ervaring) de schoonmaakmachines opsommen die voor dit effect kunnen zorgen, en ook die schoonmaakmachines die men moet mijden dar ze schade aan je computer berokkenen.
De succesvolle zijn; Advanced SystemCare PRO, Ashampoo WinOptimizer, ATF-Cleaner, Eusing Free Registry Cleaner, jv16 PowerTools X (erg goed, MRU-Blaster, ParetoLogic PC Health Advisor (erg goed), Piriform CCleaner - Professional Edition, Registry Easy, System Mechanic 3.8d (voor een oudje erg goede prestaties), WinUtilities Pro,Wise Care 365 Pro.
De slechte die je moet vermijden heten; Hare, NTREGOPT, Slow-PCfighter, en WinMaximizer. Er zullen wel meer van die rotte appels zijn, maar ik ga bewust niet meer schonmaakmachines testen daar ik al genoeg goede er van heb. Ik bezweer u dat het een fabeltje is dat schoonmaakmachines je computer niet sneller zouden kunnen maken, daar ik een ervaring van wel meer dan 15 jaar er mee heb. Ik ben er zeker van, dat mijn ervaringen hiermee, velen vooruit kunnen helpen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.