image

Europol richt zich op bitcoingebruik door criminelen

woensdag 24 juni 2015, 14:19 door Redactie, 1 reacties

Europol gaat met de Amerikaanse autoriteiten verder samenwerken om het gebruik van bitcoin en andere digitale valuta door criminelen aan te pakken. Het gaat dan vooral om criminele transacties en het witwassen van geld. Dat blijkt uit een conferentie over digitale valuta die vorige plaatsvond op het hoofdkantoor van Europol in Den Haag. De conferentie werd voornamelijk bezocht door opsporingsdiensten, hoewel er ook mensen uit de bancaire sector, academici en vertegenwoordigers van digitale valuta waren.

Er werd onder andere gekeken naar het gebruik van bitcoin voor criminele zaken zoals ransomware en online drugshandel, alsmede het witwassen van geld dat via misdrijven is verkregen. Verder werden verschillende tools, projecten en onderzoeken gepresenteerd voor het onderzoeken en traceren van bitcoins, alsmede standaarden en richtlijnen voor de detectie, inbeslagname en het verbeuren van digitale valuta.

Concreet werd er een werkgroep opgesteld tussen Europol, het Basel Instituut en Interpol die zich zal richten op het gebruik van virtuele valuta voor witwassen. Europol laat weten dat er verschillende vervolgacties zullen worden genomen om de operationele samenwerking tussen de verschillende opsporingsdiensten te verbeteren.

Reacties (1)
24-06-2015, 15:48 door Anoniem
Zooo, hebben ze weer een excuus om een conferentie te beleggen en ernstig te kijken op persconferenties. Want interwebse! En digitale valuta! Ze hebben zelf alles en iedereen, inclusief criminelen maar eigenlijk alle andere klanten ook, zo hard mogelijk uit de officieele financieele infrastructuur weggepest, dus dan krijg je inderdaad dat mensen op zoek gaan naar alternatieven. Heel raar, dat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.