image

D66 en VVD willen gemeenten die privacy schenden aanpakken

woensdag 24 juni 2015, 15:09 door Redactie, 10 reacties

D66 en VVD willen gemeenten die de privacy van burgers schenden aanpakken, zo laten de partijen tegenover de NOS weten. Aanleiding is onderzoek van het radioprogramma Argos, waaruit blijkt dat persoonsgegevens niet veilig bij gemeenten zijn. Het gaat om gegevens die via Suwinet toegankelijk zijn.

Suwinet is een speciale database waarin instanties als de Belastingdienst, de IB-groep, Kadaster, Rijksdienst Wegverkeer en het UWV hun persoonsgegevens met gemeenten uitwisselen. Het systeem is bedoeld om te controleren of iemand recht heeft op een uitkering of om fraude met uitkeringen op te sporen. Volgens Argos lappen de meeste gemeenten de beveiliging van Suwinet nog steeds aan hun laars en komt het voor dat er in de salarisgegevens van bekende Nederlanders wordt gezocht en dat er adresgegevens van vrouwen in blijf-van-mijn-lijfhuizen aan gewelddadige ex-partners worden verstrekt. Ook zouden commerciële incassobureaus het systeem gebruiken.

VVD-Kamerlid Nijkerken wil nu dat de namen van gemeenten worden genoemd. Ook zouden gemeenten die de regels overtreden in hun portemonnee moeten worden getroffen. Nijkerken wil niet dat gemeenten van Suwinet worden afgesloten. D66-woordvoerder Van Weyenberg vraagt om onderzoek naar alle gemeenten. Gemeenten die op 1 oktober de beveiliging niet op orde hebben moeten volgens D66 bij naam worden genoemd. Als op 1 januari er nog steeds niet aan de eisen wordt voldaan, moeten gemeenten wel van Suwinet worden afgesloten, zo laat Van Weyenberg weten. Volgens de VVD zou dit echter overlast voor burgers veroorzaken.

Inmiddels heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de komende maanden verschillende voorlichtingssessies over het systeem gepland staan, zodat gemeenten hun beveiliging kunnen aanscherpen. Uit recent onderzoek van de inspectie SZW blijkt dat pas 17% van de gemeenten aan de regels voor het gebruik van Suwinet voldoet.

Reacties (10)
24-06-2015, 15:33 door Anoniem
Volg het Belgische voorbeeld en geef de burgers (via Digid) inzicht in hun gegevens zoals die bij de overheid bekend zijn en laat zien welke instanties deze gegevens hebben geraadpleegd (en met welk doel). Bij onrechtmatig gebruik kan geklaagd worden en kan intern (binnen de instantie) de overtreder aangepakt worden!
24-06-2015, 15:43 door Anoniem
Als ze nou eens begonnen met zichzelf aan te pakken, in plaats van de problemen eerst naar de gemeenten door te schuiven en dan de gemeenten te gaan pesten met het aanpakken van opgedrongen gefaal.
24-06-2015, 16:07 door Anoniem
Hahaha.... Waarom plaatst Security.nl deze volledig doorzichtige staatspropaganda? Kunt u zich Ivo O. nog herinneren? Een VVD-er die tot vier keer de Big Brother-awards won. Kortom, stompzinnige propaganda. Dat een site als Security.nl zich daarvoor leent, stelt mij dan weer teleur.
24-06-2015, 16:18 door Anoniem
Ook zouden gemeenten die de regels overtreden in hun portemonnee moeten worden getroffen.

Dan verhogen ze de plaatselijke belastingen.

Nijkerken wil niet dat gemeenten van Suwinet worden afgesloten.

Dat is eigenlijk de enige wettige oplossing. Als iemand zich niet aan de gebruiksvoorwaarden van een website of applicatie houdt, mag die het niet meer gebruiken.

Of ze moeten de mogelijkheid bieden dat ik mijn gegevens laat verwijderen.

Peter
24-06-2015, 16:56 door Anoniem
Beloftes met spek en bonen

1) Meer gegevens koppelen tegen expliciet geuite privacy bezwaren in privacy rapporten in !
(delen van gegevens onder overheidsdiensten)

2) Meer monitoren op basis van gegevens inzage en pro actief geheime burger profielen opstellen.
(Risico profielen opstellen op basis van big data en gegevens koppeling van burgers)

3) Verantwoordelijkheden afschuiven en afstoten naar lagere overheden tegen geuite privacy bezwaren in privacy rapporten in !
(Overhevelen van beheertaken op het gebied van zorg naar de gemeenten)

4) Laten gebeuren waarvoor was gewaarschuwd en wat inmiddels aan fout gebruik ook al meerdere keren is geconstateerd.
(Gemeenten waren en zijn als gewaarschuwd niet uitgerust de veiligheid van veel persoonsdata te garanderen)

5) Alsnog doen alsof privacy een punt van aandacht is wanneer de bestaande en bekende misstanden teveel maatschappelijke aandacht krijgt en onrust genereert.
(vandaag, bij andere publiek privacy nieuws tegen de achtergrond van spoedige mogelijke nieuwe verkiezingen)

6) Ferme woorden, geruststellende plannen en de werkelijke oplossingen wederom op de lange baan schuiven.
(persmomentjes voor de buhne)

7) Resultaat? Bescherming van gegevens van bekende Nederlanders?
Dat is namelijk heel erg, dat van de rest natuurlijk niet.
Immers, het 'gore geld kostende schorem van werkelozen en zieken' dient natuurlijk maximaal klein gehouden te worden, daar zitten immers de eigen stemmers niet.

8) Meer koppelen expliciet tegen geuite privacy bezwaren in privacy rapporten in !
9) Meer monitoren….
10) Verantwoordelijkheden afschuiven en afstoten naar… .
11) Laten gebeuren waarvoor was gewaarschuwd … .
….

Geen klagende bekende Nederlanders meer?
Dan is het probleem opgelost!

Waar waren we ook alweer gebleven?
O, ja, koppelen, profileren en verkapt maximaal bezuinigen op degenen die zich niet kunnen weren.

http://www.volkskrant.nl/dossier-kabinet-rutte-ii/burger-wordt-straks-doorgelicht-zoals-profiel-van-crimineel-wordt-opgesteld~a3759563/
https://www.privacybarometer.nl/maatregel/85/De_transparante_burger
https://www.security.nl/posting/402421/Raad+van+State+kritisch+over+verzameldrift+overheid
https://www.raadvanstate.nl/adviezen/samenvattingen/tekst-samenvatting.html?id=262&summary_only=

Alles zullen we zorgzaam eerlijk delen, ikke ietsje meer dan jij.
Welkom in de zorgzame samenleving waarin de bovenklasse zorgt voor zichzelf en sust met boterzachte voornemens en beloften.
Welkom in een samenleving waar de onderklasse verder digitaal wordt vastgenageld, verder wordt uitgekleed met aalmoezen in ruil voor meer repressie en afstand doen van alle privacy rechten.
Dat en meer zijn de zorgen die je deel worden als je je baan verliest, ziek wordt en je zorgzaam onder elkaar mag delen.

De hollandse volksaard van het pikken zit er aan alle zijden kennelijk goed diep in.
Toch verbaast het meer en meer dat de gepikte kant dit allemaal maar blijft pikken.
Het zal de glijdende schaal wel zijn.
De heersende heertjes kan het allemaal gestolen worden.
24-06-2015, 18:16 door karma4
De Nederlandse overheid richtlijn architectuur is duidelijk over de security.
Zie noraonline, ik snap het geklaag niet dat security niet bij security.nl zou horen. Prima dat de vng zich er wel druk over maakt waar de staat/regering faalt. Het zal door synergie en samenwerking veel goedkoper moeten zijn als zoiets centraal wordt geregeld. Gezien het vake falen van ICT kan men geloven dat het afschuiven naar gemeenten wel een succes zal worden. Het zal alleen maar vaker faken en nog kostbaarder worden. Maar ja politiek en bestuur leeft in een andere wereld.
25-06-2015, 00:46 door ben987
2 partijen die staan voor de afbraak van nederland.
ga er verder geen woorden aan vuil maken....
25-06-2015, 07:59 door Anoniem
Tja, de 2 meest privacy schendende partijen roeren zich ook weer eens. Dit zijn juist te partijen die alle gegevens aan elkaar willen koppelen en ook gemeente dwingen om een heksenjacht op uitkeringsgerechtigden uit te voeren. Dat hierbij ook gegevens van medebewoners of familie wordt meegenomen boeit dan niet. Alles mag ik het kader van fraudebestrijding.
Maar nu privacy een beetje hot in de media komt dan komen de ratten hun hol uit om de gemeenten aan te willen gaan pakken voor hetgeen deze van de overheid moeten. Hoe fout wil je ze hebben?
25-06-2015, 08:58 door Anoniem
Door Anoniem: Volg het Belgische voorbeeld en geef de burgers (via Digid) inzicht in hun gegevens zoals die bij de overheid bekend zijn en laat zien welke instanties deze gegevens hebben geraadpleegd (en met welk doel). Bij onrechtmatig gebruik kan geklaagd worden en kan intern (binnen de instantie) de overtreder aangepakt worden!

Klinkt goed. Nu nog zorgen dat er inderdaad iemand aan te pakken is. De overheid is vaak alleen aan te pakken als er een besluit is genomen. Aanpakken lukt niet makkelijk als er geen besluit is.

Ik ben ervoor dat ook bestuurders binnen de overheid persoonlijk kunnen worden aangesproken op mishandeling (onheus bejegenen en ander wangedrag). Het blijkt voortdurend dat bestuurders zich tegenover burgers en ambtenaren misdragen, maar alweer is er niemand aanspreekbaar. Dat misdragen moet consequenties hebben. Denk bijvoorbeeld aan Den Helder. Men waant zich onaantastbaar en misschien is dat ook wel zo. De enige manier om als bestuurder averij op te lopen is als je een foutje in een declaratie maakt. We slaan door in het ene geval en we doen niets in het andere.
25-06-2015, 20:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Ook zouden gemeenten die de regels overtreden in hun portemonnee moeten worden getroffen.

Dan verhogen ze de plaatselijke belastingen.

Nijkerken wil niet dat gemeenten van Suwinet worden afgesloten.

Dat is eigenlijk de enige wettige oplossing. Als iemand zich niet aan de gebruiksvoorwaarden van een website of applicatie houdt, mag die het niet meer gebruiken.

Of ze moeten de mogelijkheid bieden dat ik mijn gegevens laat verwijderen.

Peter

En dat afsluiten van Suwinet klinkt leuk maar zie je het voor je? Duizenden potentiele gerechtigden die geen uitkering kunnen aanvragen omdat de gemeenten het recht niet kunnen vaststellen? Want daar is Suwinet o.a.voor bedoeld, dus afsluiten is geen optie en zal ook nooit gaan gebeuren, ondanks de dreigende taal van sommigen. De overheid moet de wettelijke taken uitvoeren en de aanvraag van een bijstandsvoorziening is nu zo'n wettelijke taak die men niet even kan opschorten.
Er zijn andere manieren om binnen de regels van de wet Suwi te blijven. Zo heeft de burgemeester van Tilburg een aardig voorstel gedaan om een gegevens magazijn te creëren met alleen die gegevens die strikt noodzakelijk zijn en waar striktere toegang mogelijk is zonder dat het gehele Suwinet bevraagd kan worden. Op zich een aardig idee maar zo zijn er nog wel een paar te bedenken. De G4 werkt bijvoorbeeld met de Geautomatiseerde aanvraag Levensonderhoud, hierbij wordt het recht via vooringestelde regels automatisch toe of afgewezen. Helaas werkt het nog niet geheel automatisch want het zit nu ook pas in de 1e fase. In latere fasen worden aanvragen volledig automatisch afgehandeld en kijkt er (in principe)niemand meer in Suwinet voor de aanvraag zelf. Alleen voor specifieke zaken als handhaving (T&V), Sociale recherche (fraude onderzoeken) of ander soortige voorzieningen aanvragen zal Suwinet nog worden geraadpleegd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.