image

Overheid trekt miljoenen uit voor cameratoezicht op stations

donderdag 2 juli 2015, 10:10 door Redactie, 9 reacties

De overheid trekt 13,3 miljoen euro uit voor cameratoezicht op dertig kleine en middelgrote stations, waaronder Almere, Amsterdam Sloterdijk, Tilburg en Rotterdam Zuid. Het gaat in totaal om 776 nieuwe camera's die ProRail in overleg met de NS en regionale vervoerders zal plaatsen.

Op de meeste grote stations in Nederland is al cameratoezicht. De nieuwe camera’s moeten helpen bij de aanpak van geweldsincidenten op en rond het spoor. De keuze voor de dertig stations is gebaseerd op incidenten die hier eerder plaatsvonden en de ervaringen van medewerkers op de betreffende stations. De camera’s worden geplaatst na een aanbestedingsprocedure.

Omdat deze begin 2016 zal zijn afgerond, worden in de tussentijd op stations met de hoogste prioriteit huurcamera's opgehangen. Het gaat in totaal om twaalf stations waar deze zomer al camera’s worden geplaatst. Ook start er deze zomer op Den Haag Hollands Spoor en Rotterdam Lombardijen een proef met beeldschermen. Hierop kunnen alle aanwezigen op de stations zien wat de camera’s precies registreren. Dit zou het effect van cameratoezicht moeten vergroten. Over een jaar wordt gemeten hoe effectief de beeldschermen in de praktijk zijn.

Reacties (9)
02-07-2015, 10:48 door Anoniem
Dan heb je dus de boel geprivatiseerd en dan betaalt de overheid nog steeds allerlei speeltjes voor die bedrijven.

Daarnaast is het wel leuk en aardig maar heeft er nou al eens iemand gekeken of die bestaande cameras ook maar een beetje helpen? Leuk dat je een grote show maakt van nieuwe cameras en hoe ge-wel-dig ze wel niet werken, maar we hebben die dingen al op andere stations en daar kan je dus ook van bekijken of ze ergens mee of tegen helpen.

Verder denk ik dat het allemaal uiteindelijk niet gaat helpen want de incidenten vloeien voort uit de duidelijk merkbare minachting en haat die de OVbedrijven over de reiziger uitstorten. Daar gaat wat meer tut-tutten en de reiziger laten zien dat de OVbedrijven de gehate reiziger echt wel in het ootje hebben hoor, stomme reiziger, echt wat verbeteren. Heus.
02-07-2015, 10:49 door Anoniem
De nieuwe camera’s moeten helpen bij de aanpak van geweldsincidenten op en rond het spoor.

Daar waren de poortjes toch voor?

Peter
02-07-2015, 12:17 door CrioWria
Acceptabele prijzen, dus minimaal 80 procent goedkoper en een klantenservice waar mensen zitten die wel enig fatsoen hebben (onbeschofter als bij de NS ga je ze niet vinden), zou veel meer zin hebben.
02-07-2015, 18:19 door Anoniem
Door Anoniem:
De nieuwe camera’s moeten helpen bij de aanpak van geweldsincidenten op en rond het spoor.

Daar waren de poortjes toch voor?

Peter

Poortjes die vaak niet werken, net als het inchecken en dan als reiziger betitelt worden als zwart rijder, waarna het uit de hand loopt. Internet staat vol met video's hier van. Heel dat systeem is gewoon brak en gericht op massa controlle om te kijken wie waar heen gaat.
02-07-2015, 23:25 door Anoniem
Ik plaats die dingen voor de helft, wat een prijzen zeg. Nu maar hopen dat er scherpe beelden van komen ipv die dichtgelopen beelden van opsporing verzocht.

Ben wel benieuwd naar de business case en hoeveel criminaliteit er echt mee wordt voorkomen danwel opgelost.
03-07-2015, 10:15 door ben987
gelukkig !! nog meer camera toezicht in nederland.......


(sarcasme)
03-07-2015, 13:55 door Anoniem
Moet ik nu eerst een verplichte media-training gaan volgen voordat ik met de trein kan?
05-07-2015, 11:24 door Anoniem
Waar komen die miljoenen ineens vandaan? Ik dacht dat we een begrotingstekort hadden..
07-07-2015, 19:12 door Jan Veen
Voor zoveel geld hoop ik wel dat het de beste HD bewakingscamera's zijn, net als die van https://www.onlinecamerashop.nl hoeft wellicht ook geen miljoenen te kosten denk ik...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.