image

Wetsvoorstel voor ongericht aftappen door AIVD gepresenteerd

donderdag 2 juli 2015, 10:27 door Redactie, 12 reacties

Het kabinet heeft het wetsvoorstel gepresenteerd waardoor de AIVD en MIVD meer bevoegdheden krijgen en ongericht internetverkeer mogen aftappen. De huidige Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 (Wiv 2002) staat de AIVD en MIVD alleen toe om in de ether ongericht alle signalen af te tappen en de gegevens te verwerken. Tegenwoordig verloopt echter negentig procent van de telecommunicatie via de kabel.

Volgens het kabinet is de uitbreiding van de bevoegdheid nodig om tijdig terroristische dreigingen te kunnen onderkennen, spionage tegen te gaan, bescherming te bieden tegen digitale aanvallen, de Nederlandse veiligheidsbelangen te dienen en militaire missies te ondersteunen. Naast het uitbreiden van de bevoegdheden van de inlichtingendiensten worden er ook extra waarborgen voor de privacy toegezegd en wordt het toezicht door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) verscherpt .

Zo moeten er bewaar- en vernietigingstermijnen voor onderschepte gegevens komen, alsmede aanvullende waarborgen voor bijzondere bevoegdheden van de diensten. Diverse bijzondere bevoegdheden van de AIVD en MIVD mogen pas worden gebruikt na persoonlijke toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties of de minister van Defensie. Er komt verder een nieuwe regeling voor de samenwerking van de AIVD en MIVD met diensten van andere landen.

Samenwerking moet vooraf worden gewogen en toestemming voor samenwerking is in handen van de minister en onder toezicht van de CTIVD. Het conceptvoorstel voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) is online gezet voor consultatie. Tot 1 september kunnen burgers, bedrijven en instellingen hun mening erover geven via internetconsultatie.nl.

Reacties (12)
02-07-2015, 10:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-07-2015, 10:43 door Mysterio
Helaas, anoniem reageren kan niet daar ;)
02-07-2015, 12:18 door Anoniem
Wat een schijnvertoning weer, dat wetsvoorstel is allang in werking gezet maar moet voor de vorm nog worden 'goedgekeurd'. De oplichters in de Den Haag gaan gewoon hun gang en doen waar ze zin in hebben, zolang het ze straks maar leuk baantje in het bedrijfsleven oplevert want het woordje integriteit kennen ze daar allang niet meer.
Maar nu ineens zich wel druk maken over privacy met Suwinet, terwijl ze zelf alles via Suwinet gekoppeld willen zien.
Maar goed, het NL volk heeft zelf voor deze lui gestemd dus valt er niet zo heel veel meer te klagen.
02-07-2015, 12:32 door Anoniem
En dan moet je Ronald Prins van FoxIt op RTLz horen. Die man kan volgens mij beter bij de AIVD en/of MIVD gaan werken zo ontzettend eenzijdig en gekleurd is zijn visie. Zou van hem een onafhankelijke wellicht enigzins rebelse houding verwachten maar nee hoor. Van RTLz dan weer jammer dat men alleen hem als deskundige aan het woorde laat en niet bijvoorbeeld ook iemand Bits of Freedom.
02-07-2015, 13:28 door Anoniem
"Tegenwoordig verloopt echter negentig procent van de telecommunicatie via de kabel"

Tegenwoordig? Dat was vroeger niet anders hoor. Typisch politiek om op die manier te liegen.
02-07-2015, 13:45 door Anoniem
Wat leven we toch in een fijne schijndemocratie voorzien van allerlei schijnmensenrechten.
02-07-2015, 15:54 door Anoniem
Door Anoniem: Maar goed, het NL volk heeft zelf voor deze lui gestemd dus valt er niet zo heel veel meer te klagen.

Dit zie ik nou voor de tienduizendste keer staan in een forum ... maar vertelt u eens, op welke partij moet je dan stemmen als je dergelijke praktijken niet wilt? Er is volgens mij geen alternatief meer namelijk. Niet dat er in een partijprogramma iets over ongericht aftappen te vinden is, dus je kunt ook niet zeggen dat we het vooraf konden weten. Volgens mij is er daarom alle reden tot "klagen".

Ik heb het er dan maar verder niet over in Nederland steevast de verkiezingsuitslag wordt verkracht, want wie heeft er nou ooit voor de combinatie VVD/PvdA gestemd?
02-07-2015, 16:16 door Anoniem
Volgens mij moet de overheid de privacy van de burgers beschermen en waarborgen! We worden genaaid waar we bij staan en we stemmen op de PvdA en de VVD, jaja! Nog meer van hetzelfde.
02-07-2015, 17:24 door Anoniem
Fout gericht ongericht dubbelfunctioneel Oranje visgerij

Zomer!
Het bewust uitgekiende moment voor dit soort voorstellen, iedereen op vakantie of aan het genieten van het mooie weer.
Politiek?
Kom nou, biertje?!

Garantie?
Nogal doorzichtig, dit leent zich prima voor het oprekken van bevoegdheden, straks is de staatssecretaris goed genoeg, dan de waarnemende X, officier van Y, uiteindelijk de plaatsvervangend Z.
CTIVD, haha, auw mijn kies!

De enige werkelijke ware garantie is wegblijven van dit ondemocratische ongrondwettelijke hellende vlak.
Deze politici zoeken bewust dat hellende vlak op om haar voor het tegenovergestelde te gebruiken.

Werkelijke dreiging?
Dit soort maatregelen zijn echt van een heel veel grotere dreiging met een veel grotere langetermijn impact dan de mogelijke aanslagen die kunnen plaatsvinden!
Terrorisme bestrijding is slechts het perverse excuus om onze democratische waarden voorgoed uit te hollen.
Democratie voortaan als toneelstuk, gratis voorstellingen! Gratis!

Wie is er precies kritisch?
Geef ons je mening met naam adres en email zodat we weten met wie we te maken hebben.
Oprechte feedback staat in een traditie, iets met de intellectuelen, politieke en culturele elite uitnodigen om de politieke koers te bediscussiëren, nooit meer wat van gehoord. Opgelost. Diepe stilte.

Politiek als gerecyclede malware
Het is eigenlijk net als gerecyclede malware met wat aangepaste code.
Als het malware is zijn we slim genoeg dat te doorzien en te ondervangen.
Als het in de politiek een historische variatie betreft doorzien we code wijziging ineens niet meer en laten we de malware met open ogen passeren. Best apart.

Bruin, bruiner bruinste broodjes van bruine beren
Alle communicatie voortaan stiekem getapt zonder werkelijke garantie dat dat niet gebeurt, dat is immers staatsgeheim en daar worden geen mededelingen over gedaan.
Geheime diensten zijn natuurlijk volledig te vertrouwen, dat hebben zij de afgelopen jaren veelvuldig en ruimschoots bewezen.
Als je in de pas loopt met de rest is er niets aan de hand. Echt waar.

Blanco cheque afgegeven?
Hebben wij carte blanche gegeven bij de laatste verkiezingen?
Gaan we ooit laten zien dat wij burgers in positieve zin een veel groter te duchten tegenstander zijn dan die veronderstelde grote groep terroristen die vooral elders hun idealen najagen?
Stoppen met zijn allen op de haat trampoline van Minder Minder Minder te springen zou wel eens heel veel meer effect kunnen hebben! Stigmatiseren en discrimineren van de mede Nederlanders, dat is wat er op moet houden! Dat kan de politiek niet alleen, dat moeten we zelf doen.

Laten wij ons werkelijk pro actief democratische waarden als vrijheid en privacy afnemen door onze eigen overheid onder toepassing van dit soort strategieën en pervers misbruik van het terrorisme excuus omdat de plannen er al waren, hun daadwerkelijke wortels elders hebben? Werkelijk ongehoorde perverse slimheid van de koude grond.

Nog een vergissing!
Het onzekere politieke perspectief dat Pim Fortuijn bood, leek ooit voor sommigen een grote dreiging, maar staat werkelijk in geen enkele verhouding tot wat er nu aan de hand is.
Zullen we achteraf werkelijk net zo meewarig kunnen doen over deze bewindslieden zoals we dat nu kunnen doen over jan en de maten die erop volgden? Wat maakten we ons druk. Blijft dat altijd zo gaan. Misschien eindelijk een keer van niet, te laat en geen weg meer terug.

Waar zouden we, allen vers gechipt, zijn zonder de trein?
Alsmaar rechtdoor, enkele bestemming, wat kan je in vredesnaam tegen deze nieuwe goederentrein op weg naar de waanzin beginnen?
Behalve op tijd maken dat je voortijds wegkomt of binnenkort ergens onderweg er nog af te springen?

Laatste kans?
Op de eerste kamer hoef je bij de huidige politieke mores niet meer te rekenen.
Dit is echt de laatste serieuze kans.
Je nek uitsteken is niet zonder risico want realiseer je dat de grootste werkelijke dreiging toch echt komt vanaf de andere kant.

Wat te doen?
Toch maar weer ouderwets op zijn Hollands?

Hi hi hi, ha ha ha
ik stond erbij
en ik keek ernaar


https://nl.wikipedia.org/wiki/Berend_Botje_ging_uit_varen
Andere vaarbestemming kiezen verdient in dit geval de aanbeveling

In 1939 eigenlijk ook al
https://en.wikipedia.org/wiki/MS_St._Louis


Veel te heet om je om dit soort politiek maatschappelijke hitte druk te maken niet?
02-07-2015, 18:26 door Anoniem
Dat voorstel is er al zo goed als door heen, want zoals je kan lezen: http://www.volkskrant.nl/dossier-het-prism-schandaal/nederland-bestelt-een-nog-verboden-spionagesysteem~a3541591/ staat de apperatuur die ILLEGAAL is aangeschaft door de AIVD alweer anderhalf jaar stof te happen.

Magisch woord Terrorisme valt ook weer, want er zijn natuurlijk al zoveel doden gevallen in NL door aanslagen dat we dit wel moeten rechtvaardigen. (en ja dat was sarcasme)

Bovendien kunnen echte terroristische organisaties ook hun encryptie methodes en manieren om anoniem over het internet te bewegen. Zo moeilijk is dat nou ook weer niet.
02-07-2015, 19:17 door Anoniem
Het onzekere politieke perspectief dat Pim Fortuijn bood, leek ooit voor sommigen een grote dreiging, maar staat werkelijk in geen enkele verhouding tot wat er nu aan de hand is.
Pim Fortuyn is geliquideerd omdat deze fel tegen de Joint Strike fighter was, en de angst was groot dat hij groot zou gaan worden en dat konden de heren natuurlijk niet hebben. Daarom werd de corrupte Mat Herben naar voren geschoven omdat deze bij defensie vandaan kwam en de opdracht had om alle tegenstemmers van de partij de mond te snoeren. In feite is Pim de Nederlandse Kennedy.
03-07-2015, 10:27 door Mysterio
Door Anoniem:
Het onzekere politieke perspectief dat Pim Fortuijn bood, leek ooit voor sommigen een grote dreiging, maar staat werkelijk in geen enkele verhouding tot wat er nu aan de hand is.
Pim Fortuyn is geliquideerd omdat deze fel tegen de Joint Strike fighter was, en de angst was groot dat hij groot zou gaan worden en dat konden de heren natuurlijk niet hebben. Daarom werd de corrupte Mat Herben naar voren geschoven omdat deze bij defensie vandaan kwam en de opdracht had om alle tegenstemmers van de partij de mond te snoeren. In feite is Pim de Nederlandse Kennedy.
Illuminatie https://sites.google.com/site/alarmuwordtvergiftigduf/bernhard-van-lippe-biesterfeld-en-john-f-kennedy maar er is ook een kleine kans op aliens http://www.ninefornews.nl/video-moord-op-pim-fortuyn-geniaal-complot/

Het is te warm voor deze onzin. Natuurlijk is er meer aan de hand want het is politiek. Politiek is vies, vooral als het om regeren gaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.