image

Overheid geeft jaarlijks 8 miljoen euro uit aan CBP

maandag 6 juli 2015, 12:58 door Redactie, 13 reacties

De Nederlandse overheid geeft elk jaar iets meer dan 8 miljoen euro uit aan het College bescherming persoonsgegevens (CBP), waarmee Nederland in de top 3 van Europese landen staat als het gaat om de financiering van privacytoezichthouders. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie op verzoek van SP-Kamerlid Michiel van Nispen laten weten (pdf).

Tijdens de behandeling van de meldplicht datalekken en de uitbreiding van de bestuurlijke boetebevoegdheid van het CBP vroeg Van Nispen om een overzicht van het aantal werknemers bij buitenlandse toezichthouders gegevensbescherming. Het CBP heeft deze gegevens vervolgens bij de buitenlandse collega’s opgevraagd. Daaruit blijkt dat er bij de Britse toezichthouder de meeste mensen werken, namelijk 365.

De organisatie krijgt van de Britse regering een budget van ruim 13 miljoen euro. Op de tweede plek volgt Duitsland, waar de regering iets meer dan 9 miljoen euro voor de financiering van de privacytoezichthouder uittrekt. Bij de Duitse evenknie van het CBP werken 87 mensen. Het CBP zelf komt met een budget van 8,1 miljoen euro op de derde plek in EU-verband. Het aantal werknemers bedraagt 75.

Het minste geld is er voor de privacytoezichthouder in Letland, waar er een budget van 695.000 euro is. Het kleinste personeelsbestand komt op rekening van de Finse databeschermingsautoriteit. Er werken daar 22 mensen. Als er wordt gekeken naar het percentage inwoners en het budget, dan geeft Nederland naar verhouding veel uit aan de bescherming van privacy via het CBP.

Expertise

Dijkhoff ging ook nog in op de uitwisseling van technologische expertise tussen het CBP en andere partijen. Als het gaat om het verkrijgen en uitwisselen van kennis op het snijvlak van technologie en recht heeft dit volgens de staatssecretaris de voortdurende aandacht van het CBP. "Het NCSC en het CBP hebben om die reden regelmatig contact over nieuwe ontwikkelingen. Hoewel het in de praktijk soms lastig blijkt om bijzondere expertise op dit terrein te vinden doen zich thans geen onoverkomelijke problemen voor."

Image

Reacties (13)
06-07-2015, 13:13 door Anoniem
Met 10 keer € 800.000 voor een goed datalek verdienen ze zichzelf terug.
06-07-2015, 13:19 door Anoniem
De landen waar dit het hardst nodig is krijgen het meeste geld voor de "privacy". Afkopen schuldgevoel ?
06-07-2015, 13:52 door Anoniem
In de VS kost medische zorg het dubbele en is van belabberde qualiteit. Sterker, vele mensen kunnen het gewoon domweg niet betalen. Alleen de kosten in een tabelletje stoppen zegt dus niet zoveel.
06-07-2015, 13:58 door Anoniem
75 medewerker souperen meer dan 100.000 euro per jaar per persoon terwijl de britse tak het met 1/3 af kan.
en toch hebben ze in VK ook goede, meer en betere consumenten wetten en bescherming als in nederland.
06-07-2015, 14:46 door WhizzMan
Als je ziet hoeveel het CBP feitelijk aan kan pakken kom je er in Nederland nog veel te makkelijk mee weg. Meer geld en/of efficienter werken (zwaardere straffen gaan hier hopelijk *wel* helpen) want in de praktijk wordt er te weinig gestaft om voor de meeste bedrijven een afschrikkend effect te hebben.
06-07-2015, 15:15 door PietdeVries
Door Anoniem: 75 medewerker souperen meer dan 100.000 euro per jaar per persoon terwijl de britse tak het met 1/3 af kan.

Zou jij voor een schamele 35k euro een jaar aan 't werk willen? Bruto? En die 35k is dan inclusief je pensioenopbouw en alle andere werkgeverskosten... Kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit de werkelijke kosten zijn voor de mensen in de UK, of - als 't dat wel is - is het merendeel pennenlikker of raamambtenaar. If you pay peanuts, you get monkeys...
06-07-2015, 15:20 door Profeet
Door Anoniem: In de VS kost medische zorg het dubbele en is van belabberde qualiteit. Sterker, vele mensen kunnen het gewoon domweg niet betalen. Alleen de kosten in een tabelletje stoppen zegt dus niet zoveel.

Helemaal mee eens, als je het resultaat niet toets is het nietszeggend. Maar dat was kennelijk ook de vraag de kamer :)
06-07-2015, 15:23 door Anoniem
Privacy is een recht en moet dus gehandhaafd worden, net als bij alle andere wetten, weetjewel?
06-07-2015, 16:20 door Anoniem
Door Anoniem:en toch hebben ze in VK ook goede, meer en betere consumenten wetten en bescherming als in nederland.

Nou, niet helemaal. In de VK stelt de handhaving weinig voor. Ook de levendige handel in persoonlijkse gegevens wordt geen stroobreed in de weg gelegd.
06-07-2015, 17:14 door Anoniem
Je kan wel leuk 8 milj aan belastingcenten in een club pompen, maar zolang die enkel met een vingertje blijft wijzen naar overtreders levert het geen malle moer op. Het is nog steeds zo dat je in NL er mee weg komt als je de de wbp niet wenst na te leven. Het was 10 jaar geleden al tijd dat het CBP danwel de rechters boetes gaan innen bij de overtreders. Tot die tijd is die 8 milj een hele dure pakpapiertje om een kansloze organisatie.
06-07-2015, 18:01 door Anoniem
Door PietdeVries:
Door Anoniem: 75 medewerker souperen meer dan 100.000 euro per jaar per persoon terwijl de britse tak het met 1/3 af kan.

Zou jij voor een schamele 35k euro een jaar aan 't werk willen? Bruto? En die 35k is dan inclusief je pensioenopbouw en alle andere werkgeverskosten... Kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit de werkelijke kosten zijn voor de mensen in de UK, of - als 't dat wel is - is het merendeel pennenlikker of raamambtenaar. If you pay peanuts, you get monkeys...
Er zit wel een verschil tussen 35K en 100K hoor. Ik ken een hoop beleidsmedwerkers die veel meer werk verzetten en die net aan de 50k bruto komen per jaar, en dat is helemaal geen slecht salaris. Waarom die CBP lui dan zoveel meer moeten verdienen is mij een raadsel want echt veel nuttigs komt er niet uit.
07-07-2015, 09:05 door Anoniem
Door Anoniem: Je kan wel leuk 8 milj aan belastingcenten in een club pompen, maar zolang die enkel met een vingertje blijft wijzen naar overtreders levert het geen malle moer op. Het is nog steeds zo dat je in NL er mee weg komt als je de de wbp niet wenst na te leven. Het was 10 jaar geleden al tijd dat het CBP danwel de rechters boetes gaan innen bij de overtreders. Tot die tijd is die 8 milj een hele dure pakpapiertje om een kansloze organisatie.
CBP kan dwangsommen opleggen en doet dat ook. De overeenkomst met boetes is dat ze de overtreder geld kosten, het verschil is dat het niet om het bestraffen van overtredingen maar om het veranderen van het gedrag van de overtreder gaat. Een dwangsom is een bedrag dat per dag dat de overtreding voortduurt betaald moet worden. Vanwege hun privacyvoorwaarden legden ze eind vorig jaar Google een dwangsom op die kan oplopen tot 15 miljoen Euro, bijvoorbeeld.

https://cbpweb.nl/nl/nieuws/cbp-legt-google-sanctie-op-voor-privacyschendende-voorwaarden

Of dat genoeg is tegen een gigant als Google weet ik niet, maar CBP is niet helemaal zo tandeloos als menigeen maar hardnekkig blijft beweren.

Tip: neem het niet klakkeloos voor waar als anderen dingen beweren die je kwaad maken, je komt een hoop halve waarheden en flagrante onzin tegen. Ga in plaats daarvan eens zoeken naar informatie die het beeld bevestigt of tegenspreekt. Het resultaat is dat je verstandige dingen gaat zeggen in plaats van zelf halve waarheden en flagrante onzin uit te kramen.
09-07-2015, 09:34 door Anoniem
Vreemd dat Belgie ontbreekt in de lijst.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.