image

Experts waarschuwen voor overheidstoegang tot versleutelde data

dinsdag 7 juli 2015, 17:04 door Redactie, 3 reacties

Een groep van bekende beveiligingsexperts en onderzoekers heeft een rapport gepubliceerd waarin ze waarschuwen voor de gevolgen als overheden en opsporingsdiensten toegang tot alle versleutelde data en communicatie willen. De afgelopen maanden lieten verschillende politici en opsporingsdiensten weten dat encryptie de bestrijding van criminaliteit bemoeilijkt en er daarom "achterdeurtjes" in de gebruikte encryptie zou moeten worden aangebracht zodat ze toch toegang tot de data konden krijgen.

Het debat is een herhaling van de eerste "Crypto-oorlog" in de jaren 1990, toen de regering van president Clinton ook een backdoor aan encryptie wilde toevoegen. Destijds kwamen verschillende experts op het gebied van cryptografie en computerveiligheid bij elkaar en legden uit (pdf) waarom dit een risico was. De experts zijn nu weer bij elkaar gekomen om te voorkomen dat mensen als FBI-directeur James Comey en de Britse premier David Cameron dit plan alsnog zullen realiseren.

Grote gevolgen

Volgens de experts, waaronder Bruce Schneier, Ross Anderson, Whitfield Diffie, Matthew Green, Peter Neumann en Ronald Rivest, kan wetgeving die bedrijven verplicht om backdoors toe te voegen grotere gevolgen hebben dan 20 jaar geleden het geval zou zijn geweest. Door het toevoegen van backdoors zouden beveiligingsmaatregelen die de privacy van gebruikers in het geval van een hack moeten beschermen ongedaan worden gemaakt.

Daarnaast zouden de eisen van opsporingsdiensten, vanwege de complexiteit van de huidige internetomgeving, waarschijnlijk allerlei onbedoelde en lastig te vinden beveiligingslekken introduceren. Naast deze en andere technische kwetsbaarheden hebben de experts vragen over hoe een dergelijk backdoorsysteem zal worden bestuurd en wie er toezicht op houdt, zodat mensenrechten en wetgeving worden gerespecteerd.

Onwerkbaar

"Deze voorstellen zijn onwerkbaar in de praktijk, brengen grote juridische en ethische vragen met zich mee en zouden ontwikkelingen op het gebied van security ongedaan maken op een moment dat internetkwetsbaarheden grote economische schade veroorzaken", aldus de experts in het rapport 'Keys Under Doormats' (pdf). Het rapport is met een reden deze week gepubliceerd, aangezien er morgen een hoorzitting van de Amerikaanse senaat plaatsvindt. Daar zal FBI-directeur James Comey met zijn voorstel komen om toegang tot versleutelde data en communicatie te krijgen.

Volgens Anderson geldt het rapport ook voor Groot-Brittannië, waar de Britse minister van Binnenlandse Zaken Teresa May liet weten dat ze toegang tot "alles" wil hebben. "Het toevoegen van backdoors in alle computer- en communicatiesystemen gaat tegen de meeste principes van security engineering in, alsmede mensenrechtenprincipes", aldus Anderson. Hij merkt op dat het recht op privacy, zoals in artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens staat vermeld, alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kan worden gepasseerd.

Reacties (3)
07-07-2015, 17:58 door Anoniem
om te voorkomen dat mensen als FBI-directeur James Comey en de Britse premier David Cameron dit plan alsnog zullen realiseren

En hier in Nederland hadden en hebben we: Donner, Opstelten, Teeven, Plassterk.
(Wie vult het rijtje verder aan?)


Hij merkt op dat het recht op privacy, zoals in artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens staat vermeld, alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kan worden gepasseerd.

Hebben politici zich ooit gestoord aan deze passage in het EVRM.
Ethiek en politiek. Helaas gaat dit zelden samen door dezelfde deur.
De ethici gaan niet in de politiek, en politici vergeten al heel snel enige ethiek die ze ooit gehad hebben.
07-07-2015, 19:29 door Anoniem
Hersenloze actie aangezien met steganografie het verstoppen van versleutelde communicatie simpel weg mogelijk is en niet te bewijzen is mits goed uitgevoerd. Wederom weer een prachtig voorbeeld waarom digibeten zich niet moeten laten adviseren door "informatiebeveiligingsdeskundigen" die eigenlijk boekhouders zijn of erger nog... Een secundaire agenda hebben of vertegenwoordigen die de KGB ook zo ongeveer had. Criminelen en terroristen hebben lak aan wetgeving. Zadel niet de rest van de burgers op met domme maatregelen die privacy en democratische processen in gevaar brengen.

Waarom moet deze onzin discussie toch elke keer weer opnieuw gevoerd worden. Ik geef de politie niet een kopij van mijn auto / huissleutels. Straks ben ik dronken en beland ik ook op een achterbank... ;)

Seriously...

We leven in een digitale wereld waar versleuteling ongeveer de enige bescherming is tegen criminelen. De overheden wereldwijd hebben al vaak genoeg bewezen data niet te kunnen beschermen. En achterdeuren naar gegevens van de gehele bevolking beschermen is al helemaal niet toe te vertrouwen aan organisaties geleid door digibeten die zich laten adviseren door wannabe "IB professionals".

Wil je iets gaan doen voor de burgers? Ga dan eerst eens wat doen aan de enorme hoeveelheden data die weglekken uit Europa omdat de huidige maatregelen domweg niet detecteren bij organisaties dat ze 60 bots op de 5000 pc's per maand hebben die data weg lekken naar buiten...

Wij leveren gratis aan het iedereen buiten Europa alle research die we doen... We lekken klanten bestanden, Intellectueel Property, etc, etc, etc. Ga daar eerst eens iets aan doen. Er zijn twee soorten organisaties... Zij die weten dat ze geowned zijn en... zij die het nog niet weten...

Proost
07-07-2015, 20:26 door Anoniem
@19:29 leest lekker weg en proost :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.