image

Finse tiener veroordeeld wegens computermisdrijven

woensdag 8 juli 2015, 14:02 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: 09-07-2015, 09:53

Een 17-jarige Finse tiener is in Finland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar wegens een groot aantal computermisdrijven. Ook moet de jongen zijn internetgebruik laten monitoren, zo meldt website de Daily Dot aan de hand van berichten in de Finse media.

De Fin werd op basis van 50.700 aanklachten wegens computercriminaliteit veroordeeld, aldus sommige websites. De BBC meldt echter dat het om "50.700 computerhacks" gaat en persbureau UPI spreekt over 50.700 gehackte computers. De aanklachten stellen dat de jongen zich schuldig heeft gemaakt aan het inbreken op systemen, fraude met creditcards, witwassen, fraude met en het schenden van bedrijfsgeheimen en andere zaken. Zo plaatste hij met gestolen creditcards bij verschillende webwinkels bestellingen. In één geval liet hij wijn uit Ierland overkomen. De Finland Times meldt dat de tiener ook het e-mailverkeer van 15.000 gebruikers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) onderschepte en het netwerkverkeer van de universiteit naar een andere server doorstuurde.

De tiener zou ook onderdeel van de Lizard Squad zijn geweest. De groep was eind vorig jaar verantwoordelijk voor DDoS-aanvallen op de netwerken van Xbox Live en het PlayStation Network. De Finse tiener werd vanwege de DDoS-aanvallen ook door de Britse televisiezender Sky News geïnterviewd. Voor de aanvallen op de netwerken van Microsoft en Sony zouden duizenden gehackte thuisrouters zijn gebruikt.

Update

In eerste instantie werd gemeld dat de jongen zou moeten helpen met de bestrijding van cybercrime, maar dit blijkt niet te kloppen, aldus de Daily Dot. De jongen moet zijn internetgebruik laten monitoren.

Reacties (3)
08-07-2015, 14:37 door Anoniem
Wel veroordeeld, maar niet naar de gevangenis.
09-07-2015, 01:06 door Anoniem
De Fin werd op basis van 50.700 aanklachten wegens computercriminaliteit veroordeeld.
50.700 aanklachten?
Als je het originele Finse artikel even door een vertaalmachine gooit is het aannemelijker dat het niet gaat over aanklachten maar over overtredingen in de vorm van 50.700 data inbraken/doorbraken.

50.700 aanklachten verzamelen en verwerken lijkt me namelijk een hele klus.
Wellicht zijn de Finnen veel efficiënter ingesteld dan wij hier en is het een moment van gebrek aan voorstellingsvermogen op dit onderwerp, is iedereen inderdaad aangifte gaan doen en heeft de politie dat netjes allemaal digitaal verwerkt en digitaal opgestuurd in plaats van het over te tikken, te printen en per post op te sturen.
Dat zou, in ieder geval in theorie, zo efficiënt kunnen zijn gegaan.
Maar ik waag het te betwijfelen.
09-07-2015, 06:35 door Anoniem
De overheden zijn corrupt. Het gaat allemaal om informatie waar ze misbruik van kunnen maken. Net als oude hoog geplaatste Nazi's, die werden zowel door de Russen als Amerikanen ontvoerd om voor hun te werken. De Amerikanen hebben ze gebruikt voor wapentuig en ruimtevaart. Als ze de wereld van het facisme wilden bevrijden, waarom zijn ze dan niet veroordeeld? Ik geloof niet dat de Amerikanen ons bevrijd hebben omdat ze om ons geven. Ik ben ervan overtuigd dat ze een reden zochten om de Nazi technology te stelen. Nu zal Finland misbruik maken van de informatie die ze met bedreigingen en chantage uit deze tiener gaan halen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.