image

Microsoft stopt met anti-virusupdates voor Windows XP

woensdag 15 juli 2015, 11:38 door Redactie, 5 reacties

Ruim een jaar geleden stopte Microsoft de ondersteuning van Windows XP, waardoor potentiële beveiligingslekken niet meer worden gepatcht. Microsofts gratis virusscanner Security Essentials werd echter nog wel ondersteund. Op deze manier wilde de softwaregigant gebruikers en bedrijven helpen terwijl die naar een wel ondersteund besturingssysteem overstapten.

De ondersteuning verliep echter gisteren, waardoor Security Essentials geen updates meer voor zowel de virusscanner ontvangt, als nieuwe signatures om nieuwe malware te kunnen herkennen. Daarnaast is ook de ondersteuning van de Malicous Software Removal Tool (MSRT) gestaakt. Dit is een in Windows ingebouwde tool om malware mee te verwijderen. De MSRT wordt elke maand met nieuwe definities bijgewerkt, om zo de meestvoorkomende malware-families te kunnen herkennen en verwijderen. Ook de MSRT zal geen nieuwe updates meer ontvangen.

Volgens beveiligingsbedrijf Heimdal Security zullen XP-gebruikers hierdoor extra kwetsbaar voor malware-aanvallen worden. Security Essentials is volgens onderzoek de populairste virusscanner. Daarnaast heeft Windows XP wereldwijd nog een marktaandeel van zo'n 10%. Andra Zaharia van Heimdal Security stelt dat hierdoor honderden miljoenen gebruikers nu aan malware-aanvallen zijn blootgesteld. Ze adviseert XP-gebruikers dan ook om naar een wel ondersteund besturingssysteem te upgraden, maar als dit niet kan of wenselijk is, om in ieder geval een virusscanner te gebruiken die updates ontvangt.

Reacties (5)
15-07-2015, 12:38 door Anoniem
Gewoon de register setting aanmaken zodat 'm denkt dat 'm xp embedded is, krijg je nog steeds updates, en zonder problemen tot nu toe.
15-07-2015, 14:00 door Anoniem
Security Essentials is volgens onderzoek de populairste virusscanner

Omdat de mensen te lui zijn om wat anders te installeren. Vast een automatische installatie geweest.

In Windows 10 zal Windows Defender ook automatisch geinstalleerd/geactiveerd worden als het systeem niet is beschermd en of als andere AV niet (meer) up to date is.

Dat betekent niet dat Windows Defender straksde populairste virusscanner is.
15-07-2015, 14:40 door Rolfieo
Door Anoniem: Gewoon de register setting aanmaken zodat 'm denkt dat 'm xp embedded is, krijg je nog steeds updates, en zonder problemen tot nu toe.

Echt iets wat ik in een bedrijf zou willen proberen.....

Tot dat het helemaal verkeerd gaat. Er zijn genoeg veilige methodes on dit een stuk beter te doen.
16-07-2015, 13:28 door Mysterio
Door Rolfieo:
Door Anoniem: Gewoon de register setting aanmaken zodat 'm denkt dat 'm xp embedded is, krijg je nog steeds updates, en zonder problemen tot nu toe.

Echt iets wat ik in een bedrijf zou willen proberen.....

Tot dat het helemaal verkeerd gaat. Er zijn genoeg veilige methodes on dit een stuk beter te doen.
In het bedrijf zou ik ook vooral Security Essentials gebruiken.
16-07-2015, 20:55 door Anoniem
Security Essentials was toch steeds één van de programma's die telkens als slechtste uit AV-comparatives kwam?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.