image

Fabrikant stopt met installeren van Flash Player op computers

woensdag 15 juli 2015, 14:46 door Redactie, 9 reacties

De Amerikaanse computerfabrikant System76 is gestopt met het standaard installeren van Adobe Flash Player op nieuwe computers. Het gaat zowel om desktops als laptops die voortaan zonder de videoplug-in worden geleverd. System76 levert desktops, laptops en servers, die allemaal op Ubuntu draaien.

In 2007 kreeg de fabrikant een licentie van Adobe om Flash Player vooraf op nieuwe systemen te installeren. Iets wat het bedrijf ook tot nu toe standaard deed. Vanaf vandaag is daar verandering in gekomen en worden systemen zonder Flash Player geleverd. Volgens de fabrikant is de beslissing op twee redenen gebaseerd. Ten eerste is Flash Player niet meer vereist om een "volledige internetervaring" te hebben, terwijl dat vroeger nog vaak wel het geval was. Daarnaast is de veiligheid van gebruikers de andere reden.

De afgelopen weken werden meerdere zero day-lekken in de videoplug-in ontdekt, die vervolgens door cybercriminelen werden gebruikt om computers stilletjes met malware te infecteren. Naast de beslissing om Flash Player voortaan te vermijden adviseert System76 klanten ook om de browserplug-in van al aangeschafte systemen te verwijderen. "Zelfs als je denkt dat je Flash nodig hebt, zou je eens moeten experimenteren door het een tijd niet te gebruiken. Je zult verrast zijn hoe weinig je internetervaring verandert", aldus het bedrijf.

In het geval klanten echter niet zonder Flash Player kunnen wordt Google Chrome geadviseerd, dat een eigen Flash Player gebruikt die zich in een sandbox bevindt. Toch biedt ook dit geen garantie, aangezien één van de Flash Player-lekken die het Italiaanse HackingTeam had ontdekt een aanvaller hier uit liet breken, om vervolgens het onderliggende systeem over te nemen. Daarom is het volgens de fabrikant toch verstandiger om Flash helemaal te vermijden.

Reacties (9)
15-07-2015, 14:53 door Anoniem
Verstandige fabrikant.Ik heb nooit eerder van dit bedrijf gehoord,volgens mij verkopen ze geen computers in NL,of heb ik het mis? Zijn er fabrikanten die flash player standaard installeren op windows computers? Zo ja,welke zijn dat dan?Dan weet ik welke merk pc ik niet meer hoef te hebben.
15-07-2015, 15:05 door Anoniem
Ze leveren ook in Nederland: https://system76.com/shipping
Apple leverde vroeger macs met flash, maar is daarmee gestopt.
15-07-2015, 17:05 door Anoniem
ah is dat die fabrikant met al die reclames in de linux reclame : eeeh.. ik bedoel action show. dan weet je dus al dat die een iets betere houding hebben.
15-07-2015, 18:04 door Anoniem
Misschien niet alleen een betere houding, ook eigenbelang kan meespelen. Hun support krijgt ongetwijfeld te maken met systemen die iets ongewenst hebben opgelopen.
15-07-2015, 19:18 door Eric-Jan H te D
Veel kijkplezier op Npo.nl.
16-07-2015, 08:36 door Anoniem
NPO moet gewoon met de tijd meegaan en hun content in html5 aanbieden.
16-07-2015, 10:20 door Vandy
Door Anoniem: NPO moet gewoon met de tijd meegaan en hun content in html5 aanbieden.
Daar heb je alleen weinig aan als je nu naar Heel Holland Bakt wilt gaan kijken.
16-07-2015, 13:05 door Anoniem
uitzending gemist werkt ook met een xbmc addon extentie plugin of hoe t ook heten mag hoor
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.