image

Wachtwoordmanager laat gebruikers met vingerafdruk inloggen

woensdag 15 juli 2015, 15:44 door Redactie, 6 reacties

De makers van een redelijk populaire wachtwoordmanager hebben biometrische ondersteuning toegevoegd, zodat gebruikers met een Samsung-toestel voortaan ook via hun vingerafdruk toegang tot opgeslagen wachtwoorden kunnen krijgen, in plaats van dat ze een hoofdwachtwoord moeten opgeven.

De Dashlane Password Manager is er voor Android, Mac, iOS en Windows. Naast de opslag van wachtwoorden laat het gebruikers ook hun inloggegevens op meerdere toestellen synchroniseren. Om de opgeslagen wachtwoorden te gebruiken moet normaal een hoofdwachtwoord worden opgegeven. De Android-versie van de wachtwoordmanager ondersteunt nu ook biometrisch inloggen. Vooralsnog kan dit alleen in combinatie met een Samsung Galaxy S5, S6, Note 4 en Note Edge.

Gebruikers hoeven alleen hun vinger te laten scannen om met de opgeslagen wachtwoorden op websites in te loggen. "Het combineren van wachtwoorden met biometrische technologie is de veiligste manier om van deze gemakkelijke nieuwe features gebruik te maken", aldus Anna Drennan. Met de komst van het nieuwe besturingssysteem Android M zal het mogelijk worden om via nog veel meer Android-toestellen via de vinger in te loggen. Voor eigenaren van een iPhone of iPad was het al mogelijk om via TouchID toegang tot de wachtwoorden te krijgen. De Android-versie van Dashlane is tussen de 500.000 en 1.000.000 keer geïnstalleerd.

Reacties (6)
15-07-2015, 15:53 door Anoniem
Heel slim. Is hier al vaak genoeg voorbijgekomen wat een geweldig goed idee dit toch is.

Biometrie, zeg gewoon nee.
15-07-2015, 15:55 door CommandteB - Bijgewerkt: 15-07-2015, 15:56
Nou maar hopen dat die vingerafdruk niet door derde kan worden gestolen door nalatige beveiliging van de OS/Apps op die mobielen apparaten.
15-07-2015, 21:27 door Anoniem
Nooit alleen biometry alleen,altijd samen met andere vorm van verificatie,zoals goed wachtwoord.Of 2 voudige biometry,zoals vingerafdruk en irisscan.Maar alleen vingerafdruk (die men van jou kan stelen,je laat immers overal vingerafdrukken achter) en dan gebruiken om in je device/account binnen te komen.
16-07-2015, 03:28 door Anoniem
Door Anoniem: Nooit alleen biometry alleen,altijd samen met andere vorm van verificatie,zoals goed wachtwoord.Of 2 voudige biometry,zoals vingerafdruk en irisscan.Maar alleen vingerafdruk (die men van jou kan stelen,je laat immers overal vingerafdrukken achter) en dan gebruiken om in je device/account binnen te komen.

Een vingerafdruk is vergelijkbaar met een streepjescode die permanent aan een artikel is gekoppeld.
Om het nummer van de barcode bijv. in een tekstvak te krijgen, hoef je niet per se de barcodescanner te gebruiken; je kunt de code ook gewoon overtikken, of copy-paste uit een andere bron.
En dat geldt voor een digitale vingerafdruk net zo; er is geen garantie dat die code afkomstig is van de vingerafdrukscanner waarmee je je vinger scant.
In tweefactorverificatie zie ik biometrie ook niet als veilige(re) toevoeging; je kunt dan net zo goed twee verschillende wachtwoorden hanteren.
Een token of iets dergelijks is een stuk veiliger, vooral in combinatie met een wachtwoord.

Let wel, dat steeds meer bedrijven voor biometrie kiezen omdat het voor velen hip en cool klinkt en NIET zozeer voor de veiligheid. Maar dat is mijn mening.
16-07-2015, 08:29 door Anoniem
Biometrie is prima, maar dan niet zoals TouchID in iOS die alleen een true/false geeft of een vinger geregistreerd is. Als ze zover zijn dat ze een 'biedt linker wijsvinger aan van Jantje' kunnen verwerken, dan is het een interessant begin.
16-07-2015, 09:36 door Anoniem
Door Anoniem: Biometrie is prima, maar dan niet zoals TouchID in iOS die alleen een true/false geeft of een vinger geregistreerd is. Als ze zover zijn dat ze een 'biedt linker wijsvinger aan van Jantje' kunnen verwerken, dan is het een interessant begin.

Zoiets heb ik in de vingerscanner op mijn laptop. Daar kan ik verschillende vingers registreren en in principe aan verschillende vingers verschillende accounts of handelingen hangen.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.