image

Microsoft checkt Windowscomputers op ransomware

donderdag 16 juli 2015, 11:06 door Redactie, 2 reacties
Laatst bijgewerkt: 16-07-2015, 13:29

Microsoft heeft deze maand honderden miljoenen Windowscomputers op de aanwezigheid van ransomware gecontroleerd. De controle vond plaats via de Malicious Software Removal Tool (MSRT), de standaard in Windows aanwezige virusverwijdertool die de meestvoorkomende malware-families kan herkennen en verwijderen.

De tool wordt elke maand geüpdatet, zodat een aantal nieuwe actieve malware-families kunnen worden herkend. Tegelijkertijd scant de MSRT de computer ook op deze families. Deze maand heeft Microsoft een update uitgebracht zodat de CryptoWall- en Reveton-ransomware op computers kan worden herkend. CryptoWall verspreid zich via e-mailbijlagen, kan worden gebundeld met andere malware of gedownload door exploitkits. In mei en juni zag Microsoft zo'n 300.000 computers die met CryptoWall besmet waren geraakt. Eenmaal actief versleutelt de ransomware allerlei bestanden en vraagt vervolgens een bedrag om ze te ontsleutelen. De infecties werden vooral in de Verenigde Staten en Brazilië waargenomen.

Microsoft waarschuwt gebruikers dan ook om geen verdachte e-mailbijlagen te openen. Ook is er volgens de softwaregigant geen garantie dat gebruikers na het betalen van het losgeld weer toegang tot hun bestanden krijgen, of dat de pc weer in oorspronkelijke staat wordt hersteld. Microsoft raadt het betalen van het losgeld dan ook niet aan. Daarbij kunnen gebruikers van een besmette computer mogelijk via File History hun bestanden terugkrijgen.

De tweede ransomware-familie waar Microsoft zich via de MSRT op richt is Reveton. Deze familie is al vaker het doelwit van de virusverwijdertool geweest. De ransomware vergrendelt computers en laat vervolgens een bericht zien dat van de FBI of lokale politie afkomstig lijkt. Volgens het bericht heeft de gebruiker een misdrijf begaan en moet er een boete worden betaald. In dit geval gaat het alleen om een waarschuwing. Bestanden van gebruikers worden niet door Reveton versleuteld.

Reacties (2)
16-07-2015, 12:41 door GeminiAlpha - Bijgewerkt: 16-07-2015, 12:43
citaat: De tool wordt elke maand geüpdatet, zodat een aantal nieuwe actieve malware-families kunnen worden herkend.
MRT.EXE is in de updateronde van j.l. dinsdag niet geüpdated in mijn Win8.1!
"gewoon" nog versie 5.26.11604.0 van 3-7-2015.
16-07-2015, 16:06 door Anoniem
Door GeminiAlpha: citaat: De tool wordt elke maand geüpdatet, zodat een aantal nieuwe actieve malware-families kunnen worden herkend.
MRT.EXE is in de updateronde van j.l. dinsdag niet geüpdated in mijn Win8.1!
"gewoon" nog versie 5.26.11604.0 van 3-7-2015.

Dan hebben ze dus nog ruim 2 weken.....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.