image

Assange: Google doet aan "vrijwillige" massasurveillance

maandag 20 juli 2015, 13:44 door Redactie, 6 reacties

Google verzamelt minder informatie dan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, toch is de manier waarop de softwaregigant data opslaat en verzilvert als "vrijwillige" massasurveillance en "surveillance-kapitalisme" te omschrijven, zo stelt WikiLeaks-oprichter Julian Assange tegenover Der Spiegel.

Volgens Assange is informatie over één persoon weinig waard, maar hebben de data van een miljard mensen strategische waarde, vergelijkbaar met een oliepijpleiding. De grote hoeveelheden verzamelde informatie worden vervolgens via een nieuw economisch model gebruikt, genaamd "surveillance-kapitalisme", zo stelt de WikiLeaks-oprichter.

Ook houdt Google zich bezig met "vrijwillige" massasurveillance, door dingen op het eerste gezicht gratis weg te geven. Niet alleen levert dit veel informatie op, het verandert ook de perceptie van gebruikers. Door het gratis weggeven van diensten lijkt het alsof ze geen bedrijf zijn, stelt Assange. "Omdat bedrijven geen gratis dingen doen. Ze lijken daardoor ten onrechte een deel van de burgermaatschappij te zijn."

Cultuur

De invloed van Google gaat echter verder dan alleen het verzamelen van gegevens over gebruikers, ze beïnvloeden die ook. "Ze exporteren een specifieke mindset van cultuur. Je kunt de oude term van "cultureel imperialisme" gebruiken, of het "Disneylandisatie" van het internet noemen. Of misschien is "digitale kolonisatie" een betere term", waarschuwt de WikiLeaks-oprichter.

Bedrijven als Google stellen volgens Assange nieuwe sociale regels over welke activiteiten zijn toegestaan en welke informatie mag worden uitgewisseld, tot zelfs hoeveel ervan een tepel mag worden getoond. Normaliter zou dit onderdeel van het publieke debat en zelfs beleidsmakers zijn. "Zodra echter iets voldoende controversieel wordt verbieden deze organisaties het. Zelfs als het niet zo controversieel is, maar het hun belangen raakt, dan wordt het verboden of gedeeltelijk verboden, of niet gepromoot." Dit zal volgens Assange uiteindelijk tot conformiteit leiden, aangezien controverse wordt geëlimineerd.

Reacties (6)
20-07-2015, 13:54 door Anoniem
jaajaa, we weten het nu wel...
Zou deze man zich niet bezig houden met de lekken van snowden die enkel over de amerikaanse overheid zouden gaan?

Beetje een losgeslagen figuur die heel wat mensen in gevaar brengt behalve zichzelf.
20-07-2015, 14:19 door Anoniem
Door Anoniem: jaajaa, we weten het nu wel...
Zou deze man zich niet bezig houden met de lekken van snowden die enkel over de amerikaanse overheid zouden gaan?

Beetje een losgeslagen figuur die heel wat mensen in gevaar brengt behalve zichzelf.

De wereld wordt nu eenmaal niet beter van wereldverbeteraars.
20-07-2015, 14:26 door Anoniem
Zoiets heet toch "marktwerking" en daar zijn we toch zo dol op in Nederland?
(dus onszelf niet meer zijn, maar ons laten sturen door de mode van de markt zodat wij daar een produkt van worden?...)
20-07-2015, 17:10 door Anoniem
In principe is er een wet dat je geen producten onder de kostprijs mag verkopen om zodanig de concurentie uit te roeien.
Dat principe is nu misbruikt om EN de concurentie weg te krijgen EN voor een valse identiteit aan te meten...
Ik zeg: misschien moet europa eens daar achteraan gaan.
Jij levert E-mail ? dan moet je minimaal de kostprijs vragen. Tenzij je een stichting bent... Maar dan mag niet zoals Amerikaanse stichtingen 10 miljard dollar winst per jaar maken onder het mom van 'potentiele investeringen'...
Dan wil ineens niemand meer GMAIL. als ze daar 5 euro per maand voor moeten betalen.
20-07-2015, 20:52 door Anoniem
Ik wil Gmail zelf niet gratis. Waarom zou ik m'n mailverkeer verkopen? Omdat het gratis is? Nee joh, dat is niet gratis dat is genomen worden zonder dat je er zelf bij bent. Ik kies voor betaalde maildiensten, dat kost wat maar dan heb je ook wat, al is het alleen al je privacy. Hoewel? Vadertje Staat kan en mag natuurlijk wel 'meekijken' dus dat is dan ook weer betrekkelijk.
Gelukkig wordt het daardoor wel veel veiliger, écht waar! #bullshitindemailbox
21-07-2015, 14:05 door Anoniem
Door Anoniem: Ik wil Gmail zelf niet gratis. Waarom zou ik m'n mailverkeer verkopen? Omdat het gratis is? Nee joh, dat is niet gratis dat is genomen worden zonder dat je er zelf bij bent. Ik kies voor betaalde maildiensten, dat kost wat maar dan heb je ook wat, al is het alleen al je privacy. Hoewel? Vadertje Staat kan en mag natuurlijk wel 'meekijken' dus dat is dan ook weer betrekkelijk.
Gelukkig wordt het daardoor wel veel veiliger, écht waar! #bullshitindemailbox

Die gedachte is wel logisch, maar geen oplossing, immers: de personen die jouw emails ontvangen hebben hun email accounts zeer waarschijnlijk bij providers, waarop je wat dit thema betreft geen invloed kunt uitoefenen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.