image

CJIB waarschuwt voor nepmails met vervalste verkeersboetes

maandag 20 juli 2015, 14:42 door Redactie, 2 reacties

De Rijksoverheid waarschuwt internetgebruikers voor e-mails die uit naam van de Rijksoverheid en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) worden verstuurd. Volgens het CJIB gaat het om nepmails met vervalste verkeersboetes waar het meldingen over blijft ontvangen.

In de e-mails wordt gesteld dat de ontvanger een verkeersmisdrijf heeft begaan en de verkeersboete ondanks eerdere herinneringen nog altijd niet heeft betaald. Vervolgens wordt de ontvanger onder druk gezet om de verkeersboete zo snel mogelijk te betalen, anders wordt zijn of haar rekeningnummer voor een periode van vier weken geblokkeerd. Ook wordt er gedreigd met registratie bij het BKR. Voor het betalen van de boete is een link in de e-mail opgenomen.

Mensen die een verkeersboete ontvangen en aan de echtheid twijfelen krijgen het advies om in ieder geval het rekeningnummer van het CJIB te controleren. Daarnaast wordt geadviseerd om geen links in e-mails en bijlagen te openen. Een jaar geleden was er ook al een campagne waarbij vervalste verkeersboetes werden gebruikt. Destijds moest er via een prepaidbon van Ukash of 3V worden betaald.

Image

Reacties (2)
20-07-2015, 14:47 door Anoniem
Misschien is het niet zo handig om dit soort topics teveel naar www.security.nl te halen.
Er bestaan al sites als https://www.fraudehelpdesk.nl/ waar men dit soort gevallen behandelt.
Het heeft met security niet veel te maken en het lokt wel bezoekers uit een totaal andere wereld.
(nadat ze op dit soort dingen gezocht hebben met Google ofzo)
20-07-2015, 15:10 door Anoniem
Vervolgens wordt de ontvanger onder druk gezet om de verkeersboete zo snel mogelijk te betalen, anders wordt zijn of haar rekeningnummer voor een periode van vier weken geblokkeerd. Ook wordt er gedreigd met registratie bij het BKR.

Leuke dreiging, maar het CJIB heeft veel betere middelen. Ze kunnen beslag op je rekening laten leggen of op je auto, bij een algehele controle. Of anders beslag op jouw eigen persoon (gijzeling). Het BKR kan en mag helemaal niets registreren wat van het CJIB komt, want het mag dat alleen van financiele instellingen. Zou anders een mooie boel worden, je hebt ruzie over een verkeersboete (onterecht o.i.d.) en dan een jaar later geen hypotheek kunnen krijgen. Het CJIB is gewoon een incasso bureau, zoals er zoveel zijn, maar met wat meer invorderingsmacht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.