Doorsnee internetgebruikers zijn huiverig voor beveiligingsupdates en beschouwen dit zelfs ten onrechte als een beveiligingsrisico, zo blijkt uit onderzoek (pdf) van Google. De internetgigant besloot het securitygedrag van 231 beveiligingsexperts en 294 internetgebruikers die geen expert zijn te vergelijken.
Zo werd er onder andere naar de top 5 beveiligingsmaatregelen gekeken die beide groepen nemen. Daaruit blijkt dat doorsnee internetgebruikers het belang van beveiligingsupdates ernstig onderschatten. 35% van de experts noemt het installeren van beveiligingsupdates als beveiligingsmaatregel, terwijl slechts 2% van de gebruikers dit doet. Daardoor is het installeren van patches de beveiligingsmaatregel met het grootste verschil tussen gebruikers en experts.
Verder onderzoek naar dit gedrag wijst uit dat 39% van de experts updates automatisch laat installeren, terwijl dit bij gebruikers 29% is. Daarnaast zegt 25% van de experts dat updates direct worden geïnstalleerd. Bij de gebruikers wordt dit door slechts 9% gedaan. Volgens de onderzoekers heeft het niet tijdig installeren van updates mogelijk te maken met slechte ervaringen uit het verleden of dat gebruikers de effectiviteit ervan niet beseffen.
Het onderzoek laat verder zien dat wachtwoordbeheer belangrijk is voor zowel gebruikers als experts, maar er verschillende aanpakken worden gehanteerd. De experts maken veel gebruik van wachtwoordmanagers. Het verschil tussen experts en gebruikers bedraagt een factor drie. 24% van de gebruikers zegt voor sommige accounts een wachtwoordmanager te gebruiken, terwijl dit bij de experts 73% is. Verder vinden gebruikers anti-virussoftware erg belangrijk, terwijl experts de voorkeur aan andere maatregelen geven.
"Onze resultaten laten zien dat experts en niet-experts verschillende maatregelen nemen om zichzelf op internet te beschermen. De maatregelen van de experts worden door experts als goed advies beschouwd, terwijl de maatregelen van de niet-experts gemengde reacties van experts krijgen", aldus de onderzoekers. Die stellen dat er ruimte voor verbetering is als het gaat om het vaststellen van de belangrijkste beveiligingsmaatregelen en om dit vervolgens aan eindgebruikers duidelijk te maken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Security-engineer IAM
Krijg jij energie van technische vraagstukken op het vlak van Security en Risk? En steek je graag je handen uit de mouwen om zelf een bijdrage te leveren aan een veilige digitale omgeving waarin de data en euro’s van onze klanten worden beheerd. Dan komen we graag met jou in contact.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Juridische vraag: Bij ons bedrijf is gekozen voor bring-your-own-device, waarbij mensen zelf privé een laptop mogen kopen en ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.