image

Celstraf voor mannen die 2,5 miljoen computers infecteerden

vrijdag 24 juli 2015, 15:45 door Redactie, 4 reacties

In de Verenigde Staten zijn drie mannen uit Estland veroordeeld tot gevangenisstraffen van enkele jaren wegens het infecteren van 2,5 miljoen computers met malware. De computers werden vervolgens gebruikt voor advertentie- en clickfraude waarmee meer dan 14 miljoen dollar zou zijn verdiend.

De mannen waren verantwoordelijk voor de DNSChanger-malware. Het ging om een botnet waarvan in eerste instantie werd gedacht dat het uit 4 miljoen computers bestond, maar later bleek het om 2,5 miljoen machines te gaan. Het botnet werd in 2011 door de FBI met hulp van de Nederlandse politie uitgeschakeld. De malware werd verspreid via drive-by downloads en het aanbieden van zogenaamde videoplug-ins die in werkelijkheid de malware waren. Eenmaal actief wijzigde DNSChanger vervolgens de DNS-instellingen van de computer. Ook zorgde de malware ervoor dat virusscanners en het besturingssysteem geen updates meer ontvingen.

Het Domain Name System (DNS) is het systeem en netwerkprotocol dat op internet wordt gebruikt om namen van computers naar numerieke IP-adressen te vertalen en omgekeerd. Normaal maken bedrijven en internetgebruikers gebruik van de DNS-servers van hun eigen internetprovider, maar het is ook mogelijk om een andere DNS-aanbieder te kiezen. Doordat de malware de DNS-servers had gewijzigd, werd het verkeer van besmette computers langs de servers van de Estse mannen gestuurd.

Het doorgestuurde verkeer werd gebruikt voor het kapen van clicks en vervangen van advertenties. Zodra de gebruiker op een link van een zoekmachine klikte, werd hij naar een andere website doorgestuurd. Voor elke click werden de criminelen betaald. Daarnaast werden legitieme advertenties op websites die gebruikers te zien kregen vervangen door advertenties waarvoor de criminelen werden betaald.

De drie mannen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 3 jaar en 4 maanden, 3 jaar en 8 maande en 4 jaar. De rechter wilde met de straffen een voorbeeld stellen, zo meldt de Associated Press. Daarnaast moeten de mannen bedragen van 2,5 miljoen dollar, 1 miljoen dollar en nog eens 1 miljoen dollar afstaan. Eerder werd in deze zaak al een andere man tot een gevangenisstraf van 4 jaar veroordeeld. Een vijfde man moet in oktober voor de rechter verschijnen.

Reacties (4)
24-07-2015, 15:50 door Anoniem
Verenigde Staten : Wereldrechtbank

V.S. fair use policy : Burgers wereldwijd opeisen
24-07-2015, 16:12 door Anoniem
Pfff daar gaan we weer... 2,5 miljoen computers infecteren en daarmee 14 miljoen dollar verdienen. Gepakt worden, en dan 1,5 miljoen + 1 miljoen + 1 miljoen = 4,5 miljoen terug moeten betalen?!? Dus deze 3 heren hebben nog zo'n 9,5 miljoen om met z'n 3en te delen? Dat is 3 miljoen per persoon. Daarvoor zou ik ook wel 3 jaar vast willen zitten hoor...

Conclusie: Misdaad loont.
26-07-2015, 11:04 door Anoniem
Door Anoniem: Pfff daar gaan we weer... 2,5 miljoen computers infecteren en daarmee 14 miljoen dollar verdienen. Gepakt worden, en dan 1,5 miljoen + 1 miljoen + 1 miljoen = 4,5 miljoen terug moeten betalen?!? Dus deze 3 heren hebben nog zo'n 9,5 miljoen om met z'n 3en te delen? Dat is 3 miljoen per persoon. Daarvoor zou ik ook wel 3 jaar vast willen zitten hoor...

Conclusie: Misdaad loont.

Nou dan weet je wat je te doen staat :)
26-07-2015, 16:55 door Anoniem
Er wordt naar ik mag aanemen wel degelijk beslag gelegd op dat geld,danwel op aantoonbaar aanwezig geld en goederen,onroerend goed,inkomsten van de heren.Dus weg koophuis,weg vakantiehuis,weg mooie bolide,weg mooi jacht,weg dure meubels,weg dure apparatuur,weg geld op bank en spaarrekeningen,weg met loon/uitkering en weg met evt,verdiend geld door gevangenis-arbeid.Want de schade moet wel worden vergoedt.Al duurt het 100 jaar,de heren blijven geplukt worden.Ze hebben in de VS speciale bedrijven voor in beslagnames.Alles wat ze kopen wordt meteen in beslag genomen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.