image

Handige privacytips voor Firefox-gebruikers

maandag 27 juli 2015, 11:52 door Redactie, 4 reacties

Firefox bevat tal van uitbreidingen om trackers op internet te blokkeren en de privacy van gebruikers te beschermen, maar de browser verstuurt zelf ook data naar derde partijen. Reden voor een GitHub-gebruiker om een overzicht te maken van de privacyopties die via de browser zelf zijn aan te passen.

Het gaat dan om zaken als Google Safe Browsing, het verzamelen van statistieken door Mozilla, de ingebouwde DRM-plug-in, Firefox Hello, Pocket-integratie, WebRTC en geolocatie. Soms moeten gebruikers een afweging tussen veiligheid en privacy maken. Zo wisselt Firefox via Google Safe Browsing informatie met Google uit om gebruikers tegen phishingsites en malware te beschermen. Het uitschakelen van deze optie kan dan ook een beveiligingsrisico zijn.

Verder blijkt dat Firefox Hello, een tool voor videogesprekken via de browser, verbinding maakt met de servers van internetprovider Telefonica, zonder dat hiervoor toestemming wordt gevraagd. In het geval van de Pocket-integratie gaat het om een verbinding met een derde partij voor het beheren van een lijst van gelezen artikelen. Daarnaast krijgen gebruikers het advies om zoeksuggesties via de zoekbox uit de schakelen, aangezien alles dat in de zoekbox wordt getypt standaard naar de ingestelde zoekmachine wordt gestuurd.

Reacties (4)
27-07-2015, 12:42 door 0101
Google SafeBrowsing is trouwens niet zo'n groot privacyrisico als het lijkt. Niet elke website die je bezoekt wordt naar Google doorgestuurd; SafeBrowsing downloadt regelmatig een lijst van kwaadaardige websites en alleen als een website op de zwarte lijst staat gaat er een verzoek naar Google om te controleren of dit nog steeds zo is. (Dit is tenminste wat ik mij herinner.)
27-07-2015, 14:08 door Anoniem
Privacy op het internet? Laat mij niet lachen. Terughoudendheid is de enig mogelijke bescherming.
28-07-2015, 11:42 door Anoniem
Privacy bij Firefox heb je allang niet meer.
28-07-2015, 14:43 door Anoniem
Door Anoniem: Privacy bij Firefox heb je allang niet meer.

Je hebt nergens automatisch geheel 100% privacy, daar moet je zelf op letten.
Firefox biedt op zich de mogelijkheden in de voorkeuren maar die moet je zelf activeren.

Ga je onder de about:config aan de slag dan kan je zaken wijzigen die bij geen enkele andere niet mozilla based browser lukt.
Het about:config lijstje op github is trouwens lachwekkend kort, al moet ik toegeven dat ik weer sommige settings niet kende.

Uit de oude doos, kiest u maar

http://kb.mozillazine.org/About:config
http://kb.mozillazine.org/About:config_entries
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.