image

Europese privacywaakhond wil nieuwe privacywet

maandag 27 juli 2015, 12:51 door Redactie, 1 reacties

Vandaag heeft de Europese databeschermingsautoriteit (EDPS) zijn aanbevelingen verstuurd voor de nieuwe Europese Databeschermingsrichtlijn, maar als het aan de privacywaakhond ligt komt er een nieuwe privacywet. De huidige Databeschermingsrichtlijn stamt uit 1995 en al enige tijd vinden er onderhandelingen over een nieuwe richtlijn plaats.

"De nieuwe richtlijn bevat niet de hervormingen waar ik van droomde, maar ik steun de partijen in deze laatste fase om de best mogelijke uitkomst te halen. Verbeteringen zijn nog steeds mogelijk", zegt EDPS Giovanni Buttarelli. Volgens Buttarelli heeft de EU voor de eerste keer in een generatie de mogelijkheid om de regels over het verwerken van persoonlijke informatie te moderniseren, harmoniseren en te vereenvoudigen. "Deze regels moeten gelden voor de volgende generatie technologieën", zo merkt hij op.

De voorgestelde nieuwe regels zullen uiteindelijk voor alle personen in de EU gelden, alsmede organisaties in de EU die persoonlijke data verwerken en organisaties buiten de EU die persoonlijke gegevens van mensen binnen de EU verwerken. De onderhandelingen verlopen moeizaam en de inhoud laat ernstig te wensen over, aldus burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

Nieuwe Europese privacywet

Ook Buttarelli kan zich niet in de regels vinden. Hij pleit (pdf) daarom voor een nieuwe Europese privacywet, waarbij er minder op de formaliteiten wordt gelet en er meer aandacht komt voor de maatregelen waarmee het individu de controle over zijn eigen data houdt. Er moeten dan ook richtlijnen en best practices van echt onafhankelijke databeschermingsautoriteiten komen om met de snelle technologische ontwikkelingen mee te gaan, aldus de EDPS.

Afsluitend vraagt Buttarelli de beleidsmakers dat ze het individu en de menselijke waardigheid in de uiteindelijke privacywet centraal zullen stellen. "Mensen moeten niet alleen worden beschermd omdat ze gebruikers, abonnees of consumenten zijn. We moeten technologie niet onze rechten en vrijheden laten bepalen of beperken."

Reacties (1)
27-07-2015, 16:34 door karma4
Best practices zijn vaak enkel afvinklijstjes naar een bepaalde verouderde stand van techniek en kennis. Wil je toekomstvisie zijn dan moet je de grenzen van wat je toelaatbaar acht en wat niet daarvan loskoppelen.
Daarbij moet er geen newspeak ingevoerd worden. Onder de noemer van privacy juist alles van privacy daarvoor onderuit halen is big brother orwell aansluiting dan wel Kafka.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.