image

Voortaan digitale strafdossiers voor advocaten

donderdag 30 juli 2015, 10:37 door Redactie, 3 reacties

Met ingang van 1 augustus krijgen advocaten die zich met eenvoudige strafzaken bezighouden strafdossiers voortaan digitaal aangeboden. Op enkele uitzonderingen na zal daarmee het papieren dossier volledig verdwijnen, zo hebben verschillende organisaties, waaronder het OM en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA), na een pilot besloten.

De nieuwe werkwijze beperkt zich vooralsnog tot zogeheten GPS-zaken (Geïntegreerd Processysteem Strafrecht) die worden aangebracht bij de politie- kanton- of kinderrechter. Advocaten krijgen in die zaken dossiers digitaal aangeboden via een eigen advocatenportaal. Advocaten kunnen met hun advocatenpas en kaartlezer op deze beveiligde omgeving inloggen. Daarna kunnen ze het door hen aangevraagde dossier downloaden.

Intussen wordt al gewerkt aan een uitbreiding van het systeem, waardoor ook dossiers in strafzaken die het OM zonder tussenkomst van de rechter afdoet digitaal beschikbaar komen. Die mogelijkheid wordt op zijn vroegst in december verwacht.

Papieren dossier

Als er zich vanaf 1 augustus technische problemen voordoen, bijvoorbeeld met het downloaden of de leesbaarheid van dossiers, kunnen advocaten bij het Rechtspraak Servicecentrum (RSC) terecht. In het geval het probleem niet is op te lossen zal er alsnog een papieren dossier worden verstrekt. Dat gebeurt ook als een advocaat daar om andere redenen expliciet om vraagt. De bedoeling is echter wel dat dat een uitzondering wordt. Tijdens de pilot zijn 2.200 digitale dossiers verstrekt aan advocaten. De rechtbanken kregen 26 keer een melding over een technisch probleem.

Reacties (3)
30-07-2015, 10:54 door Anoniem
Da's mooi. Dan worden op termijn die zaken tenminste voor iedereen inzichtelijk. Het is tenslotte overheid, dus de beveiliging is vast erg goed geregeld. Zie EPD.
30-07-2015, 11:30 door Anoniem
Van dat portaal verwacht ik dat het wel goed geregeld zal zijn als er tenminste een paar goede lui naar gekeken
hebben, echter met de security op de PCs van advocaten weet ik het zo net nog niet, 'read my lips' dus maar
als er na een tijdje blijkt dat er strafdossiers op een Tonino achtige manier op straat komen te liggen.
30-07-2015, 12:35 door Anoniem
De toekomst: Brakke website. Jeuj.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.