image

10% internetgebruikers werkt nog steeds met Windows XP

maandag 3 augustus 2015, 10:23 door Redactie, 20 reacties

Terwijl vorige week Windows 10 werd gelanceerd blijkt nog steeds tien procent van de internetgebruikers met Windows XP te werken, ook al wordt het besturingssysteem al bijna anderhalf jaar niet meer door Microsoft ondersteund. Dat komt neer op zo'n 150 miljoen computers die, tenzij er een verlengd onderhoudscontract is gesloten, geen beveiligingsupdates meer ontvangen.

Dat blijkt uit cijfers van marktvorsers Net Applications en StatCounter. Windows XP moest het afgelopen jaar steeds meer aandeel prijsgeven, maar in juli verloor het marktaandeel slechts 0,2% ten opzicht van juni. Volgens StatCounter komt XP daardoor uit op een totaal aandeel van 10%, terwijl Net Applications een aandeel van 11,7% aanhoudt. Een jaar geleden had Windows XP volgens StatCounter nog een aandeel van 15%. Net Applications stelde echter dat in juli 2014 zo'n 25% nog met XP werkte. Dat het aandeel in juni en juli onveranderd blijft kan mogelijk samenhangen met gebruikers die niet willen of kunnen overstappen, of wachten op computers met Windows 10.

Windows 7 is volgens beide meetbureaus het populairste besturingssysteem, met volgens Net Applications een aandeel van 60,8%. StatCounter stelt dat in juli 54,7% van de internetgebruikers Windows 7 gebruikte. Windows 8.1 volgt op afstand, met een aandeel van 13,1% (Net Applications) of 16,9% (StatCounter).

Nederland

In Nederland is Windows 7 ook het meestgebruikte besturingssysteem, met een aandeel van 50,4%. Windows 8.1 is hier veel populairder dan het wereldwijde gemiddelde, aangezien bijna 25% van de Nederlanders volgens StatCounter met deze Windows-versie werkt. Het aantal XP-gebruikers bleef ten opzichte van juni onveranderd op 2,7%. Windows Vista zou nog op 4% van de Nederlandse computers geïnstalleerd staan.

Reacties (20)
03-08-2015, 10:41 door Anoniem
Zijn deze statistieken op basis van online metingen (XP surfgedrag bijvoorbeeld), of op basis van ondervraging/plaatselijke telling? Er zijn namelijk nog een groot aantal XP machines werkend die sinds de installatie niet meer met internet zijn verbonden.
03-08-2015, 10:44 door Anoniem
Ik vraag e af wat voor je eigen 'veiligheid' erger is... XP (zonder de volgens MS oh zo belangrijke updates) of W10 dat ook zonder gehacked te zijn al vanalles ongevraagd naar MS stuurt.
03-08-2015, 11:51 door Ron625
Het probleem is ook, dat veel software, die voor XP is geschreven, geen updates meer krijgt, waardoor het nog onveiliger wordt.
Een voorbeeld hiervan is o.a. Java.
Wie met XP nog op internet zit, kan zich vergelijken met een kamikaze-ICT'er :-)
03-08-2015, 12:20 door Anoniem
Door Ron625: Het probleem is ook, dat veel software, die voor XP is geschreven, geen updates meer krijgt, waardoor het nog onveiliger wordt.
Een voorbeeld hiervan is o.a. Java.
Wie met XP nog op internet zit, kan zich vergelijken met een kamikaze-ICT'er :-)

Beetje vreemd om Java eruit te lichten want voor alle software op Windows XP geldt dat de werking niet meer kan worden gegarandeerd omdat Microsoft hun Windows XP niet meer ondersteunt.

Je kan trouwens nog wel degelijk Java updates downloaden en installeren op Windows XP. Blijven gebruiken van Windows XP is echter buitengewoon onverstandig omdat Microsoft het niet meer ondersteunt.

Door Oracle(https://www.java.com/en/download/faq/winxp.xml)
Why is Windows XP no longer supported?
As of April 8, 2014 Microsoft stopped supporting Windows XP and therefore it is no longer an officially supported platform. Users may still continue to use Java 8 updates on Windows XP at their own risk, but we can no longer provide complete guarantees for Java on Windows XP, since the OS is no longer being updated by Microsoft. We strongly recommend that users upgrade to a newer version of Windows that is still supported by Microsoft in order to maintain a stable and secure environment.
03-08-2015, 14:56 door johanw - Bijgewerkt: 03-08-2015, 14:56
Door Anoniem:Blijven gebruiken van Windows XP is echter buitengewoon onverstandig omdat Microsoft het niet meer ondersteunt.
Och, dat valt wel mee hoor. Een kleine registry aanpassing laat XP denken dat het XP Embedded is, en die krijgt nog tot 2019 updates. Dit bestand inlezen in de registry editor is voldoende:

Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA\PosReady]
"Installed"=dword:00000001
03-08-2015, 16:17 door Wim ten Brink
Ik werk voor een bedrijf dat software ontwikkeld en wij hebben als grootste probleem dat we niet kunnen migreren met sommige producten naar Windows 7 of hoger omdat we dan deze producten compleet moeten herschrijven. De compiler die wij hierbij gebruiken is niet compatibel met nieuwere Windows-versies en wij zijn weer afhankelijk van enkele third-party componenten die voor de nieuwere Windows-versies gewoon niet beschikbaar zijn.
Migreren van de code is een optie maar wel extreem duur in manuren, terwijl het vrijwel niets oplevert. Dus zijn enkele producten nog steeds gemaakt voor XP in een oude compiler. Nieuwe projecten maken we wel met nieuwe ontwikkeltools.
03-08-2015, 16:34 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 03-08-2015, 16:34
[Verwijderd]
03-08-2015, 17:43 door Anoniem
Door Ron625: Het probleem is ook, dat veel software, die voor XP is geschreven, geen updates meer krijgt, waardoor het nog onveiliger wordt.
Een voorbeeld hiervan is o.a. Java.
Wie met XP nog op internet zit, kan zich vergelijken met een kamikaze-ICT'er :-)

Als je Java gebruikt op Windows ben je inderdaad een kamikaze piloot.

Los daarvan is XP mits goed ingericht en gebruikt wel te beveiligen (o.a.met POS). Als desktop heeft het wat meer nadelen dan als "device".
03-08-2015, 20:47 door johanw
Door Wim ten Brink:De compiler die wij hierbij gebruiken is niet compatibel met nieuwere Windows-versies en wij zijn weer afhankelijk van enkele third-party componenten die voor de nieuwere Windows-versies gewoon niet beschikbaar zijn.
Ja, dat heb ik ook wel een paar keer gezien bij bedrijven. Als je 3rd party componenten gebruikt waarvan geen source beschikbaar is loop je dit soort risico's. Niet meer doen dus,
Als je Java gebruikt op Windows ben je inderdaad een kamikaze piloot.
Alleen als je de browser plugin gebruikt. Er is veel meer dan dat hoor. Zonder Java kan ik geen Android programma's builden.
03-08-2015, 20:49 door Anoniem
10% internetgebruikers werkt nog steeds met Windows XP

Dit soort nieuwsberichten zijn ongeveer even boeiend als berichten waarin wordt aangegeven hoeveel Mercedes eigenaren nog niet in het nieuwste model rijden, om hen zo te pushen alsnog overstag te gaan. Wat de nieuwswaarde is van dit soort advertorials, dat ontgaat mij een beetje. Het enige belang achter deze berichtgeving is het commerciele belang van Microsoft.
03-08-2015, 21:06 door Anoniem
Als je Java gebruikt op Windows ben je inderdaad een kamikaze piloot.

Dat hangt natuurlijk heel erg af van de vraag waar die machine voor gebruikt wordt, en wat voor persoonlijke informatie er al dan niet op staat. Ik maak mijn Windows bakken bijvoorbeeld zo kwetsbaar mogelijk met verouderde versies van programma's zoals Java (zie www.oldapps.com).

Tegelijkertijd loop ik daarbij geen enkel risico aangezien er geen relevante informatie op deze Windows bakken te vinden is (of op andere hosts in hetzelfde netwerk). Wat dat betreft vergeet je te kijken naar de context op basis waarvan je risico's kunt inschatten ;)
03-08-2015, 21:08 door Anoniem
Wie met XP nog op internet zit, kan zich vergelijken met een kamikaze-ICT'er :-)

Ook indien dit een werk PC betreft, waarbij je zelf niets te zeggen hebt over de vraag welk OS er op die PC geinstalleerd staat ? Vaak hebben medewerkers, ICT-er of niet ICT-er, bar weinig te zeggen over dat soort zaken. Dat wordt voor hen besloten.
03-08-2015, 21:09 door Anoniem
Blijven gebruiken van Windows XP is echter buitengewoon onverstandig omdat Microsoft het niet meer ondersteunt.

Het gebruiken van Windows 10 is wellicht even onverstandig, gezien het enorme aantal zero day vulnerabilities in iedere nieuwe versie van de software. Dat worden weer talloze security updates en service packs voordat al die problemen weer zijn verholpen.

Al biedt Windows 10 volgens Microsoft natuurlijk ultieme veiligheid (althans, i.i.g. zolang het produkt niet end-of-life is, daarna gaan ze hun eigen produkt weer afkraken, omdat de opvolger de hemel in moet worden geprezen)....
03-08-2015, 22:47 door Anoniem
Door Anoniem: Zijn deze statistieken op basis van online metingen (XP surfgedrag bijvoorbeeld), of op basis van ondervraging/plaatselijke telling? Er zijn namelijk nog een groot aantal XP machines werkend die sinds de installatie niet meer met internet zijn verbonden.
Men heeft het over INTERNETGEBRUIKERS. Gebruikers dus die internetten en dus verbonden zijn met internet.
03-08-2015, 22:51 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Ron625:

Een voorbeeld hiervan is o.a. Java.
Wie met XP nog op internet zit, kan zich vergelijken met een kamikaze-ICT'er :-)

Als je Java gebruikt op Windows ben je inderdaad een kamikaze piloot.


Targets van de kamikazi ook bekend toevallig ?
04-08-2015, 09:01 door Anoniem
Door Wim ten Brink:...
Migreren van de code is een optie maar wel extreem duur in manuren, terwijl het vrijwel niets oplevert...

Toch wel, alleen is dat niet direct zichtbaar (iin de portemonnee).
Zijn je werkzaamheden hit-and-run, of is er ook een visie?
04-08-2015, 12:18 door Anoniem
Door Wim ten Brink: Ik werk voor een bedrijf dat software ontwikkeld en wij hebben als grootste probleem dat we niet kunnen migreren met sommige producten naar Windows 7 of hoger omdat we dan deze producten compleet moeten herschrijven.

Dat is een wel erg achterhaalde aanpak. Ik hoop dat jullie hiervan hebben geleerd dat je beter met een platform abstractie (.NET, Java) can programmeren, waarmee je grotendeels van het onderliggende besturingssysteem bent afgeschermd. Indien later het besturingssysteem wijzigt kan je je software toch blijven gebruiken.
10-08-2015, 13:25 door Anoniem
je kunt je afvragen of géén ondersteuning meer ontvangen van Microsoft wel zo erg is, ik heb hier nog twee xp computers draaien die geen problemen meer hebben sinds de updates gestopt zijn, ze worden alleen nog maar gebruikt om bepaalde processen gaande te houden, overigens krijg ik nog steeds windows XP updates hoor, waar het fabeltje vandaan komt dat dit er niet meer is is onzin. Overigens windows XP draait gewoon on de 7 en 8 mee voor de aplicaties die daar nog niet voor geschikt zijn.
12-08-2015, 21:02 door Anoniem
Ik gebruik nog steeds XP voor al mijn programma’s, behalve voor Internet.
Dit is de meest stabile versie die Microsoft ooit heeft gemaakt.
Voor alle andere zaken ben ik overgestapt op Apple werk zeer goed en je hoeft niet weer allerlei cursussen te volgen om te begrijpen hoe de nieuwe versie werkt, wat wel het geval is bij de overstap naar een nieuw besturingssysteem van Microsoft.
Je moet wel meer investeren voor de aanschaf, maar je verdient het terug op termijn door minder tijd te investeren in hoe de nieuwe versie werkt, die tijd kun je dan gebruiken voor het primaire werk.
22-11-2015, 23:46 door Anoniem
Volgens mij ben ik de ultimate kamikaze gebruiker .

ik dacht net ooohjaa ik moet misschien toch maar eens overstappen naar een andere versie

Ik googelde net " wie gebruikt nog windows xp " en kwam talloze bangmakende berichten tegen van 2013 /2014 dat je zo snel mogelijk moet overstappen.

Zo weinig mogelijk mails checken, geen verbinding met internet enz.

Tot op de dag van vandaag zit ik iedere dag op het internet en bezoek naast normale dingen ook te vaak talloze 18+ sites met vervelende popups.

Java wordt sinds kort niet meer ondersteund.

Kan zelfs nog internetbankieren

Blijkbaar heb ik voor het eerst in mijn leven enorme mazzel ..... of worden we behalve om op straat te gaan ook al achter onze computer bang gemaakt om het weide web op te gaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.