image

DNB lanceert app voor omnummeren naar IBAN

maandag 3 augustus 2015, 11:26 door Redactie, 7 reacties

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een app uitgebracht waarmee gebruikers oude rekeningnummers naar nieuwe Nederlandse IBAN-rekeningnummers kunnen omzetten. Net zoals de IBAN-omnummertool die in juni opnieuw werd gelanceerd, helpt de overopIBAN-app met het omzetten van oude rekeningnummers naar nieuwe IBAN-rekeningnummers.

Gebruikers moeten hiervoor het oude bankrekeningnummer en de naam van de bank invullen. De app geeft vervolgens het juiste, nieuwe bankrekeningnummer weer. Volgens DNB is het echter beter als gebruikers de ander direct om zijn of haar IBAN vragen. De overopIBAN-app is beschikbaar voor Android en iOS.

Reacties (7)
03-08-2015, 11:48 door johanw - Bijgewerkt: 03-08-2015, 11:48
Je moet zelf de bank invoeren, dus de database met koppelingen van rekening - bank, of online toegang hiertoe, zit er niet in. En hij doet ook alleen Nederlandse banken.

Wat dat betreft zie ik niet in wat hier beter aan is dan de al lang bestaande app https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.envine.iban.calculator.nl .
03-08-2015, 13:36 door Anoniem
Ik wel. Hoe weet je dat de omzetting via de door jou gegeven site goed is? En hoe weet je zeker dat die niet kwaadaardig is?
03-08-2015, 14:47 door Anoniem
Door johanw:
Wat dat betreft zie ik niet in wat hier beter aan is dan de al lang bestaande app https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.envine.iban.calculator.nl .
Wat er beter aan is, is dat het van een vertrouwde bron is. Bij omnummer apps van anderen kan je bv. het risico lopen dat ze het resulterende IBAN nummer manipuleren, of data terugsluizen.
03-08-2015, 16:02 door johanw - Bijgewerkt: 03-08-2015, 16:04
Nou, zo moeilijk is die omzetting niet hoor, als je bang bent dat men er een nummer van maakt waar ze dan van hopen dat jij er geld naar overmaakt, dat kun je uit het hoofd wel controleren. Het IBAN begint met NL. De laatste cijfers zijn het "oude" nummer, met een 0 ervoor (of meerdere nullen als het een oud gironummer is). De bankcode spreekt meestal ook voor zich - ABNA, RABO, INGB. Daaraan zie je zo wel wat het voorstelt en of het klopt met de ingevoerde bank.

Het enige moeilijke in de berekening is het controlegetal tussen NL en bankcode Dat is eenduidig bepaald door de andere gegevens en als het daar foutgaat is het een ongeldige IBAN en kun je er niet eens iets naar overmaken. Ik heb zelf een converter geschreven, het enige lastige programmeertechnische eraan is het uitrekenen van moduli van hele grote getallen.
03-08-2015, 16:55 door Anoniem
Door johanw: Nou, zo moeilijk is die omzetting niet hoor... Ik heb zelf een converter geschreven, het enige lastige programmeertechnische eraan is het uitrekenen van moduli van hele grote getallen.

En het achterhalen van het tabelletje met uitzonderingen op de bankcode->banknaam mapping.
Dat waren geloof ik enkele honderden nummers die bij een andere bank zitten dan je af zou leiden uit 2 cijfers uit het
nummer.

Echter als je dat niet meeneemt krijg je uiteraard alleen een "ongeldige" IBAN, niet een IBAN waarmee je zou kunnen
frauderen. Als het goed is zal overmaken naar zo'n IBAN geweigerd worden, of op zijn hoogst wordt het geld toch naar
de juiste begunstigde overgeboekt.
03-08-2015, 23:51 door Briolet
Door Anoniem: En het achterhalen van het tabelletje met uitzonderingen op de bankcode->banknaam mapping.

Dat is bij deze app juist niet nodig. Hij haalt de bank niet uit het nummer, want die geef je zelf op. Het enige wat de app doet is de twee cijferige checksum uitrekenen en dan alles achter elkaar plakken.
04-08-2015, 14:04 door Anoniem
Tja dat kan ook natuurlijk, dat had ik bij de 1e lezing van deze thread nog niet opgepikt.
Ik denk dat je met dit idee naar de vereniging van banken moet gaan want die dachten dat er een database nodig was
waarvan het onderhoud miljoenen zou kosten. Lijkt me niet onredelijk om 10% te ontvangen van het bedrag wat ze
met deze oplossing besparen.
(nouja, DNB is er ook al mee gekomen dus daar trappen ze waarschijnlijk niet in)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.