image

Adobe treft schikking wegens grote datadiefstal

zondag 16 augustus 2015, 15:12 door Redactie, 3 reacties

Adobe heeft in de Verenigde Staten voor een onbekend bedrag een schikking met klanten en gebruikers getroffen vanwege een groot beveiligingsincident in 2013, waarbij de gegevens van miljoenen gebruikers werden gestolen. Het ging om e-mailadressen, versleutelde wachtwoorden, wachtwoordhints in platte tekst en versleutelde betaalkaartnummers en verloopdata. Ook de broncode van het softwarebedrijf werd buitgemaakt.

De data stonden op een back-upsysteem dat buiten gebruik zou worden genomen. In eerste instantie stelde Adobe dat de inlog- en creditcardgegevens van 3 miljoen klanten waren gestolen, maar later bleek het om de data van 38 miljoen mensen te gaan. In de VS werd daarop een "class action" rechtszaak tegen Adobe gestart. Volgens de klagers had Adobe hun gegevens niet goed beveiligd. Eind vorig jaar vroeg Adobe de rechter nog om de zaak te seponeren.

Volgens Adobe konden de gebruikers niet aantonen dat ze door het incident schade hadden opgelopen. De rechter ging hier echter niet in mee en stelde dat gebruikers niet hoefden te wachten totdat ze het slachtoffer van identiteitsdiefstal of creditcardfraude werden voordat ze een zaak hadden. Afgelopen donderdag besloot Adobe voor een onbekend bedrag te schikken. Daarnaast zal het softwarebedrijf ook 1,1 miljoen dollar aan advocaatkosten en onkosten van de klagers betalen, zo meldt de Courthouse News Service.

Reacties (3)
16-08-2015, 18:17 door karma4
Mooie juridische zaak. Dat de broncode gelekt is, wat zijn daar de gevolgen van geweest?
16-08-2015, 18:48 door Anoniem
Echt slecht dit! Dat doet meer mensen trekken om illegaal te downloaden als je er even goed over nadenkt...
17-08-2015, 07:07 door karma4
Door Anoniem: Echt slecht dit! Dat doet meer mensen trekken om illegaal te downloaden als je er even goed over nadenkt...
Leg uit wat dit met illegal downloaden te maken heeft. Ik zie geen enkel verband.
Ze (Adobe) zijn gehackt. Data van klanten is in ongewenste handen gekomen. Adobe moet een schadevergoeding aan zijn klanten betalen. Dat lijkt me een uitstekende zaak.

Broncode gelekt, dat is ook vervelend voor Adobe. De auteursrechtelijk bescherming geldt nog steeds. Iets wat gestolen is kan je niet vrij verkopen. Een illegale download is not steeds illegaal en je kunt er ongewenste troep in verwachten. Gratis software (reader plugin) willen verkopen is oplichting.
Waar ik aan dacht is: als de broncode in verkeerde handen gekomen is, dat heel nuttig is om bugs te vinden.
De slechterikken zoeken hun voordeel doe braverikken hebben minder belangstelling om een hack te vinden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.