image

EU-Raad positief over Nederlandse aanpak cybercrime

maandag 17 augustus 2015, 16:43 door Redactie, 0 reacties

De manier waarop Nederland zich met de bestrijding van cybercrime bezighoudt en de effecten die dit heeft kan op lovende woorden van de Raad van de Europese Unie rekenen. Toch heeft de Raad ook kritiek op bepaalde zaken, zoals het ontbreken van een meldplicht voor particuliere bedrijven in de vitale sector en het kennisniveau van de regionale politie en rechterlijke macht.

De Raad evalueerde in een lijvig rapport (pdf) hoe Nederland het Europese beleid met betrekking tot de preventie en bestrijding van cybercriminaliteit uitvoert. Positieve punten die worden genoemd zijn de Nationale Cybersecuritystrategie (NCSS2), publieke en private partnerschappen en de Electronic Crimes Task Force (ECTF), die zich met de bestrijding van digitale bankfraude bezighoudt. Verder worden ook de vele bewustmakingscampagnes voor publiek, overheid en bedrijfsleven geprezen.

"De strategie in Nederland is duidelijk het land onaantrekkelijk te maken voor cybercriminelen. Gelet op de belangrijke rol van die Nederland speelt bij het bieden van infrastructuur en hostingdiensten, worden de inspanningen en de middelen die het land steekt in het tegengaan van cybercriminaliteit, en de effectiviteit daarvan, door de evalueerders als ronduit positief beoordeeld", aldus het rapport.

Kanttekeningen

Ondanks de lovende woorden heeft de Raad ook verschillende kritische kanttekeningen. Zo zijn bedrijven in de vitale infrastructuur, waaronder internetproviders, niet verplicht om grote aanvallen te melden. Volgens de Raad wordt daardoor de bevoegdheid om criminelen te bestrijden en voor de rechter te brengen in handen van de particuliere sector gelegd. Een ander punt is het ontbreken van operationele middelen bij regionale politiekorpsen om cybercrime te bestrijden.

"Dat moet worden rechtgezet, met name omdat het bij de zaken die onder de bevoegdheid van de regionale autoriteiten vallen, juist gaat om zaken die de onbeschermde burger het meest aangaan en tot op zekere hoogte zichtbaarder zijn voor de gemeenschap", zo schrijft de Raad, die adviseert om de regionale politie meer capaciteit te geven om cybercrime te bestrijden.

Het evaluatierapport pleit ook voor het verder opleiden van de regionale politie en de rechterlijke macht. "Een verplicht opleidingsprogramma in verband met cybercriminaliteit, althans voor degenen die zich met cybercrimezaken bezighouden, kan de kloof inzake communicatie en wederzijds begrip tussen rechercheurs, aanklagers en rechters van cybercriminaliteit dichten." In totaal heeft het evaluatieteam Nederland 7 aanbevelingen gedaan. Over anderhalf jaar moet Nederland laten weten in hoeverre het de aanbevelingen ook heeft opgevolgd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.