image

Microsoft-telefoonscam nu ook in het Frans en Duits

dinsdag 18 augustus 2015, 10:30 door Redactie, 4 reacties

Microsoft-oplichters vallen mensen al jaren lastig door ze thuis op te bellen en te beweren dat er problemen met hun computer zijn, maar de laatste tijd worden ook websites en pop-ups ingezet. Die laten gebruikers geloven dat hun computer met een "virus" is besmet of een ander probleem heeft.

Vervolgens moet er een bepaald telefoonnummer worden gebeld om het probleem op te lossen. Dit is het nummer van de oplichters, die zich als Microsoft-medewerker of specialist voordoen. Vervolgens proberen ze slachtoffers te laten betalen voor het verwijderen van het "virus" of het aanschaffen van een virusscanner. De bedragen kunnen in de honderden euro's lopen. Zo werden Duitse slachtoffers bij een recente campagne voor een bedrag van 389 euro per persoon opgelicht. De advertenties en pop-ups worden verspreid via kwaadaardige advertenties en zijn gebundeld met 'potentieel ongewenste programma's'.

Meertalig

Voorheen was de tekst van de pop-ups en websites altijd in het Engels en spraken de oplichters ook alleen Engels. Nu richten de oplichters zich op andere landen. Zo zijn er versies in het Duits, Frans, Spaans en Japans aangetroffen. Ook de oplichters die het telefoonnummer beantwoorden spreken de desbetreffende taal. Volgens anti-virusbedrijf Malwarebytes hebben de organisaties achter de scam waarschijnlijk verschillende callcenters in deze landen ingeschakeld en ze instructies gegeven hoe ze mensen via de telefoon kunnen oplichten.

"Niet-Engelssprekende landen waren voorheen veilig, maar scammers hebben nu beseft dat miljoenen potentiële slachtoffers binnen hun bereik zijn, met name in Europese landen. Aangezien de scam vooral van social engineering gebruik maakt moesten ze een manier vinden om de taalbarrière te overbruggen en daar zijn ze nu in geslaagd", zegt analist Jerome Segura.

Image

Reacties (4)
18-08-2015, 10:43 door Anoniem
Nou nu dus nog wachten op het Nederlands denk wel dat Ze hier een grote markt kunnen hebben . Die Hollanders zijn met alles Naief .
18-08-2015, 11:11 door Anoniem
"Niet-Engelssprekende landen waren voorheen veilig,.."
Hoezo veilig? Er werd domweg in het Engels gecommuniceerd, of je nou in een Engelstalig land woonde of niet.
19-08-2015, 08:05 door karma4
In dit geval zitten de oplichters niet bij ms. De kop van het artikel kan wel zo uitgelegd worden. Dat moest men Ton Elias ook uitleggen.
19-08-2015, 14:48 door Anoniem
Door karma4: In dit geval zitten de oplichters niet bij ms. De kop van het artikel kan wel zo uitgelegd worden. Dat moest men Ton Elias ook uitleggen.
Ha, meneer T.E. weet nog niet eens wat een ip-nummer is ! Die man is een absolute nitwit op computer gebied.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.