image

Gemeenten gewaarschuwd voor afsluiting van Suwinet

vrijdag 21 augustus 2015, 14:17 door Redactie, 9 reacties

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft gemeenten gewaarschuwd dat ze de beveiliging van Suwinet moeten verbeteren, of anders van het systeem kunnen worden afgesloten. Suwinet is een speciale database waarin instanties als de Belastingdienst, de IB-groep, Kadaster, Rijksdienst Wegverkeer en het UWV hun persoonsgegevens met gemeenten uitwisselen. Het systeem is bedoeld om te controleren of iemand recht heeft op een uitkering of om fraude met uitkeringen op te sporen.

Het radioprogramma Argos publiceerde in juni onderzoek waaruit bleek dat de meeste gemeenten de beveiliging van Suwinet nog steeds aan hun laars lappen en het voorkomt dat er in de salarisgegevens van bekende Nederlanders wordt gezocht en dat er adresgegevens van vrouwen in blijf-van-mijn-lijfhuizen aan gewelddadige ex-partners worden verstrekt. Ook zouden commerciële incassobureaus het systeem gebruiken.

Eind juni liet staatssecretaris Klijnsma de Tweede Kamer weten dat zij gemeenten die nalaten om de beveiliging op orde te brengen uiteindelijk van Suwinet zal afsluiten. De inspectie SZW onderwerpt alle gemeenten nog dit jaar aan een onderzoek naar de informatiebeveiliging van het systeem. "Afsluiting heeft zeer verstrekkende gevolgen, zowel voor de dienstverlening als voor de taakuitvoering van gemeenten. Het is daarom belangrijk dat u het onderzoek van de Inspectie met positief resultaat doorstaat", aldus de VNG.

De organisatie adviseert gemeenten dan ook om zich te blijven inzetten op het verbeteren van de informatiebeveiliging en het waarborgen van de privacy bij het gebruik van Suwinet. Eind 2013 bleek uit onderzoek van de inspectie SZW dat maar 4% van de gemeenten voldeed aan de normen voor het gebruik van Suwinet. Op 4 juni 2015 voldeed 17%. De VNG heeft daarop verschillende voorlichtingssessies georganiseerd over het beveiligen van het systeem.

Reacties (9)
21-08-2015, 14:32 door Anoniem
Als het een systeem is dat door ambtenaren gebruikt gaat worden, zorg je vooraf toch al dat er zulke restricties op liggen dat de gebruikers/gemeenten het haast niet meer zouden moeten kunnen presteren om... of is er een nog basalere fout gemaakt?
21-08-2015, 16:23 door karma4
Resultaat onderzoek staat al vast:
'Het is daarom belangrijk dat u het onderzoek van de Inspectie met positief resultaat doorstaat", aldus de VNG.'
21-08-2015, 17:08 door Anoniem
Wat is het probleem. Logius doet toch ook audits bij DigID? Kan dit niet even mee?
21-08-2015, 20:04 door Anoniem
Lees nou eerst het onderzoek eens... https://www.security.nl/posting/432913/Onderzoek%3A+persoonsgegevens+niet+veilig+bij+gemeenten
21-08-2015, 20:46 door Anoniem
Heeft iemand het absoluut imbeciele filmpje van Jetta Klijnsma (Suwinet) gezien?

https://www.youtube.com/watch?v=mtSZfBq1Vcg

Ze denkt werkelijk dat de burger achterlijk is en niet verder komt dan het IQ van een zuigpeuter. Volstrekt incompetent en zo snel mogelijk ontslag nemen a.u.b.!
21-08-2015, 20:46 door Anoniem
Tuurlijk afsluiten, wat een mafkezen daar bij het ministerie. Wie worden daar het slachtoffer van? Juist, niet de gemeente zelf maar Henk en Ingrid die geen uitkering meer kunnen aanvragen omdat Suwinet moet worden gebruikt om het recht vast te stellen. Zonder die vaststelling mogen er geen uitkeringen verstrekt worden. Die politici zijn zulke domme mensen, de weten niet eens hoe ze hun linkervoet voor hun rechtervoet moeten plaatsen. En daar hebben jullie zelf voor gekozen hé? Met zulke 'vrienden' heb je geen vijanden nodig. Het enige dat werkt is hoge bestuurlijke boetes, alhoewel deze weer worden meegenomen in gemeentebelastingen.
We moeten gewoon van die uitkeringen af en iedere Nederlander, die minder dan het minimum heeft, een basisinkomen geven i.p.v. miljarden weg te geven aan de Grieken en miljoenen te besteden aan een enorme hoeveelheid dure ambtenaren die zich met verstrekking, controle, re-integratie en handhaving bezig houden. Zonder zo'n enorm ambtelijk apparaat kost zo'n basisloon bijzonder weinig en geef je mensen de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Uiteraard zal er een groep zijn die niets wil doen maar die hebben we nu ook en die kosten veel geld door ze achterna te jagen. Gelukkig gaan steeds meer gemeenten het licht zien en gaan experimenteren met het basisinkomen.
Tegenstanders zullen moord en brand schreeuwen en het gratis geld noemen maar die moeten zich eens achter de oren krabben dat ze ook voor al die miljoenen aan handhaving en re_integratie betalen wat in de praktijk weggegooid geld is want een hele grote groep bijstandsgerechtigden zal daar nooit meer uitkomen en najagen kost meer dan het oplevert en daar hoeven we met ze allen straks niet meer voor te betalen. Uiteraard zijn er ook best nadelen maar die wegen niet op tegen de voordelen.Ook voor werkenden trouwens want steeds meer werkenden willen iets anders gaan doen maar durven niet omdat ze bang zijn om zonder inkomen te komen. Wel, daar vult het basisinkomen het eventuele gat aan en mensen kunnen zich gaan ontplooien om echt nuttige dingen voor de samenleving te doen.
21-08-2015, 21:27 door Anoniem
Als ze bij die vereniging werkelijk geloven dat je een foute cultuur met een briefje als waarschuwing gaat veranderen dat zit er een behoorlijk schroefje los. Zelfs met het voordeel van de twijfel; juridisch wil je als vereniging opkomen voor je doelstellingen, maar probleem is bij heel veel gemeenten een cultuur van laksheid, gemakzucht en negeren van het recht op privacy. Een cultuur die zo diep zit moet met strenge handhaving aangepakt worden. Ontslag en vervolging bij het toelaten en uitvoeren van deze cultuur.
22-08-2015, 10:14 door Anoniem
Nu d
Door Anoniem: Als ze bij die vereniging werkelijk geloven dat je een foute cultuur met een briefje als waarschuwing gaat veranderen dat zit er een behoorlijk schroefje los. Zelfs met het voordeel van de twijfel; juridisch wil je als vereniging opkomen voor je doelstellingen, maar probleem is bij heel veel gemeenten een cultuur van laksheid, gemakzucht en negeren van het recht op privacy. Een cultuur die zo diep zit moet met strenge handhaving aangepakt worden. Ontslag en vervolging bij het toelaten en uitvoeren van deze cultuur.
Nu denk je er te simpel over, ik voer veel gesprekken met ambtenaren over het gebruik van persoonsgegevens tijdens hun werk en het grootste gedeelte is er zich meer dan bewust van dat dit heel erg gevoelige informatie is die niet zomaar gedeeld mag worden. Waar het vaak in fout gaat is dat de politiek zelf inzichten wil hebben in waar het geld naar toe gaat en daarbij speelt privacy een ondergeschikte rol. Aan de medewerkers zelf ligt het vaak niet maar deze krijgen een ambtsopdracht en voeren deze uit. Hte probleem ligt dus in de politiek zelf, daar moet men zich er meer van bewust worden dat de andere vragen moeten gaan stellen i.p.v. doe alle gegevens van burgers die GGZ zorg afnemen, inlc. ziektebeelden binnen een bepaalde doelgroep. Veel geconstateerd 'misbruik' is vrijwel nooit opzettelijk maar gebeurd uit ambtsopdracht. Het opzettelijke misbruik is bijzonder marginaal en wordt over het algemeen zwaar bestraft, waar zelfs een eventuele gevangenis straf kan volgen. Extra straffen is dan ook helemaal niet nodig.
22-08-2015, 20:24 door Ron625
Wanneer je een gemeentelijke organisatie bekijk, dan horen er een aantal persoons- of functie-gerelateerde beperkingen te zijn.
Alles van ons is opgeslagen, in diverse al dan niet gekoppelde databanken.

Wanneer we b.v. een paspoort aanvragen voor onszelf, dan zijn medische gegevens, familie gegevens en financiële gegevens niet nodig.
Deze dienen dus afgeschermd te zijn, voor degene die dat niet nodig heeft.

Dan is er ook een mogelijkheid om gegevens aan te passen, ook hier dient voorzichtig mee te worden omgegaan.
Een hoop (vaak kleinere) gemeenten hebben dit soort zaken niet op orde (de meesten ambtenaren kunnen alles), laat staan dat de andere veiligheden op orde zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.