image

Mozilla gaat Chrome-extensies in Firefox ondersteunen

vrijdag 21 augustus 2015, 18:29 door Redactie, 5 reacties

Mozilla heeft grote veranderingen voor de werking van add-ons binnen Firefox aangekondigd, waaronder de mogelijkheid dat straks extensies voor Google Chrome en Opera en mogelijk ook Microsoft Edge in de browser zullen werken. Daarnaast worden er maatregelen tegen spyware, adware en andere kwaadaardige add-ons genomen.

Volgens Mozilla hebben veel ontwikkelaars van een Firefox-add-on ook soortgelijke extensies voor Chrome, Safari of Opera ontwikkeld. "We willen dat de ontwikkeling van add-ons meer op webontwikkeling lijkt, namelijk dat dezelfde code aan de hand van een verzameling standaarden op meerdere browsers draait", zegt Mozilla's Kev Needham. Daarom werkt Mozilla nu aan een nieuwe Firefox-API genaamd WebExtensions.

Extensies voor Chrome, Opera en mogelijk in de toekomst ook Microsoft Edge zullen daardoor ook in Firefox als WebExtension draaien. Volgens Needham heeft de API een aantal voordelen, zoals het ondersteunen van meerdere processen en het verkleinen van het risico op kwaadaardige add-ons en malware. WebExtensions zullen net als andere Firefox-add-ons werken, door Mozilla gesigneerd zijn en via addons.mozilla.org te vinden. Een testversie van WebExtensions is al beschikbaar in de testversie van Firefox 42.

Signeren

Om gebruikers tegen kwaadaardige add-ons te beschermen zullen vanaf Firefox 42 alle extensies door Mozilla moeten zijn gecontroleerd en gesigneerd. Ongesigneerde extensies zullen niet meer binnen Firefox werken. Vanaf Firefox 41 zullen ongesigneerde extensies automatisch worden uitgeschakeld, maar hebben gebruikers nog wel de mogelijkheid die weer in te schakelen.

Volgens Needham heeft de strategie van Mozilla voor- en nadelen. Ontwikkelaars die al Chrome-extensies ondersteunen zullen ervan profiteren, omdat ze voortaan nog maar één codebase moeten ondersteunen in plaats van twee. Voor ontwikkelaars die alleen Firefox-add-ons ontwikkelen zullen de aanpassingen groter zijn. "Maar we denken dat het eindresultaat voor zowel gebruikers van Firefox als ontwikkelaars het waard zullen zijn", aldus Needham.

Reacties (5)
21-08-2015, 18:41 door Anoniem
Ik vind het zeker geen slecht idee. Ongesigneerde extensies uitschakelen vind ik zeker ook wel fijn, dat zal ook wel moeten als ze chrome extensies erin willen steken, want ik denk dat er in store play veel onbetrouwbare addons aanwezig zijn.
22-08-2015, 13:07 door Anoniem
R.I.P. firefox
22-08-2015, 14:21 door Paul F. Versloot
Als de privacy nog verder ongevraagd in gevaar komt

Reactie op bovenstaande publicatie:

Sinds 2005 is Mozilla geen echte Foundation meer maar meer een Incorporation! Het heeft een CEO en houdt kantoor in het stadje Mountview, waar ook het hoofdkantoor van Google Incorporation al vanaf het begin zetelt.
Dit kunt u zelf nalezen op het internet, als u wat onderzoek doet. Het zijn harde feiten en geen verzinsels.

Waarom schrijf ik dit?
In de zg. "web-browser oorlog" is afgelopen 15 jaar veel tumult geweest. Het huidige Firefox, gebruikt (open) sourcode van wat ooit Netscape Navigator was. Volkomen legaal en daar is niets mis mee. Internet Explorer 4.x van Microsoft Inc. versloeg finaal Netscape (ook een bedrijfje indertijd).

Later bracht Mozilla Foundation oa. Firefox uit!

Opera en Chrome = Google Inc., kwamen later. De overige grote speler is natuurlijk Safari van Apple Inc.

Google beloofde ooit geen advertenties te plaatsen op hun internationale zoekmachine.
Chrome beloofde niet zolang geleden geen plug-ins te hanteren, omdat ze in competitie waren met MS IE (6 -11).
De redenatie was: plug-ins vertragen het browse-genot en ze hadden een stabielere Flash Player ingebouwd dan Abobe Inc. ooit heeft gehad!

Nu komt het punt: Als Mozilla (oa. Firefox) zich als Foundation voordoet (*.org), maar ondertussen een commericeel bedrijf is op de achtergrond (*.com met CEO), dan is bovenstaand artikel wel wat verhelderender.

Helemaal als u om uw privacy geeft!
Lees dan als u Firefox gebruikt, wat ik ook doe, onderstaand artikel maar eens (het overtuigd zichzelf dunkt me :-)


https://www.reddit.com/r/privacy/comments/2w3bz7/firefox_how_firefoxs_safebrowsing_feature_sends/


(Zelf blijf ik Firefox gewoon gebruiken, maar filter met AdBlock(Plus) al de safebrowsing malware eruit. Immers deze lijst is en was er allang en is echt onafhankelijk, met dagelijkse updates. Firefox voldoet al jaren ook het meest van alle browsers aan de HTML-specificaties van http://www.w3.org. Als (ex)-webdesigner heb ik dat goed meegemaakt indertijd (HTML 4.01 en XHTML)
22-08-2015, 19:03 door Skizmo
Door Anoniem: R.I.P. firefox
Pis toch op man.
23-08-2015, 19:46 door Anoniem
Zie artikel arstechnica:

http://arstechnica.com/information-technology/2015/08/mozilla-sets-plan-to-dump-firefox-add-ons-move-to-chrome-like-extensions/

Veel reacties /discussie over de gevolgen voor werking addons. Ergens half 2016 moet het zover zijn. Ben nog niet echt enthousiast.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.