image

Telefoonscammers stelen 80.000 euro van slachtoffers

zondag 23 augustus 2015, 09:20 door Redactie, 6 reacties

Oplichters die mensen thuis bellen en waarschuwen dat de computer een virus bevat hebben de afgelopen twee maanden ruim 80.000 euro van meer dan 150 Britten gestolen, zo waarschuwt de politie van Essex. De oplichters doen zich voor als medewerkers van Microsoft of een ander bedrijf en zeggen dat ze problemen op de computer kunnen verhelpen.

Slachtoffers moeten vervolgens een bestand downloaden waarmee de oplichters controle over de computer krijgen. Nadat ze de controle over de computer hebben overgenomen laten de oplichters allerlei meldingen zien waaruit zou blijken dat de computer besmet is. Het verwijderen van het virus kost volgens de oplichters 140 euro, maar in werkelijkheid wordt er 550 euro van de rekening van het slachtoffer afgeboekt. Andere telefonische oplichters gebruiken de toegang die ze tot de computer hebben om direct geld van de rekening van het slachtoffer te stelen.

De politie van Essex waarschuwt dat de oplichters agressief kunnen worden als ze geen toegang tot de computer krijgen. "Het probleem met deze misdrijven is dat het soms weken of maanden kan duren voordat ze worden opgemerkt en het verdwenen geld op een bankafschrift zichtbaar is", zegt Lee Morton van de Kent en Essex Serious Economic Crime Unit. Hij adviseert mensen die worden opgebeld om meteen op te hangen. Onlangs bleek dat een Nederlandse vrouw voor 2.000 euro door een zogenaamde Microsoftmedewerker was opgelicht.

Reacties (6)
23-08-2015, 10:16 door Anoniem
Agressief? Dan is het een andere bende dan degene die in Nederland bezig is. Die weten niet hoe snel ze moeten ophangen als ze beseffen dat je weet wat ze echt zijn. Je krijgt vaak niet eens de kans om ze fatsoenlijk te vervloeken (probeer ik altijd - het zijn per slot van rekening Indiërs of Paki's en wie weet zit er een bijgelovige sukkel bij...).
23-08-2015, 12:35 door Anoniem
Dit gebeurt ook dagelijks in Nederland, helaas niks bijzonders. Ik ken alleen geen cijfers over de totale omvang van de schade, ik weet ook niet of die ergens beschikbaar zijn.
23-08-2015, 12:51 door Anoniem
Ik ben ook een keer door een zogenaamde medewerker van Microsoft gebeld, maar ik heb Linux op mijn PC.
Vervolgens zei ik tegen de zogenaamde medewerker dat ik hem niet geloofde ,en dat ik hem een grote leugenaar vond. De verbinding werd maar zo verbroken. Dat ik geen Windows heb ,had hem ik niet verteld.
23-08-2015, 13:22 door karma4
Door Anoniem: Dit gebeurt ook dagelijks in Nederland, helaas niks bijzonders. Ik ken alleen geen cijfers over de totale omvang van de schade, ik weet ook niet of die ergens beschikbaar zijn.
http://www.opgelicht.nl/nieuws/detail/8583/?npo_cc_skip_wall=1&npo_cc=na&npo_rnd=855842861
Aangiftes bij de hermandad lijkt problematisch te zijn. Een verschil met UK.
23-08-2015, 14:51 door potshot
iemand beloofde me een bom te zullen sturen uit wraak ,ik wacht nog steeds,zeer onbetrouwbare types dus.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.