image

Tele2: plan voor ongericht aftappen AIVD is onuitvoerbaar

vrijdag 28 augustus 2015, 10:26 door Redactie, 23 reacties

Het wetsvoorstel waardoor de geheime diensten de bevoegdheid krijgen om ongericht internetverkeer via de kabel af te tappen is onuitvoerbaar en slecht voor Nederland, zo stelt telecomaanbieder Tele2. De provider reageerde op de internetconsultatie over het wetsvoorstel. Tot 1 september kunnen burgers, bedrijven en instellingen hun mening op het kabinetsplan geven. Inmiddels zijn er al 346 reacties geplaatst.

Tele2 is echter de eerste provider die reageert. Volgens het bedrijf slachten de AIVD en MIVD door dit plan "de kip met gouden eieren", namelijk de randvoorwaarden die maakten dat klant- en bedrijfsgegevens die voordien als veilig mochten worden verondersteld en waardoor Nederland een aantrekkelijke (digitale) vestigingsplaats is geworden. "Door zichzelf vrijwel onbeperkte toegang tot communicatie en databases zorgen veiligheidsdiensten ervoor dat het klimaat voor bedrijven om zich in Nederland te vestigen vanuit een financieel, privacy en beveilingsperspectief onhoudbaar wordt", aldus de provider.

Tele2 stelt dat elk bedrijf of maatschappelijke organisatie die in Nederland actief is en onder de noemer "aanbieder van communicatiediensten" valt, zijn of haar databases doorzoekbaar en het netwerk aftapbaar moet maken en de kosten hiervoor zelf moet dragen. Daardoor is het de vraag in hoeverre Nederlandse en buitenlandse bedrijven, in de wetenschap dat ze onevenredig veel tijd, geld en energie zullen moeten spenderen om de gewenste doorzoekbaarheid en aftapbaarheid te realiseren, Nederland nog als aantrekkelijk vestigingsland zullen aanschouwen, zo waarschuwt Tele2.

Reikwijdte

De provider hekelt ook de reikwijdte van het wetsvoorstel. "Er zal geen enkel onderdeel van de Nederlandse maatschappij zijn, dat niet onder de reikwijdte van de (bulk)interceptie Inlichtingen- en veiligheidsdiensten zal vallen. De wet ademt de sfeer uit dat het verkrijgen van bulkgegevens een doel op zich is, waarbij het beschikken over en het inzage hebben in volledig buiten de feitelijke eigenaar van de gegevens om plaats vindt. De effectiviteit en daarmee subsidiariteit en proportionaliteit zijn gemakshalve buiten beschouwing gelaten."

Volgens Tele2 krijgen de Nederlandse Inlichtingen- en veiligheidsdiensten straks de mogelijkheid om bevriende buitenlandse inlichtingendiensten vrijelijk te voorzien van informatie, waaronder verkeers- en verbruiksgegevens van individuele klanten, zonder dat hier enige vorm van toezicht op is. De provider concludeert dan ook dat het huidige wetsvoorstel onuitvoerbaar is, klanten opzadelt met lasten en verplichtingen die zij niet kunnen dragen, de informatiepositie van de diensten op de lange termijn vooral kan schaden en daarmee de veiligheid van Nederland in gevaar zal brengen.

Reacties (23)
28-08-2015, 11:18 door Anoniem
Een goede VPN verbinding is zolangzamerhand geen luxe meer maar een noodzaak. Triest.
28-08-2015, 12:34 door Anoniem
Dat zeiden de providers ook toen de gericht aftappen verplichting er kwam. En dat was nog in de tijd van de telefoon
modems en ISDN. Kon allemaal niet, was tecnisch niet haalbaar, was heel duur, enz.

Maar toen ze de keuze hadden tussen doen of stoppen met het bedrijf heeft er toch niet een voor het laatste gekozen
dacht ik. Dus als dat de situatie is kan er kennelijk ineens wel meer.
28-08-2015, 13:09 door Anoniem
Maar waar kan je als burger nou commentaar geven?
28-08-2015, 13:11 door Reinder
Door Anoniem: Dat zeiden de providers ook toen de gericht aftappen verplichting er kwam. En dat was nog in de tijd van de telefoon
modems en ISDN. Kon allemaal niet, was tecnisch niet haalbaar, was heel duur, enz.

Maar toen ze de keuze hadden tussen doen of stoppen met het bedrijf heeft er toch niet een voor het laatste gekozen
dacht ik. Dus als dat de situatie is kan er kennelijk ineens wel meer.


Ik geloof ook dat Tele2 niet stelt dat het technisch niet uitvoerbaar is. Puur technisch kan het. Het is moeilijk, en erg duur, en werkt vertragend op ontwikkelingen en uitrol van diensten, maar het is technisch mogelijk. Wat Tele2 wel zegt is dat wij ons met een dergelijke maatregel als vestigingsplaats voor bedrijven onaantrekkelijk maken en onszelf uit de markt prijzen.
Het is dus, zo stelt Tele2, technisch mogelijk maar disproportioneel, duur, ineffectief, slecht voor de privacy en het werkt bedrijven tegen.
28-08-2015, 13:15 door Anoniem
Door Anoniem:Maar toen ze de keuze hadden tussen doen of stoppen met het bedrijf heeft er toch niet een voor het laatste gekozen
dacht ik. Dus als dat de situatie is kan er kennelijk ineens wel meer.

Er zijn er wel een paar die noodgedwongen zijn gestopt met het bieden van toegangsdiensten.

Het feit dat op een gegeven moment de verplichting is verwijderd voor leveranciers van webdiensten toont aan dat men toen al wist dat 90% daarvan onderuit zou gaan. Niet dat dat bij een aantal van die partijen slecht (voor de eindgebruikers) zou zijn geweest.

Peter
28-08-2015, 13:37 door Anoniem
Ik heb al een e-mail naar de Fractievoorzitters van de Tweede Kamer gezonden en gevraagd waarom deze verregaande bevoegdheden precies nodig zijn, want dat lees je in het stuk van minister Plasterk vervolgens nergens. Bij verregaande bevoegdheden zou je ook een verregaande klachtenregeling verwachten. Maar in plaats daarvan wordt die klachtenregeling juist ingeperkt: zo kan er niet meer geklaagd worden bij de Nationale Ombudsman. Wat is daar nu de reden voor? Dat wordt vervolgens nergens uitgelegd. Wel wordt een klachtenprocedure voorgesteld bij de CTIVD, maar wie garandeert dat de slager niet zijn eigen vlees gaat keuren daar? Bij de Nationale Ombudsman wist je zeker dat ze dit niet zouden doen!

Wat in het voorstel van de minister opvalt is dat op een of andere manier de Bewaarplicht lijkt te zijn teruggekeerd. Er wordt immers ongericht getapt (en volgens TELE-2 ook opgeslagen), en dat betekent dus dat onschuldige burgers slachtoffer van deze tappraktijken gaan worden. Maar was dit niet onlangs afgeschoten door een Arrest van het Europese Hof? Daar is duidelijk gemaakt dat het niet juist is om onschuldige burgers op deze manier digitaal te volgen.

Reden te meer om de Tweede Kamer te vragen om deze wet grondig te veranderen zodat de rechten van burgers gewaarborgd blijven. Anders kunnen ze hun opwachting gaan maken bij een Gerechtshof.
28-08-2015, 13:42 door ben987
wat een fijne "democratie" leven we toch.

dan te bedenken dat nederland als 1 van de meest progressieve landen ter wereld beschouwd werd.
.
nou nog ff op werkbezoek bij het kgb.......
28-08-2015, 14:02 door Anoniem
Door Anoniem: Maar waar kan je als burger nou commentaar geven?
zelfde plek!

www.internetconsultatie.nl/wiv
28-08-2015, 14:05 door Anoniem
Door Anoniem: Maar waar kan je als burger nou commentaar geven?

Niet. Je moet gewoon je mond houden, doorwerken, belasting betalen en consumeren, en verder niet zoveel zeuren, in Den Haag hebben ze het beste met je voor dus doe maar braaf gewoon en vertrouw ze. Als je dat niet doet ben je immers een potentieel staatsgevaarlijke zonderling die in de gaten gehouden moet worden.

Oh tuurlijk mag je eens in de vier jaar je stem uitbrengen. Maar als ze daarna toch iets anders doen dan beloofd, heb je pech. Als het gaat over een onderwerp dat niet ter sprake is gekomen tijdens de verkiezingen zodat je dat niet mee hebt kunnen nemen in je keuze, dan heb je pech. Als je tussentijds inspraak wil, dan heb je pech. Als het uit Europa komt, dan heb je pech. Als het een heel nieuw iets is waarover nu nieuw beleid geformuleerd moet worden, dan heb je pech.
28-08-2015, 14:52 door Anoniem
Wat wordt er weer een hoop geld verbrand van burger en bedrijfsleven. Terwijl elke techeut je kan vertellen dat met behulp van encryptie en steganografie het aftappen van de echte criminelen totaal nutteloos is. Elke rechercheur op straat weet dat men met versleutelde laptops en cryptotoestellen werkt. De serieuze (t)errorristen zijn ook met behulp van dergelijke technieken bezig zodat ook de grootschalige data-analyse van inhoud en verkeersgegevens in toenemende mate afnemende opbrengsten laat zien. Alleen de kneusjes van wie het al de vraag is of die uberhaupt een serieus gevaar vormen zijn op deze manier nog in beeld. Maar dat waren ze op talloze andere manieren ook al dmv de verkeersgegevens van een en ander...

Ofwel hoofdpijn hoe men te werk gaat. Even de los van de mega kosten om dergelijke zaken ook conform WBP veilig te houden. En natuurlijk het kleine probleempje van de internationale verdragen en wetgeving die dit niet toelaat. Dingetjes als de grondwet en rechten van de mens...

Maar laten we vooral de ogen niet sluiten voor de gegarandeerde incompetentie om de burger en bedrijfsleven op te zadelen met vormen van dataverwerking waar men totaal de kennis niet voor in huis heeft om deze veilig en correct uit te voeren. Los van de strafbaarheid van zaken als terughacken en de internationaal rechtelijke gevolgen zoals het plat leggen van een ziekenhuis of het aanvallen van een, shit we did not know, nuclaire of chemische installatie...

Al met al is het weer een leuk cocktailtje van onvoorziene risico's voor overheid, burger en bedrijfsleven... PGB2???
28-08-2015, 15:33 door Anoniem
Door Anoniem: Een goede VPN verbinding is zolangzamerhand geen luxe meer maar een noodzaak. Triest.
Ahum, is een vpn provider niet ook een "aanbieder van communicatiediensten." In dat geval valt een Nederlandse vpn provider toch ook onder deze wet en moeten zij hun systemen aftapbaar maken?
28-08-2015, 16:18 door karma4
Door Anoniem:Ahum, is een vpn provider niet ook een "aanbieder van communicatiediensten." In dat geval valt een Nederlandse vpn provider toch ook onder deze wet en moeten zij hun systemen aftapbaar maken?
Dat is ook de invulling met de Patriot Act (NSA) elk bedrijf / provider / aanbieder van diensten moet de gegevens overhandigen. Zet je dat in AMS-IX dan zit je overal tussen. (het AT&T NSA partnership)
28-08-2015, 19:04 door Anoniem
Nu alleen ook nog even encryptie verbieden en strafbaar stellen en we hebben het deftig voor elkaar .
28-08-2015, 19:12 door Anoniem
En wie tapt de database van de AIVD ?
28-08-2015, 19:28 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem:Ahum, is een vpn provider niet ook een "aanbieder van communicatiediensten." In dat geval valt een Nederlandse vpn provider toch ook onder deze wet en moeten zij hun systemen aftapbaar maken?
Dat is ook de invulling met de Patriot Act (NSA) elk bedrijf / provider / aanbieder van diensten moet de gegevens overhandigen. Zet je dat in AMS-IX dan zit je overal tussen. (het AT&T NSA partnership)
Nou geldt de Patriot Act hier niet, maar als dit wetsvoorstel erdoor komt komt het erop aan een vpn provider te kiezen in een land waar de privacy van de gewone burger wel gewaarborgd is. Of we moeten allemaal tor op, maken we het tenminste iets moeilijker
28-08-2015, 20:54 door Anoniem
Door Anoniem: Maar waar kan je als burger nou commentaar geven?
Bits of Freedom heeft daar een mooie tool voor: https://wiv.bof.nl/
28-08-2015, 22:05 door Anoniem
Het wordt trouwens ook nog een gemodereerd. Ik heb een reactgie geplaatst waarin ik vermeldt dat ik het belachelijk vind en er alternatieve manieren genoeg zijn om potentiële criminelen e,d, op te sporen - dit louter uit gemakzucht en een database ala Google oplevert - welke niet wordt getoond!! Lang leve de democatie!
29-08-2015, 14:55 door Anoniem
Door Anoniem: Het wordt trouwens ook nog een gemodereerd. Ik heb een reactgie geplaatst waarin ik vermeldt dat ik het belachelijk vind en er alternatieve manieren genoeg zijn om potentiële criminelen e,d, op te sporen - dit louter uit gemakzucht en een database ala Google oplevert - welke niet wordt getoond!! Lang leve de democatie!

Er staat toch duidelijk dat modereren enkele dagen kan duren
29-08-2015, 15:01 door spatieman
NSA mode , jullie gaan nu verplicht iedereen aftappen..
29-08-2015, 15:36 door Pastafarist
Door Anoniem: Een goede VPN verbinding is zolangzamerhand geen luxe meer maar een noodzaak. Triest.

Een VPN provider is zinloos (tenminste voor privacy bij browsen) : https://panopticlick.eff.org
29-08-2015, 16:22 door Anoniem
Door Anoniem:Alleen de kneusjes van wie het al de vraag is of die uberhaupt een serieus gevaar vormen zijn op deze manier nog in beeld. Maar dat waren ze op talloze andere manieren ook al dmv de verkeersgegevens van een en ander...

En als ze die in beeld hebben, laten ze die hun gang gaan. Dan ontstaat er weer een incident met een terrorist en kan het aftappen van burgers weer hoog op de agenda komen te staan.

<paranoide>
Ik vraag me af of men die terrorist in Thalys niet expres zijn gang heeft laten gaan, omdat bekend was dat er een aantal Amerikaanse militairen in zijn coupe zouden zitten. Het is wel toevallig dat ze eerst ergens anders zaten "omdat ze hun plaatsen niet konden vinden". Vervolgens gaan ze terug naar hun toegewezen plaatsen "omdat de wi-fi slecht was".
</paranoide>

Peter
29-08-2015, 19:16 door Anoniem
Door Davide:
Door Anoniem: Een goede VPN verbinding is zolangzamerhand geen luxe meer maar een noodzaak. Triest.

Een VPN provider is zinloos (tenminste voor privacy bij browsen) : https://panopticlick.eff.org

Als je No-Script installeert valt het best mee, je kunt ook Tor gebruiken over de VPN of zonder.
Dus niet klagen.

Genoeg om zelf te ondernemen, en werkt de overheid tegen dan onderneem je zelf toch iets.
Helemaal niet moeilijk tegenwoordig.

Alle Nederlanders krijg je toch nooit aan de VPN of Tor, dus bescherm jezelf dan maar.

In de natuur overleven ook de sterksten, misschien niet echt te vergelijken, maar er zijn nog genoeg mensen
die nog steeds roepen ik heb niks te verbergen. Ik heb me er lang aan geergerd, nu bekijken ze het maar.

En ik hoop dat ze een keer slachtoffer worden van ID fraude, misschien dat ze daar een lesje uit leren,
echter deze hebben ook meestal nog een geluk.

Maar goed, I don't mind anymore.
29-08-2015, 20:06 door karma4
Door Anoniem: Nou geldt de Patriot Act hier niet, ....
Daar denken ze aan de ander kant van de plas heel anders over. Daar vinden ze het geldig voor elk bedrijf dat zaken doet in de VS. http://blog.iusmentis.com/2014/01/23/vijf-cloudzaken-die-belangrijker-zijn-dan-de-patriot-act/
Ik moet je gelijk geven omdat het sinds juni 2015 verlopen lijkt te zijn. Als er geen andere rare trucen uitgehaald worden (Cameron) is dat een goede zaak. http://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud_computing/5404109/2333364/patriot-act-is-definitief-van-de-baan.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.