image

KPN en Microsoft bezorgd over uitbreiding AIVD-bevoegdheden

dinsdag 1 september 2015, 10:28 door Redactie, 22 reacties

KPN, Microsoft, Amnesty International en tal van andere organisaties, instanties en bedrijven maken zich ernstig zorgen over de plannen van minister Plasterk om de bevoegdheden van de AIVD en MIVD uit te breiden, zodat de geheime diensten straks ook ongericht verkeer van de kabel mogen tappen.

Dat blijkt uit reacties van de bedrijven op de internetconsultatie over het wetsvoorstel. Tot vandaag konden burgers, bedrijven en instellingen hun mening op het kabinetsplan geven. In totaal zijn er 498 reacties geplaatst. Veel organisaties lijken tot het laatste moment te hebben gewacht en maken allemaal hun zorgen kenbaar. Volgens Microsoft heeft het wetsvoorstel de potentie om het vertrouwen van gebruikers in technologie ernstig te schaden en innovatie te ontmoedigen. "Met een dergelijke wet kan een aanzienlijke hoeveelheid informatie, die door gebruikers via technologiebedrijven wordt opgeslagen of verstuurd, worden ingezien door de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten, met wantrouwen van die gebruikers in deze bedrijven tot gevolg", aldus de softwaregigant. Microsoft waarschuwt dat het wetsvoorstel uiteindelijk de Nederlandse ICT-markt ernstig kan verstoren.

Ook KPN maakt zich zorgen over het wetsvoorstel van Plasterk. De provider stelt dat in het voorstel een belangrijk deel van het inzicht, de effectiviteit en de proportionaliteit van de nieuwe bevoegdheden aan politieke en rechterlijke controle is onttrokken. "Dat is volgens KPN een fundamentele weeffout in het voorgestelde stelsel, dat dan ook heroverwogen moet worden", aldus de provider. In de reactie waarschuwt KPN dat de negatieve gevolgen van deze uitbreiding van bevoegdheden voor de Nederlandse ICT- en telecommunicatiesector niet zijn onderzocht. "Zonder die afweging van de economische effecten kan het voorontwerp volgens KPN niet in behandeling worden genomen. Dat geldt zowel voor de directe effecten (kosten) als voor de meer indirecte effecten (vestigingsklimaat)."

Impact op samenleving

Amnesty International is ook één van de organisaties die zegt zeer bezorgd te zijn over de impact van het wetsvoorstel op de samenleving, de privacy en andere mensenrechten van zowel individuen als groepen mensen in binnen- en buitenland. Amnesty is daarbij ook niet overtuigd van het nut en de noodzaak van de voorgestelde nieuwe en ruimere bevoegdheden voor de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. "In een democratische rechtsstaat zoals Nederland kan het nooit noodzakelijk zijn om de gehele bevolking onder communicatie-surveillance te plaatsen", aldus de organisatie.

Volgens Amnesty breekt het wetsvoorstel met een wereldwijde trend om meer waarborgen op te nemen in de bevoegdheden van inlichtingen- en veiligheidsdiensten om niet-noodzakelijke en disproportionele inbreuken op mensenrechten te voorkomen of te compenseren. "Ook is het maar de vraag of het stelsel van waarborgen zoals voorgesteld in de Wiv 20XX aan mensenrechtenstandaarden voldoet, zoals bijvoorbeeld in het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden is vastgelegd." Verder hekelen ook VNO-NCW, Nederland ICT, Privacy First, College voor de Rechten van de Mens, Privacy Barometer en Internet Society Nederland het wetsvoorstel.

Reacties (22)
01-09-2015, 10:47 door Anoniem
De website van de internetconsultatie blijkt maar 2500 woorden te mogen bevatten.

Wie een tekstje stuurt en boven die 2500 woorden uitkomt wordt gewoon geweigerd.
01-09-2015, 11:01 door Anoniem
Hoi Anoniem 10.47 uur.
Je kunt dit toch omzeilen door een document als bijlage te sturen.
01-09-2015, 11:25 door Anoniem
Door Anoniem: De website van de internetconsultatie blijkt maar 2500 woorden te mogen bevatten.

Wie een tekstje stuurt en boven die 2500 woorden uitkomt wordt gewoon geweigerd.
Je kan een PDF bestand meesturen! Er zijn door de hierbovende genoemde instanties hele lange en serieuze reacties gestuurd, via PDF :)
01-09-2015, 12:55 door vertelheteens
En Microsoft gaat wel vertrouwd om met de door hen verzamelde gegevens en krijgen derden daar geen inzage in? Om de concurrentie voor te zijn bijvoorbeeld of om nieuwe uitvindingen te vergaren voordat hier een patent op is aangevraagd?
01-09-2015, 13:41 door Anoniem
Microsoft bezorgd over uitbreiding AIVD-bevoegdheden? Als er 1 is die datagrootgraaier is dan is het wel Microsoft met hun Windows 10.
01-09-2015, 14:56 door Overcome
Ik vind het mooi om te zien dat er een maatschappelijke onrust bestaat bij de nodige prominente partijen over dit krankzinnige overeidsbeleid. Het zijn dus niet alleen de mensen op bepaalde websites (zoals security.nl) die de steeds verder oprukkende politiestaat een halt toe willen roepen en een aanzienlijk betere onderbouwing willen waarom sleepnetconstructies zoals deze goedgekeurd moeten worden. Ik heb niet de illusie dat de politiek en de AIVD het spel fair zullen spelen, maar het signaal vanuit de samenleving is er in ieder geval en dat doet me toch goed.
01-09-2015, 15:21 door Anoniem
Door Overcome: Ik vind het mooi om te zien dat er een maatschappelijke onrust bestaat bij de nodige prominente partijen over dit krankzinnige overeidsbeleid. Het zijn dus niet alleen de mensen op bepaalde websites (zoals security.nl) die de steeds verder oprukkende politiestaat een halt toe willen roepen en een aanzienlijk betere onderbouwing willen waarom sleepnetconstructies zoals deze goedgekeurd moeten worden. Ik heb niet de illusie dat de politiek en de AIVD het spel fair zullen spelen, maar het signaal vanuit de samenleving is er in ieder geval en dat doet me toch goed.

Ik kan u zeggen dat de mensen het gewoon niet meer nemen!

Mijn familie bijvoorbeeld leeft in het buitenland waar letterlijk ALLES wordt opgeslagen met een sleepnet. Het Europese Hof heeft duidelijk gemaakt dat niet-criminelen volgen volstrekt ILLEGAAL is. En als meneer Plasterk het nog niet wist, zullen we er zeker ALLES aan doen om dit Nederlands sleepnet van tafel te krijgen!
01-09-2015, 16:20 door Anoniem
AIVD en MIVD zijn juist jaloers op Microsft's Windows 10 dataverzameling mogelijkheden.
01-09-2015, 16:45 door Anoniem
Nou gaan we toch maar weer printen posten via de brievenbus. Dat is dan toch wat veiliger. Duurt iets langer maar verhelpt een hoop risico's en argwaan.
Krijgen de postmensen ook weer een echte baan. Doen we nog iets goeds ook.
Internet is tenslotte niet heilig.
01-09-2015, 16:53 door Anoniem
Door Anoniem: Nou gaan we toch maar weer printen posten via de brievenbus. Dat is dan toch wat veiliger. Duurt iets langer maar verhelpt een hoop risico's en argwaan.
Krijgen de postmensen ook weer een echte baan. Doen we nog iets goeds ook.
Internet is tenslotte niet heilig.
lees maar eens wat Plasterk nog meer wil in zijn concept-wetsvoorstel : het openen van brieven..
01-09-2015, 20:14 door Anoniem
Wanneer houd men eens op over die paranoia betreffende Windows 10?
Voor de duidelijkheid:
1. ALS(!) men gebruik maakt van de 'Malicious Software Removal Tool', dan wordt hier gebruiksgegevens van verzameld (puur functionele info)
2. ALS(!) 'Windows Defender' gebruikt wordt, zal hier gebruiksgegevens van verzameld worden (denk aan signature info en de UAC configuratie).
3. 'Telemetry info', hierbij moet je denken aan OS info en device ID (als identifier, bevat geen persoonsgegevens en is NIET aan een gebruiker gekoppeld).

Van bovenstaande drie items zal voor velen enkel de 3e actief zijn daar ze liever een 3rd party AM oplossing willen
Geen van allen bevat persoonsgegevens of content van de eigenaar.

4. Device info: uitgebreidere versie van #3. Denk hierbij aan machine info zoals wel/geen camera en de eventuele resolutie (dus niet beelden die gemaakt zijn met...), batterij/accu gegevens (e.g. capaciteit), type CPU, hoeveelheid geheugen, etc
5. Info over stabiliteit en performance van je systeem. Denk aan opstarttijd, tijd om uit standby te komen, etc
6. Applicatie compatibility info. Denk aan add-ins voor IE, versies van applicaties, uitgevers, etc
7. Windows Store info. info over performance (opstarten vd store), downloads, updates, bezochte 'pagina's' etc.

Bij al bovenstaande zit dus GEEN gebruikersgegevens (naam, email, woonplaats, whatever), geen content vd gebruiker (e.g. emails, documenten, foto's, etc), geen toetsaanslagen, etc.

Al bovenstaande kan nuttig gebruikt worden om de performance en stabiliteit te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan de #4 en #5 die door MS gebruikt kunnen worden om te achterhalen of er bepaalde type systemen zijn (merk, accu-type, geheugen hoeveelheid, etc) die substantieel minder goed performen. Indien geïdentificeerd, repro opzetten en achterhalen of dit driver e.g. issues zijn (zo ja, met betreffende fabrikant hierover informeren)

Maar nee, blijven roepen dat gebruikersgegevens worden verzameld en je privacy totaal naar de knoppen is.
Onvoorstelbaar kudde gedrag wat niet op een site als security.nl zou thuishoren

Oh, en dan is er ook nog de standaard retentie policy van 30 dagen, het versleutelt versturen van de info en het zeer beperkt toegankelijk hebben van de info voor MS medewerkers. Dat ga ik hier niet allemaal neerzetten, indien je echt geïnteresseerd bent (ipv loopt te bashen), dan kan je dit netjes nalezen in de documentatie en/of MS site.
01-09-2015, 21:07 door CrioWria - Bijgewerkt: 01-09-2015, 21:07
Door Anoniem: Wanneer houd men eens op over die paranoia betreffende Windows 10?
Waarom kun je dan niet cortana uitschakelen?
01-09-2015, 21:36 door Anoniem
Ik ben het volkomen oneens met de vorige schrijvers.
Natuurlijk moet er mee surveilance komen.
Het Internet is langzamerhand een plaats waar velen "onder de radar"willen blijven.
Denk bijv. ook eens aan Jihadisten.,IS aanhangers,pedofielen,criminelen.
Ik denk dat de overheid hier wat tegenover moet doen.
Stel dat je op die manier bij een aanslag voorkomt.
Bovendien als je niets te verbergen hebt wat is dan het probleem?
Al die mensen die zo schreeuwen zetten toch ook hun hele hebben en houden op Facebook?
Dat is toch in wezen ook prive?
Of is het exibitionisme bij velen al zo doorgeschten dat men dat niet zien.
Nee hoor Plasterk: ga zo door!!!!
01-09-2015, 23:46 door Anoniem
Door CrioWria:
Door Anoniem: Wanneer houd men eens op over die paranoia betreffende Windows 10?
Waarom kun je dan niet cortana uitschakelen?

Vertel: Wat verzameld deze dat je er niet zelf instopt of expliciet toestemming voor geeft?
En cortane hoef je niet uit te zetten daar deze in NL niet beschikbaar is...
02-09-2015, 01:05 door Anoniem
Door Anoniem: Microsoft bezorgd over uitbreiding AIVD-bevoegdheden? Als er 1 is die datagrootgraaier is dan is het wel Microsoft met hun Windows 10.
Wat een gotspe. Windows 10, moet zijn, het door mij vervloekte Windows 10. Grtzz, Joost.
02-09-2015, 10:29 door Overcome
Door Anoniem: Ik ben het volkomen oneens met de vorige schrijvers.
Natuurlijk moet er mee surveilance komen.

Waarom moet er meer surveillance komen? De AIVD heft nu al de mogelijkheid om iedereen in Nederland te tappen. Geef me één goede redden waarom een sleepnet bijdraagt aan de mogelijkheden die ze nu al tot hun beschikking hebben en wat daar de meerwaarde van is. Een grondige analyse van dat laatste moet ik nog zien. Het blijft steken in vaagheden en niet-onderbouwde wensen zoals "terrorisme".

Door Anoniem:Het Internet is langzamerhand een plaats waar velen "onder de radar"willen blijven.
Denk bijv. ook eens aan Jihadisten.,IS aanhangers,pedofielen,criminelen.

Dat geldt voor de hele samenleving. Hoe zou jij het vinden dat de politie al je post openmaakt, alle telefoongesprekken afluistert, bij twijfel je huis doorzoekt en je 24 uur per dag in de gaten houdt? Dat zouden mensen hele raar vinden, maar nu het de electronische wereld betreft is het ineens oké. Er werd quasi-geschokt gereageerd op de praktijken van de NSA, maar nu wordt geprobeerd dezelfde praktijken te legaliseren. Ofwel: er is helemaal niets geleerd van de maatschappelijke discussie die heeft plaatsgevonden. Schijnbaar is het niet tot de heren politici doorgedrongen.

Door Anoniem:Ik denk dat de overheid hier wat tegenover moet doen.

Doen ze al. Ze hebben al enorm veel bevoegdheden om deze problemen aan te pakken. Waarom moeten er meer bij komen? Kwantificeer die meerwaarde eerst maar, dan kijken we verder. Besteed daarbij ook aandacht aan alle nadelen zoals benoemd door de partijen die opmerkingen hebben geplaatst op de plannen van Plasterk, op de mogelijke situatie dat we over 20 jaar geen vredelievend land meer zijn etc.

Door Anoniem:Stel dat je op die manier bij een aanslag voorkomt.

Er zal een discussie plaats moeten vinden wat we een acceptabele inbreuk vinden op onze privacy. Jij hebt er schijnbaar geen problemen mee dat je hele hebben en houden op straat ligt. Ik zie dat anders. En wat dan nog als we 1 aanslag voorkomen? Zoals ik vorige keer heb aangegeven: in het verkeer vallen jaarlijks honderden doden. Gaan we vervolgens op alle auto's snelheidsbegrenzers installeren, tracers inbouwen zodat hit-and-runs worden opgelost, iedereen om de 10 jaar opnieuw theorie-examen laten doen, alle auto's verplicht uitrusten met de laatste veiligheidssnufjes etc? Aanslagen zijn nooit 100% te voorkomen, hoeveel iedereen ook afgetapt en afgeluisterd wordt. Leer daar maar mee leven. Er moet wat aan de bron worden gedaan van de problemen, Dit is niet de methode.

Door Anoniem:Bovendien als je niets te verbergen hebt wat is dan het probleem?

Als je niets te verbergen hebt, heb je geen leven. Iedereen heeft wat te verbergen. Doe me anders een plezier en stuur al je bankafschriften van de afgelopen 3 jaar naar me toe. Stuur ook een beschrijving van al je sexuele voorkeuren naar me toe, liefst ondersteund met al het fotomateriaal dat je ooit hebt gemaakt. Pincodes en een overzicht van alle zaken waar je veel spijt van hebt of waar je zwaar nalatig bent geweest hoor ik graag.

Zonder gekheid: het gaat er niet om dat je iets te verbergen hebt. Het gaat erom dat het niemand iets aangaat wat jij in je privéleven doet. Het overhandigen van al die kennis aan een overheid maakt jou niet of nauwelijks veiliger. Daarnaast hoef ik mezelf niet te verdedigen. De overheid wil iets van mij. Laat de overheid haar positie dan maar verdedigen. Voorlopig gaat haar dat niet goed af en kan ze niet onderbouwen waarom er een forse uitbreiding van privileges plaats moet vinden. Aan de nadelige gevolgen wordt volledig voorbij gegaan. Alsof er geen nadelen zijn?!

Door Anoniem:Al die mensen die zo schreeuwen zetten toch ook hun hele hebben en houden op Facebook? Dat is toch in wezen ook prive?

Ik heb geen Facebook. Of Twitter. Of Instagram. Ik ontmoet mijn vrienden nog echt. Ik weet het, ik ben ouderwets.
02-09-2015, 10:57 door Anoniem
We moeten ook meer toe naar het idee,dat we echt weer een overheid moeten hebben.
Dat we dat ook willen en er van doordrongen zijn wat overheid betekent.
Dat we dit erkennen.
We zijn verworden tot een wereld waar iedereen om het harst schreeuwt en argumenten bedenkt,waarom iets wel of niet door de overheid moet worden gedaan.
Maar wel klagen als iets niet gebeurt.
Vrijheid is zo doorgeschoten dat we helemaal niet willen dat er leiding wordt gegeven.
de macht moet weer liggen op de plaats waar hij hoort:bij de overheid.
02-09-2015, 11:24 door Anoniem
Door Anoniem: Bovendien als je niets te verbergen hebt wat is dan het probleem?
Nooit gedacht dat ik deze dooddoener ooit op Security.nl zou lezen...
02-09-2015, 12:45 door Overcome
Door Anoniem:de macht moet weer liggen op de plaats waar hij hoort:bij de overheid.

Hitler was ook een groot voorstander van een sterkte en grote overheid. Beetje goedkope opmerking, maar daar ligt wel meteen het probleem van jouw stelling. Je gaat ervan uit dat de overheid het beste met iedereen voor heeft. Dat een overheid bestaat uit alleen maar kundige en betrouwbare mensen. Dat een overheid vrij van belangenverstrengeling haar werk doet. Dat er geen sprake is van eigenbelang en partijpolitieke overwegingen bij het nemen van besluiten. Dat haar visie de enige juiste is en zij als enige weet hoe zaken ingericht moeten worden.

Allemaal niet waar. Als ik soms kijk naar die debatten, dan is het van een tenenkrommend nivea waarbij ingestudeerde oneliners, gebrekkige en eenzijdige dossierkennis, framing-technieken, en partij-instructies aan de orde van de dag zijn, en waarbij je nooit toe moet geven aan de valide punten van de tegenstander. Stel je vóór! Met elkaar meedenken om tot een optimale oplossing te komen! The horror!

Dat de overheid een zekere macht moet hebben en dat we het niet iedereen naar de zin kunnen maken begrijp ik. Dat zal je altijd houden, ongeacht het systeem dat je implementeert. Maar de macht blind bij de overheid leggen onder het mom "daar hoort de macht nou eenmaal thuis en slik maar wat ze verzinnen", dat gaat me veel, maar dan ook veel te ver. De overheid als Alwetende en Almachtige. Kijk naar een gemiddeld Kamerdebat of naar wat ministers die we in het verleden hebben gehad en je begrijpt waarom ik die mening heb.
02-09-2015, 12:56 door Anoniem
De politiek is bij machte om het kapitalisme en socialisme in balans te houden (en verzaakt dat m.i.).
Het bedrijfsleven is bij machte om de politiek te beïnvloeden. Meer dan een burger in ieder geval.
Dus fijn en tevens zorgwekkend, om te lezen dat zelfs het bedrijfsleven zich ernstige zorgen begint te maken over het beleid in Nederland. Neem daarbij vooral notie van het feit dat uitgerekend een Amerikaanse organisatie zich zorgen maakt over de Wetgeving in Nederland.


Door Anoniem: Ik ben het volkomen oneens met de vorige schrijvers.
*knip*
Nee hoor Plasterk: ga zo door!!!!
U is hopelijk bekend met de term sarcasme, maar verward dat kennelijk met "trollen' ?
02-09-2015, 16:03 door Anoniem
Door Anoniem: Bovendien als je niets te verbergen hebt wat is dan het probleem?

"Door Anoniem"...
03-09-2015, 13:22 door Anoniem
Sjah.. we leven in een samenleving die koste wat het kost een terroristische aanslag wil voorkomen en denkt dat dat kan door iedereen in alles te volgen wat hij doet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.