image

Qualcomm onthult chip met slimme malwaredetectie

dinsdag 1 september 2015, 15:55 door Redactie, 3 reacties

Chipfabrikant Qualcomm heeft slimme malwaredetectie aangekondigd die aan de nieuwe Snapdragon 820-chip wordt toegevoegd en mobiele malware moet stoppen. Snapdragon Smart Protect, zoals de nieuwe feature heet, biedt real-time detectie van malware en gebruikt hiervoor "machine learning".

De beveiliging kijkt naar het gedrag van mobiele applicaties in real-time en kan bijna direct detecteren en bepalen of het gedrag van een app verdacht of afwijkend is. Verdachte applicaties worden vervolgens in verschillende malware-niveaus ingedeeld, variërend van zeer schadelijke malware-apps tot spyware en minder gevaarlijke adware-apps. Een ander voordeel van Smart Protect is dat het voornamelijk op het toestel werkt, in plaats van in de cloud. Daardoor kan het ook monitoren als het toestel niet online is.

Volgens Qualcomm moet Smart Protect als aanvulling op bestaande mobiele virusscanners worden gezien die van signatures gebruik maken. De beveiligingsfeature is echter in staat om nieuwe dreigingen te detecteren voordat er een signature is gemaakt. Verder werkt de chipgigant samen met telefoonfabrikanten en beveiligingsaanbieders zoals Avast, AVG en Lookout om de mogelijkheden van Smart Protect ook binnen mobiele virusscanners beschikbaar te maken. Naar verwachting zal Smart Protect samen met de Snapdragon 820 volgend jaar op consumententoestellen verschijnen.

Image

Reacties (3)
01-09-2015, 16:10 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 01-09-2015, 16:11
Gaat niet werken want dit soort systemen zijn altijd te bypassen. Als dit zou werken, bestond het allang voor bijv. Windows en zou niemand meer antivirus kopen.

Bovendien bestaat het risico op false positives. Krijg je, in de situatie dat een legitieme app kwaadaardig wordt bevonden, (in de garantieperiode) een gratis firmware update, een nieuwe chip, een nieuw PCB (Printed Circuit Board) of een geheel nieuwe telefoon? Of "mag" je bij false positives een nieuwe telefoon kopen om problemen op te lossen?

En daarbij moet je maar hopen dat dit soort "features" geen nieuwe kwetsbaarheden introduceren.
01-09-2015, 17:16 door Anoniem
Wat Erik van Straten zegt. +1

Werkt niet en zodra het aanpasbaar is introduceer je potentiele een kwetsbaarheid.

Overigens zijn veel van de langs legitieme route aangeboden apps van kwaadaardige aard in de zin dat ze vanalles doen wat rationeel niet van ze verwacht mag worden en de privacy schaden. Zoals het lezen van het adresboek, plaatsbepaling doorsturen, etc. etc.
02-09-2015, 13:03 door Anoniem
Als ik het goed begrijp zit er dus een stukje in de chip gebakken wat gedrag analyseert.... Ben ik nou de enige die denkt dat het hogere doel van deze "functionaliteit" extra controlemiddelen zijn om ons nog verregaander te volgen?

Laten wij beschermen wat ons lief is. Privacy is een groot goed.

Een Beschermheer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.