image

Terrorismedreiging Nederland blijft onveranderd

dinsdag 1 september 2015, 16:16 door Redactie, 3 reacties

De terreurdreiging in Nederland blijft onveranderd substantieel, wat betekent dat de kans op een aanslag reëel is. Dat laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) weten. Sinds maart 2013 is het dreigingsniveau substantieel.

"Geweldsincidenten door individuen met een jihadistische achtergrond - zoals vermoedelijk ook het geval was bij de verijdelde aanslag op de hogesnelheidstrein Thalys op 21 augustus - passen in dit dreigingsbeeld", aldus de NCTV. Wel zijn volgens de terreurbestrijder openlijke jihadistische manifestaties op internet afgenomen. "De afgenomen openlijke zichtbaarheid van jihadisten in Nederland heeft zowel te maken met het overheidsoptreden als een gebrek aan organisatievermogen, leiding en actiebereidheid", zo wordt in het DTN gemeld.

Vanwege het Thalys-incident kwamen afgelopen zaterdag ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie en Transport uit de landen die een netwerk van hoge snelheidstreinen delen (België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Spanje, Groot-Brittannië en Zwitserland) bij elkaar. Besloten werd om extra maatregelen door te voeren, zoals identiteitscontroles, "visuele inspecties" en bagagecontroles op zowel stations als in treinen. Ook wordt er gekeken naar het op naam zetten van tickets en het gebruik van database door spoorwegpolitie.

In Nederland wordt al enige tijd het Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme toegepast. Dit programma bestaat uit 38 maatregelen. Volgens de NCTV moeten deze 38 maatregelen en hun effectiviteit altijd in samenhang worden gezien. Een aantal maatregelen ziet bijvoorbeeld op toepassing van (bestuurlijke) interventies en een aantal maatregelen is van algemener aard. Vooralsnog is er geen aanleiding om het programma te wijzigen, zo stelt de NCTV.

Reacties (3)
01-09-2015, 19:21 door Anoniem
Komt vast door al die spionage-praktijken van de Stasi, oh nee, politiek Nederland... Terrorisme-dreiging zou lager worden, uh-huh... Goh wat voel ik me veilig...
02-09-2015, 08:45 door Anoniem
Oh, is de terrorismedreiging sinds maart 2013 al substantieel? Bij een zeker incident met de NOS leek men nog wel heel zelfverzekerd dat er geen verdere dreiging zou (kunnen) zijn op basis van hoe men daar gehandeld heeft... Moeilijk hoor, kiezen tussen A of B.
02-09-2015, 09:18 door Anoniem
Een continue dreiging wordt als normaal ervaren. Het moet steeds herhaald worden voor het gewenste effect. En steeds sterker door de gewenning. Die herhaling daar zorgen onze politici wel voor. Want we zijn in oorlog met eurazia.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.