image

Mensen beter in gezichtsherkenning dan computers

woensdag 2 september 2015, 15:43 door Redactie, 4 reacties

Getrainde FBI-agenten en andere dienders zijn beter in gezichtsherkenning dan doorsnee mensen en zelfs computers, zo blijkt uit onderzoek van de University of New South Wales. Het gaat in dit geval om FBI- en andere agenten die in gezichtsherkenning zijn getraind.

Vanwege het toegenomen cameratoezicht, beelden die via mobiele telefoons worden opgenomen en automatische gezichtsherkenningstechnologie, is het vergelijken van gezichtsbeelden een belangrijk middel geworden om bewijs te verzamelen. Voor het onderzoek werd een groep van 27 internationale forensische onderzoekers met vele jaren ervaring gebruikt. De experts kregen drie tests waarbij ze moesten bepalen of twee afbeeldingen van dezelfde persoon waren. In sommige gevallen hadden ze slechts twee seconden om te beslissen.

Vervolgens werden hun prestaties met die van een groep van niet-experts vergeleken en een groep van ongetrainde studenten. Ook werden verschillende computer-algoritmes op de afbeeldingen losgelaten. Bij één test had de computer alle antwoorden verkeerd. Volgens de onderzoekers laten de resultaten zien dat professionele onderzoekers ook daadwerkelijk experts op hun vakgebied zijn. Wel waren de gebruikte afbeeldingen van hoge kwaliteit, iets wat bij echte camerabeelden vaak niet het geval is.

Image

Reacties (4)
02-09-2015, 16:21 door Anoniem
Voor mij is dit een soort 'bewijs' dat computers nooit een mens volledig kunnen vervangen. We zullen ze zeker een eind komen, dat dan weer wel. Voor vele dingen zijn computers natuurlijk 100 keer beter. :)
02-09-2015, 16:56 door Anoniem
Door Anoniem: Voor mij is dit een soort 'bewijs' dat computers nooit een mens volledig kunnen vervangen. We zullen ze zeker een eind komen, dat dan weer wel. Voor vele dingen zijn computers natuurlijk 100 keer beter. :)

Ik zou daar niet op rekenen (dat computers nooit een mens volledig kunnen vervangen): recente ontwikkelingen op het vlak van neural networks, deep learning, analog computing, zijn indrukwekkend.

En Facebook zit nu al bijna op 'menselijke' nauwkeurigheid: http://www.theverge.com/2014/7/7/5878069/why-facebook-is-beating-the-fbi-at-facial-recognition
02-09-2015, 22:45 door Anoniem
Wat ze er dan weer niet bij zeggen is dat de mens dit helemaal niet lang achter elkaar kan doen. ik geloof wel in de combinatie van mens en machine. Net zoals dat ook voor andere briometrie vormen gebeurt. Een mens moet de doorslag geven. En je moet natuurlijk wel slim nadenken over de technologie keuze in relatie tot het doel. er zijn nou eenmaal kwaliteitsverschillen in algoritmes.
03-09-2015, 09:29 door PietdeVries - Bijgewerkt: 03-09-2015, 09:29
Tja - mensen zijn ook beter in het ontcijferen van geschreven adressen op enveloppen. Toch laten wat voor het grootste deel doen door de computer, gewoon omdat die het ook "best aardig" kan. Het kleine percentage waar dan twijfels over stuur je alsnog door naar een persoon.
Zelfde idee hier: laat de computer het domme werk doen (analyseren van camerabeelden op de Dam bijvoorbeeld?) en stuur alleen als er een hit is een beeld door naar een specialist ter controle...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.