image

CBP: veel mis met privacybescherming kinder-apps

woensdag 2 september 2015, 16:11 door Redactie, 3 reacties

Een groot deel van de populairste apps en websites voor kinderen verzamelt persoonsgegevens, zonder dat dit voor ouders direct duidelijk is. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van 29 verschillende privacytoezichthouders uit de hele wereld. Allen hebben een eigen nationale scan gehouden.

De toezichthouders hebben samen bijna 1500 van de populairste apps en websites onder de loep genomen. Door 67% wordt persoonsgegevens verzameld. Ook bieden veel van de apps en websites links aan waarmee de kinderen buiten de veilige online omgeving van de app terechtkomen. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) concludeert uit zijn nationale scan onder meer dat het bij de meeste apps niet mogelijk is te beoordelen wat de app precies doet, welke persoonsgegevens ermee worden verwerkt en voor welk doel.

Verder blijkt dat slechts 31% van de onderzochte apps en websites voldoende mogelijkheden biedt om het verzamelen van persoonlijke informatie te beperken. De helft van de gescande apps en websites deelt persoonsgegevens met derden voor bijvoorbeeld het tonen van (gepersonaliseerde) reclames binnen de app. Daarnaast biedt 22% van de gescande apps en websites kinderen de mogelijkheid hun telefoonnummer achter te laten of foto´s of video´s te uploaden. Bij 58% van de apps en websites hadden kinderen de mogelijkheid om door te klikken naar een website buiten de veilige omgeving van de app of website.

Slechts een kwart (24%) van de apps en websites stimuleert ouderlijk toezicht of betrokkenheid en 71% van de apps en websites biedt geen mogelijkheden om accountinformatie te verwijderen. Ook blijkt dat geen van de door het CBP gescande apps een specifiek - op de app toegesneden - privacybeleid heeft. Het is verder niet mogelijk om te beoordelen wat de app precies doet en óf en zo ja welke, persoonsgegevens er met de app worden verwerkt en voor welk doel dat gebeurt. "Het is daardoor voor ouders lastig om te beslissen of deze app wel of niet geschikt is voor hun kinderen" zo stelt de toezichthouder.

Reacties (3)
02-09-2015, 20:48 door karma4
"Slechts een kwart (24%) van de apps en websites stimuleert ouderlijk toezicht of betrokkenheid en 71% van de apps en websites biedt geen mogelijkheden om accountinformatie te verwijderen." Ouderlijk toezicht was toch foute boel?
02-09-2015, 22:56 door Rarsus
Nee, dat hoort nu eenmaal bij de verantwoordelijkheid van een ouder.

Waarom zou het in de analoge wereld wel moeten (http://www.kennislink.nl/publicaties/hangjongeren-een-kwestie-van-opvoeden) en digitaal niet?
03-09-2015, 08:24 door Anoniem
Internet en privacy... herp derp als je denkt dat die samen gaan. Oude dos spelletjes op een standalone pc voor de kids, totdat de leeftijd er is dat deze zelf de verantwoordelijkheid van het internet aan kunnen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.