image

Ashley Madison levert afpersers mogelijk duizenden euro's op

vrijdag 4 september 2015, 13:44 door Redactie, 0 reacties

De hack van Ashley Madison heeft afpersers mogelijk duizenden euro's opgeleverd, zo blijkt uit onderzoek van Cloudmark. Aanvallers wisten onlangs allerlei gegevens van de website voor vreemdgangers te stelen, waaronder e-mailadressen en andere persoonlijke informatie van abonnees.

Verschillende abonnees ontvingen vervolgens een e-mail dat ze een bedrag in bitcoin moesten betalen, anders zouden kennissen, partners of werkgevers worden ingelicht. De oplichters vroegen een bedrag van 1.05 bitcoin, wat met de huidige wisselkoers met 217 euro overeenkomt. Daarnaast bleek dat de oplichters allerlei nieuwe bitcoin-adressen hadden gegenereerd waar slachtoffers het geld naar toe moesten overmaken.

Cloudmark besloot daarop naar bitcoin-transacties van 1.05 bitcoin te kijken waarbij adressen werden gebruikt die niet eerder actief waren. In totaal werden er 67 verdachte transacties gevonden, wat met 70.35 bitcoin, of 14.500 euro, overeenkomt. Voor de afpersers hun e-mails verstuurden vonden dit soort transacties ook plaats, waarbij 1.05 bitcoin aan nieuw gegenereerde adressen werd overgemaakt. Met deze eerdere transacties in het achterhoofd schat Cloudmark dat uiteindelijk 40% van de 67 verdachte transacties mogelijk afkomstig is van slachtoffers die de dreigmail ontvingen.

Dat zou neerkomen op een bedrag van zo'n 5700 euro. Dit is echter een schatting en kan niet worden bevestigd. Volgens de onderzoekers laat het wel zien dat de oplichters met vrij weinig moeite deze aanval konden uitvoeren. Het downloaden van de Ashley Madison-data, het aanmaken van de bitcoin-adressen en versturen van de e-mails was voldoende. Daarnaast verwachten ze dat bij toekomstige afpersingspogingen het bitcoin-bedrag voor elk slachtoffer zal verschillen, zodat de afpersingscampagne lastiger te traceren is.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.