Poll
image

Facebook zou zijn gebruikers moeten betalen:

maandag 7 september 2015, 11:45 door Redactie, 11 reacties
Eens
61.27%
Oneens
24.41%
Geen mening
14.32%
Reacties (11)
07-09-2015, 14:00 door Reinder
Ik begrijp niet precies wat de strekking is van deze stelling. Is dit een referentie aan een of andere lopende discussie die mij ontgaan is? De klanten van Facebook zijn de adverteerders, en de gebruikers krijgen de geleverde dienst "gratis", dat wil zeggen zij betalen met hun privacy/gegevens voor de geleverde dienst (een website met katten- en kinderfoto's) van Facebook. Waarom precies zou Facebook die gebruikers moeten betalen voor het gebruiken van een dienst die ze al "gratis" aanbieden? Het lijkt mij dat als iemand vind dat de dienst te duur is, hij of zij eenvoudigweg kan stoppen met het gebruik van die dienst.
07-09-2015, 14:22 door Anoniem
Ik vind het opmerkelijk dat de meeste bezoekers van deze site vinden dat Facebook moet betalen. Hiervoor heeft Facebook namelijk nog meer gegevens van je nodig en wat ik merk in de discussies is dat veel mensen niet hun gegevens willen delen.
07-09-2015, 15:03 door Anoniem
Door Reinder: Ik begrijp niet precies wat de strekking is van deze stelling. Is dit een referentie aan een of andere lopende discussie die mij ontgaan is? De klanten van Facebook zijn de adverteerders, en de gebruikers krijgen de geleverde dienst "gratis", dat wil zeggen zij betalen met hun privacy/gegevens voor de geleverde dienst (een website met katten- en kinderfoto's) van Facebook. Waarom precies zou Facebook die gebruikers moeten betalen voor het gebruiken van een dienst die ze al "gratis" aanbieden? Het lijkt mij dat als iemand vind dat de dienst te duur is, hij of zij eenvoudigweg kan stoppen met het gebruik van die dienst.

Ik denk dat ze hier bedoelen dat ze mij (stel: facebook gebruiken, NOT) moeten betalen omdat ze mijn privegegevens gebruiken/verkopen/verhuren of hoe je het ook wilt noemen.

Hierbij ben ik het dan verder oneens met de stelling. Je bent als gebruiker zelf verantwoordelijk voor wat je op facebook post.
Mocht je het met deze businesscase niet eens zijn dan zou ik zeggen: Facebook, Delete!
07-09-2015, 18:51 door Anoniem
Door Reinder: Waarom precies zou Facebook die gebruikers moeten betalen voor het gebruiken van een dienst die ze al "gratis" aanbieden? Het lijkt mij dat als iemand vind dat de dienst te duur is, hij of zij eenvoudigweg kan stoppen met het gebruik van die dienst.
Ik denk dat ik veilig kan stellen dat voor het overgrote deel van de computergebruikende mensheid de computer is wat ze eraan kunnen zien. Dat dat de voor menselijke consumptie bedoelde presentatie is van de uitkomst van een indrukwekkende reeks bewerkingen die onzichtbaar en abstract zijn is te ver verwijderd van hun belevingswereld om er iets mee te kunnen. Het gaat verder, een steeds groter deel van die verwerking speelt zich af in sciencefiction-achtige computerzalen van soms adembenemende afmetingen waar ook nog eens allerlei voor hun onzichtbare bewerkingen plaatsvinden die helemaal niet gericht zijn op wat zij en hun vrienden op hun schermpje zien maar op de commerciële belangen van exploitanten van die data waar ze misschien zelfs nooit van gehoord hebben. Dat valt helemaal buiten hun blikveld en bevattingsvermogen.

Als je die dingen niet kan overzien dan kan je onmogelijk weten hoeveel je voor die ogenschijnlijk gratis diensten betaalt. Misschien merk je wel nooit op dat bijvoorbeeld sommige verzekeringen voor jou duurder zijn dan voor een ander, en als je het al opmerkt weet je nog niet waar dat verschil door veroorzaakt wordt.

Je kan besluiten dat je iets te duur vindt en er daarom mee kappen als je kan bepalen hoe duur het is. Dat vergt dat je volledig wordt voorgelicht over wat er met je gegevens gebeurt. Het vergt dat je verteld wordt of zelf kan bedenken wat voor consequenties dat heeft of kan hebben. En het vergt ook dat het overzicht niet uit zo overdonderend veel data bestaat dat je het niet meer kan verwerken. Die voorlichting is er niet, en als die er zou zijn zou het resultaat te omvangrijk zijn om als gewoon mens nog wat mee te kunnen. Als mensen zo rationeel zouden zijn als ze (we) zelf graag denken zou dat een reden moeten zijn om er zoveel mogelijk afstand van te nemen, maar de mensheid is erg gevoelig voor hypes en menigeen doet nogal wat dingen vooral omdat iedereen ze lijkt te doen.

De discussie over dit soort dingen woedt inderdaad al een tijdje, trouwens, maar meer met de nadruk op wat advertenties ons eigenlijk kosten dan Facebook in het bijzonder. Een filosoof heeft er een prikkelende blog over geschreven, waarin Facebook ook genoemd wordt: http://www.philosophersbeard.org/2015/07/advertisers-should-pay-you.html
07-09-2015, 22:50 door Anoniem
Hoe moet ik dat interpreteren, als "ontwikkelingshulp" ?
Ik zou juist zeggen dat er milieu-belasting op FB-accounts geheven mag gaan worden.
08-09-2015, 07:36 door Anoniem
Hetzelfde geldt voor smartphones, als je die gebruikt zou je ook honderden euro's per maand toe moeten krijgen voor alle data die die apparaten lekken.
08-09-2015, 08:57 door Anoniem
Natuurlijk moet Facebook zijn gebruikers betalen wij kunnen altijd een extra centje gebruiken ;)
08-09-2015, 14:53 door Anoniem
Let maar op, dit gebeurt wel eens een keer! Doen ze toch al met youtube? Veel kijkers = money. Maar ik doe daar eigelijk niet aan mee. Ik verdien liever mijn geld op andere manieren,,,,, op normale manieren bedoel ik dus :P
08-09-2015, 16:42 door Anoniem
Er bestaan sites waar je betaald krijgt voor je privégegevens. Dat zijn van die enquete platformen waar je 20 cent krijgt om een half uur vragenlijsten in te vullen en vervolgens spam te ontvangen oid. De geldwaarde van 1 persoon aan data is schamel. Facebook heeft genoeg gebruikers om dat rendabel te maken, maar als je zelf bijv. 50% (server uptime en ontwikkelaars zijn ook niet gratis) van de opbrengst van jouw gegevens op facebook zou krijgen zou dat een zielig klein beetje zijn waar facebook waarschijnlijk geld op verliest na aftrek van de kosten die ze moeten maken om miljoenen mensen op betrouwbare wijze een euro uit te keren.
10-09-2015, 13:20 door Anoniem
En dan zeg ik : FaceBook, doei! En hef mijn account op.

En dan? Volgen sites mij dan niet meer? Zitten al die Facebookhaakjes dan niet langer meer in al mijn browseracties vastgehaakt, en wordt er niet langer informatie over wat ik bekijk en waar ik op klik aan Facebook door gestuurd?

Gooit Facebook netjes alles weg wat ik ooit op welke tijdlijn dan ook heb gepost, wat ik heb geliked, en wat ik met mensen heb gechat, en alle verwijzingen die mensen naar mij gemaakt hebben?

Dat zou wel mooi zijn natuurlijk.
11-09-2015, 14:50 door Anoniem
Facebook hoeft mij niet te betalen. Laat ze onze privacy maar respecteren en andere manieren vinden om het bedrijf te financieren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.