image

EFF wil regels voor laptopdoorzoekingen douane VS

vrijdag 11 september 2015, 14:51 door Redactie, 1 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF wil dat er maatregelen komen om de laptopdoorzoekingen door de Amerikaanse douane aan banden te leggen. De douane kan op dit moment zonder gerechtelijk bevel mobiele telefoons, laptops en andere elektronische apparatuur doorzoeken.

Volgens de EFF bevat elektronische apparatuur tegenwoordig de meest intieme details, zowel persoonlijk als zakelijk. "Deze zeer gevoelige en persoonlijke informatie, op de apparaten zelf opgeslagen of op servers die zich ergens anders bevinden, is via een paar klikken op te vragen. Daardoor vallen elektronische apparaten in een compleet andere categorie dan koffers, rugzakken of de portemonnees waarmee we reizen", aldus de burgerrechtenbeweging.

De EFF stuurde een verklaring naar het hooggerechtshof dat het doorzoeken van apparatuur het vierde amendement van de Amerikaanse Grondwet schendt. Dit amendement moet burgers tegen onredelijke doorzoekingen en inbeslagnames beschermen. Eerder oordeelde een andere Amerikaanse rechter dat de politie, vanwege de grote hoeveelheid persoonlijke informatie op elektronische apparaten, een gerechtelijk bevel nodig heeft om dergelijke apparatuur te onderzoeken.

Als het aan de burgerrechtenbeweging ligt gaat dezelfde standaard ook voor de douane gelden. De verklaring van de EFF volgt op een zaak van de Amerikaanse overheid tegen een Iraans-Amerikaanse burger. De man kwam terug van vakantie in Canada, toen zijn mobiele telefoons en USB-sticks zonder gerechtelijk bevel door de douane werden doorzocht. De gevonden informatie werd vervolgens gebruikt om de man wegens het overtreden van de exportwetgeving aan te klagen.

Volgens de EFF heeft de Amerikaanse douane alleen een uitzondering op het vierde amendement om immigratie- en douanewetgeving te handhaven. Het doorzoeken van elektronische apparatuur valt hier niet onder. "De douane-uitzondering is niet bedoeld als een maas in de wet waardoor justitie grote hoeveelheden persoonlijke data zonder bevel kan verzamelen", aldus EFF-advocaat Hanni Fakhoury.

Reacties (1)
11-09-2015, 15:12 door Anoniem
Mja een beetje slimme (cyber) crimineel laat zijn zaakjes niet slingeren op een device. Je kan encrypten, via beveiligde verbindngen in de cloud opslaan, mico SD in je kleren naaien etc etc.

Dit is een beetje dweilen met de kraan open om zoveel mogelijk data te harken die misschien ooit wel eens gekoppelt kan worden aan iets in de toekomst.

Niet dat ik ook naar dat kut land zou willen gaan, maar mocht het ooit gebeuren nieuwe laptop/telefoon met schoon OS en zo weinig mogelijk persoonlijke info die ik twee keer zou wipen of verkopen voor het geval de Douane onder het mom van terrorisme/veiligheid een MBR of BIOS rootkitje hebben achter gelaten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.