image

Overheid en Marktplaats starten campagne tegen heling

maandag 14 september 2015, 16:59 door Redactie, 10 reacties

De overheid en Marktplaats zijn samen een campagne gestart om heling van gestolen goederen tegen te gaan. Het doel van het gezamenlijke initiatief is burgers bewust te maken van het risico dat zij gestolen goederen kunnen kopen en zich daarmee onbedoeld schuldig maken aan heling.

De campagne informeert en adviseert mensen over wat ze zelf kunnen doen om heling te voorkomen. Hiervoor worden radiospots ingezet en zullen 100.000 flyers worden verspreid in de winkels van Media Markt, Dixons en MyCom. "Als minister van Veiligheid en Justitie ben ik een groot voorstander van publiek-private samenwerking op dit terrein. Marktplaats werkt al enkele jaren samen met mijn ministerie, de politie en het Openbaar Ministerie. Met succes pakken we in nauwe samenwerking internetoplichters aan. Via deze gezamenlijke voorlichtingscampagne willen we consumenten alert maken", aldus Van der Steur.

Op Stopheling.nl en de Stop Heling app (iOS, Android) kan worden gecontroleerd of het serienummer van een (tweedehands) product in een database van gestolen goederen voorkomt. De database wordt dagelijks geüpdatet en bevat alle goederen die sinds 1 januari 2010 bij de politie als gestolen staan geregistreerd. Deze database bevat inmiddels 1.024.455 registraties van gestolen goederen. Burgers en bedrijven die tweedehands goederen willen kopen, kunnen op basis van het unieke serienummer controleren of deze als gestolen geregistreerd staan, zo meldt het OM.

Reacties (10)
14-09-2015, 18:28 door Anoniem
Tja, dan kun je net zo goed niets meer via Marktplaats kopen. Want hoe kun je als koper nou weten of iets wel/niet gestolen is. Goed, voor apparaten kun je nog het serienummer controleren. Maar als het om bv. sieraden gaat, ga je als koper geen rechercheurtje spelen om te onderzoeken of het mogelijk gestolen waar betreft.

En wie zegt dat de serienummers in die database allemaal bij gestolen apparaten horen?
Stel, iemand geeft zijn iPhone op als vermist (wat dus niet zo is). Vervolgens verkoopt hij die iPhone op Marktplaats. En dan?
Ik denk dat je als koper dan zwaar de lul bent, terwijl de dader op het kerkhof ligt.
14-09-2015, 19:03 door Anoniem
Wat als de Stopheling website een hit geeft?? Krijg je dan de politie aan je deur omdat jouw IP adres is opgeslagen toen je een gestolen item checkte.
14-09-2015, 19:25 door Anoniem
Als Marktplaats gewoon eens het IP adres en het mailadres van degene waar je iets van wilt kopen aan je zou geven, dan zou dat weer handige info zijn voor op http://opgeletopinternet.nl
15-09-2015, 11:07 door Anoniem
Marktplaats is in de basis een enorm onveilig platform, laat ze daar eerst eens wat aan doen.
Nog erger is Speurders, maar die doen blijkbaar niet eens mee.
Het is gewoon een accountje openen, met populaire artikelen wat mensen geld over laten maken en dan verdwijnen ze weer.
Aangifte gebeurt totaal niets mee, maar ook Marktplaats faciliteert dit.
Ebay (notabene de eigenaar van Marktplaats) is een veel beter platform voor veilig aankopen doen.
15-09-2015, 13:07 door Anoniem
Marktplaats doet zover naar mijn weten geen drol aan oplichting.
Ze zouden ook eens de hele categorie Evenement tickets kunnen verwijderen want ze verdienen er toch niks aan er worden alleen maar handen vol met mensen opgelicht voor een groot bedrag.

Zelfs al geen je aan met al het bewijs en doe je aangifte, de marktplaats verkoper kan gewoon verder gaan met verkopen.
Er zou eigenlijk iemand eens een rechtszaak tegen moeten beginnen. Als er genoeg bewijs is en al bij de politie aangifte zijn gedaan, geeft marktplaats nog steeds geen e-mail adres vrij of naam, telefoonnummer of whatever.

Waardeloos dus, Marktplaats helpt dus criminelen.

Ben zelf al vaak genoeg opgelicht op marktplaats, het wil allemaal niks zeggen. Als is de gebruiker 15 jaar actief, of is rekeningnummer niet bekend bij de politie of pop internet. Ze vinden altijd wel een weg om op te lichten voor een hoop geld.

Jammer dat Marktplaats hier ook niets mee doet. Diep triest !!
15-09-2015, 13:29 door Anoniem
Stel, iemand geeft zijn iPhone op als vermist (wat dus niet zo is). Vervolgens verkoopt hij die iPhone op Marktplaats. En dan?

Dan is hij een fraudeur, en dan biedt hij goederen, die hij zelf als gestolen heeft laten registreren, aan op marktplaats. Ik zie het probleem niet helemaal. Het is de verantwoordelijkheid van die persoon zelf.
15-09-2015, 13:33 door Anoniem
Als Marktplaats gewoon eens het IP adres en het mailadres van degene waar je iets van wilt kopen aan je zou geven

Indien marktplaats nou eens ''gewoon'' de wet bescherming persoonsgegevens zou overtreden.... Een bedrijf kan dergelijke informatie niet zomaar met de hele wereld delen zonder de wet te schenden.

Bovendien zou ook dat risico's opleveren voor de verkoper (i.e. mensen die de informatie gebruiken om zijn PC te hacken, of te bestoken met een DDoS). Bij aangifte kan het IP altijd worden gevorderd van marktplaat.

Aangifte gebeurt totaal niets mee, maar ook Marktplaats faciliteert dit.

Met andere woorden, marktplaats bepaalt de prioriteiten van de politie ?

Wat als de Stopheling website een hit geeft?? Krijg je dan de politie aan je deur omdat jouw IP adres is opgeslagen toen je een gestolen item checkte.

Leg eens uit waarom de politie bij je langs zou moeten komen ? Het checken van een al dan niet gestolen item in de database is immers 100% legaal.
16-09-2015, 22:58 door Anoniem
Denk dat mensen zich niet moeten vergissen in de bereidwilligheid van marktplaats ten aanzien van verzoeken van overheidsdiensten data beschikbaar te stellen van gebruikers van marktplaats.
21-09-2015, 22:10 door Anoniem
dom dom dom
13-05-2016, 14:56 door Ger - Bijgewerkt: 13-05-2016, 15:38
Het Stop Heling idee kan werken als het administratief wordt bijgehouden. In mijn geval werd dat bijvoorbeeld niet gedaan.

In februari 2015 werd een groot aantal electrische gereedschappen van mij gestolen, met een waarde van tienduizenden euro's. Ik deed aangifte bij een politiebureau in Amsterdam-West. Daar werd beloofd dat de lijst met machine- en serienummers die ik meenam, zou worden verwerkt in dat veelgeprezen nationale register van gestolen goederen, maar dat is nooit gedaan. Het was waarschijnlijk te veel werk, waar men geen manuren in wilde steken.

Kort na de diefstal werden enkele tientallen apparaten uit mijn collectie te koop gezet op Marktplaats door iemand uit Brabant, die in gereedschap handelde voor zijn broodwinning. Ik deed mij daar voor als koper, kon diverse apparaten herkennen op serienummer, kocht een apparaat om mee naar buiten te nemen als bewijs en belde de politie via 0900-8844 toen ik uit zicht van zijn huis was. Ik had een kopie van de aangifte bij me met de serienummers als bijlage, als juridische rechtsgrond om door de politie mijn spullen ter plekke in beslag te laten nemen. Ruim de helft van de totale diefstalbuit dook daar in Brabant op. De Brabantse verkoper had echter zelf de apparaten gekocht van iemand die bonafide overkwam. Hij had ook diverse serienummers gecheckt op mogelijke herkomst uit diefstal, maar had niks gevonden op sites als Stop Heling.

Die spullen uit Brabant heb ik inmiddels terug, maar dankzij open houden van mijn eigen ogen en niet dankzij Stop Heling. Het onderzoek naar de rest van de apparaten en naar de daders loopt nog en dat onderzoek is een slepend drama van procedurefouten en incompetenties.

Dus besloot ik dat Stop Heling eens nader te bekijken; er was immers nog steeds een deel van de apparaten zoek en die wilde ik als burger dan maar zelf proberen aan te melden. Maar op de website stopheling.nl kan dat niet. Daarna de app geïnstalleerd op m'n iPhone en daar kon het ook niet mee. Je kunt daar alleen een mooie lijst mee maken, met plaatjes erbij, en eventueel aanvinken welke van je eigendommen uit die lijst gestolen zijn. En die lijst kun je dan als PDF-bestand sturen naar.....jezelf! Om uit te printen en mee te nemen naar het bureau als je aangifte gaat doen. Waar de politie dan belooft om de lijst te verwerken in het register. Duh...

Ik ben dus bang dat Stop Heling door MinJenV met hoge verwachtingen aan de burger wordt gepresenteerd als een deeloplossing voor een probleem waarop men al jaren de grip en regie kwijt is. De politie komt bij diefstal- en helingzaken alleen in actie als de burger met eigen loopwerk feitenmateriaal heeft aangedragen waardoor de casus en hapklare brok is geworden, die met minimale manuren en administratieve rompslomp is af te ronden. Als zulk hapklaar feitenmateriaal ontbreekt, komt de zaak op de stapel, wordt voor de schijn "in onderzoek" gehouden, tot na een jaar het bericht aan de aangever wordt gestuurd dat wegens te weinig aanknopingspunten het onderzoek moest worden gestaakt.

En nu probeert men Marktplaats-management te bewegen om mee te helpen in het bestrijden van heling? MP heeft in de eigen algemene bedrijfsvoorwaarden duidelijk vermeld dat alertheid een zaak is tussen verkopers en kopers en dat MP daar geen verantwoordelijkheid in kan nemen. Dus ik zie dat niet 1-2-3 gebeuren. En heeft u wel eens op Stop Heling bekeken wat iemand allemaal moet invullen en naar de politie moet sturen als hij/zij een artikel met een als gestolen gemeld serienummer heeft ontdekt? Veel mensen die zo'n geheeld ding kunnen kopen zullen denken "laat maar zitten, ik pak lekker dat voordeeltje, in de winkel was ik hier 10x zo veel voor kwijt geweest".

Stop Heling is opnieuw weer een middel waarbij het loopwerk van de burger moet komen en waarbij de politie hapklare brokken verwacht in de vorm van keurig ingevulde formulieren als voorwaarde om van de krent af te komen. Het is weer zo'n politiek initiatiefje waarmee aan de zorgzame samenleving wordt gevraagd om te compenseren voor een kapotbezuinigde overheidsdienst, dus tuurlijk beveelt Van der Steur dit aan. Ga de deurbel van je kasteeltje poetsen, hypocriet! Heeft u er bovendien wel eens bij stilgestaan hoe makkelijk serienummers te verwijderen zijn? Op zwarte markten liggen veel apparaten met weggevijlde serienummers of met ontbrekende typeplaatjes. En ze gaan grif van de hand, want veel kopers zijn als bellers in een stiltecoupé: het interesseert ze geen moer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.