image

Nederland ICT: doorgeschoten veiligheidsdenken schadelijk

dinsdag 15 september 2015, 14:08 door Redactie, 14 reacties

Het doorgeschoten veiligheidsdenken van het kabinet, zoals het aftapplan van minister Plasterk en de nieuwe wet computercriminaliteit waardoor de politie straks mag terughacken, schaadt de Nederlandse economische groei en innovatie, zo stelt branchevereniging Nederland ICT.

Volgens Nederland ICT heeft het kabinet wetten op stapel staan die een rem vormen voor de digitale economie en die ten koste gaan van de gewenste economische groei. "De voorgenomen herziening van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) en de Wet Computercriminaliteit III ondermijnen het vertrouwen in ICT en verzwakken de concurrentiepositie van Nederland", zo stelt de branchevereniging.

Internationale spelers kiezen vanwege het goede vestigingsklimaat en infrastructuur nu nog voor Nederland als locatie voor grote datacentra. Invoering van de eerder genoemde wetten zet volgens de branchevereniging deze goede uitgangspositie van Nederland op het spel. De Wet Computercriminaliteit III maakt terughacken door de politie mogelijk zelfs wanneer deze gegevens op een server in het buitenland staan. Het Wiv-voorstel maakt het zelfs mogelijk om een onschuldige derde te hacken om bij een verdachte in de buurt te komen.

"Het meest tastbare resultaat zal zijn dat het vertrouwen in ICT wordt ondermijnd, zo waarschuwt Nederland ICT. "Nut en noodzaak van deze voorstellen zijn niet alleen slecht onderbouwd, maar schaden bovendien het vertrouwen in internet, het bedrijfsleven en de overheid."

Reacties (14)
15-09-2015, 14:33 door Anoniem
Aldus Capgemini, ATOS, Origin et all, ad infinitum ad nauseum.

De Ponzi-scheme loopt ook maar een beetje gevaar; gelijk piepen :)

Goed zo.

De rechtszaken volgen, dan piep je niet meer.
15-09-2015, 14:42 door Anoniem
Het schaadt niet alleen de Nederlandse economische groei en innovatie, het schaadt vooral ons recht om mens te zijn.

Als je nog denkt dat het aftapplan van dhr. Plasterk iets te maken heeft met terrorisme, ben je wel héél naïef. Of gewoon slecht geïnformeerd.
15-09-2015, 15:43 door Anoniem
Ik zie op sommige universiteiten al terughoudendheid bij (grote) buitenlandse bedrijven om onderzoek uit te laten voeren in Nederland. Voor de onderzoekers is geheimhouding nog wel heilig, maar voor hackende politie en (vooral) inlichtingendiensten totaal niet.

Peter
15-09-2015, 16:07 door Anoniem
In de internationale verdragen hebben wij de mogelijkheid om buitenlandse autoriteiten te verzoeken een tap te zetten middels bijvoorbeeld organisaties zoals Interpol. Het lijkt me dat we een dergelijke internationale organisatie die ook internationaal erkend wordt en de benodigde contacten heeft moeten laten groeien (capaciteit, kennis en funding) om dergelijke internationale criminaliteit aan te pakken. Ook kunnen de AIVD en de recherche de samenwerking met dit soort partijen intensiveren. Dat is veel geloofwaardiger dan een solo actie die een hoop geld kost en toch nergens gaat landen. Tegen de tijd dat men een server gehacked heeft zijn de daders negen van de tien keer al weer gevlogen. Het had geholpen als men eens wat echte internationale zaken goed had bestudeerd om te begrijpen hoe en ander in elkaar grijpt. Maar misschien bracht dat bepaalde partijen niet dichter bij de gewenste budgetaire doelstellingen. ;)
15-09-2015, 16:47 door Anoniem
Tja fascisme maakt meer kapot dan je lief is. Zoals je vrijheid/land/rust/vrede en meer van dat.
15-09-2015, 21:04 door Anoniem
Waar blijft de solide, veilige software in plaats van de schoftware waarmee de klanten en gebruikers nu veelal worden afgescheept? Integriteit, kennen ze dat woord in de IT-branche eigenlijk wel?
15-09-2015, 21:10 door karma4 - Bijgewerkt: 16-09-2015, 22:37
De heren politici willen eerst het NSA prism debacle zelf aan de lijve ondervinden voordat men wil toegeven dat het niet zo handig is. Mijn tip: je kunt ook van andermans fouten leren. Dan heb je de kennis nu en kun je het nu anders doen.
15-09-2015, 21:12 door Anoniem
Nou, kijk maar wat er gebeurd in Nederland algemeen.
Er is sinds het downloadverbod een enorme stagnatie in klantenaantal bij de kabelboeren. En mensen die nog glasvezel aanschaffen, doen dat meer op << 50Mbps snelheden dan hoger. Enkele tweakers/leechers daargelaten.

Dus wetgeving zet wel degelijk de rem op de groei.
Ik zou zo vlot 100 euro per maand betalen voor een dikke glasvezel van 200Mbps als ik zou mogen downloaden.
Nu doe ik het meeste op de goedkoopste lijn die ik kan krijgen.

Digitale televisie dito. Ziggo en UPC leveren 'wij kijken met u mee-digitale televisie'... dus nee dank u. Niemand hoeft te weten dat ik dol ben op SYFY of 13th street.

Het is omdat ik enkele servers draai, vpn naar thuis heb en ook mijn voip diensten thuis draai, anders had ik de vaste internet er ook al uit gegooid.

Dus wetgeving (download verbod) of gebrek daaraan (tvgluren door Ziggo/UPC) zorgt inderdaad voor groei belemmering.
Aftap wetgeving zal buitenlanders wel een keer laten nadenken voordat ze hun datacenter aan AMS-IX koppelen.
Zeker wanneer ze niet meer als doorgeefluik bestempeld gaan worden.

Dat het beter gaat met de economie is dan ook een natuurlijk verschijnsel, ondanks verwoede pogingen van de nederlandse politici om dit land om zeep te helpen.
16-09-2015, 09:15 door Anoniem

Het doorgeschoten veiligheidsdenken van het kabinet, zoals het aftapplan van minister Plasterk en de nieuwe wet computercriminaliteit waardoor de politie straks mag terughacken, schaadt de Nederlandse economische groei en innovatie

Aftappen en terughacken? Dus als ik het goed begrijp als een iemand een simpele rat gebruikt om iemand te irriteren (stom voorbeeld) dan hebben zij het recht om jouw verbinding af te tappen en je terug te hacken? Sow dat is wel erg eerlijk zeg. Gaat een beetje erg ver vind je niet? Wat is dit terughacken voor een kinderachtige onzin. Negen uit de tien zijn toch alleen maar kinderen, die niet eens weten wat ze daadwerkelijk doen, en dan heeft de persoon die de computer gedeeld heeft bewijzen van spreken ook pech en is dan teruggehackt door de politie?


Het Wiv-voorstel maakt het zelfs mogelijk om een onschuldige derde te hacken om bij een verdachte in de buurt te komen.
Minister Plasterk heeft even een klap in zijn gezicht nodig om te ontwaken uit zijn droomwereld.
Geschifte nieuwe wetgeving.. Daar gaat onze IT wereld, helemaal de kloten op door al die mongolen op het net.
16-09-2015, 09:26 door Anoniem
Dat aftapplan en terughacken bevalt me totaal niet.

Dat ze dan niet gewoon op basis van voldoende bewijs gewoon de stekker eruit trekken (of je gaat de quaraintaine in) van een bepaald adres of null routen. Dit is naar mijn mening een veel betere oplossing zijn. Dit doen providers ook hoor, als je te ver gaat of bijvoorbeeld hartstikke stom alles download en opent en een smtp bomber op je netwerk hebt die actief spamt naar honderden email's. Je provider trekt gewoon de stekker eruit hoor of je gaat in de quaraintaine en dan kun je mooi gaan bellen. Dit ben ik vaker tegengekomen bij klanten. Doe je dit te vaak dan heb je ook mooi pech.
16-09-2015, 10:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Digitale televisie dito. Ziggo en UPC leveren 'wij kijken met u mee-digitale televisie'... dus nee dank u. Niemand hoeft te weten dat ik dol ben op SYFY of 13th street.
En daarom meld je het maar even op een publiek forum. ;)
16-09-2015, 11:25 door Anoniem
Technisch gezien verander je het bewijsmateriaal door het terughacken.
Dit is dat niet meer te vertrouwen, niet in de laatste plaats omdat de tooling die politie (gaat) gebruiken zo lek is als Fyra trein en dus de deur openzet voor allerlei griezels op internet.
16-09-2015, 22:04 door Rolfwil
Precies, een overheid die gaat lopen hacken, is het echt ja? Laat ze eerst hun eigen ICT eens op orde maken, man man. Ik hou m'n hart vast. Mijn stelling is dat echte goede IT-ers (dus inclusief security specialisten) NIET bij de overheid werken. Waarom? Omdat in het bedrijfsleven gewoonweg de beloning hoger is. Correct me if I'm wrong, maar ik heb het nog niet anders gezien.
16-09-2015, 23:24 door Anoniem
Laten we zeggen dat het niet echt "hacken" is maar gewoon tappen, ze zouden eerst 0day exploits moeten hebben om een server redelijk snel te hacken denk aan een dag tijd.
Of willen ze een rat installeren bij windows gebruikers dan ga ik honeypots opzetten want ja ik wil die rat welleens reverse engineeren :))
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.