image

Defensie investeert miljoenen extra in cybercapaciteiten

dinsdag 15 september 2015, 17:33 door Redactie, 7 reacties

Het kabinet heeft extra budget voor Defensie beschikbaar gesteld en een deel daarvan zal in de cybercapaciteiten van de krijgsmacht worden geïnvesteerd, zo blijkt uit de begroting van het ministerie van Defensie. Het gaat om een bedrag van 5 miljoen euro dit jaar, 7 miljoen in 2016 en 9 miljoen in 2017.

Het geld zal worden ingezet om Defensie op vier kerngebieden te versterken, namelijk de ontwikkeling van operationele cybermiddelen zoals cyberwapens (weaponized software), het doorontwikkelen van het inlichtingenvermogen ter ondersteuning van offensieve capaciteiten, het versterken van de digitale weerbaarheid en de rechtshandhaving in het digitale domein.

Defensie gaat de komende jaren ook "bijzondere aandacht" besteden aan het binden van cyberprofessionals. "Om in het digitale domein succesvol te zijn, is diepgaande en specifieke kennis onontbeerlijk. Vanwege de schaarste aan specialisten op de arbeidsmarkt zijn concurrerende werving en flexibele omgang met aanstellingseisen noodzakelijk", zo stelt het ministerie.

Aftappen

In de begroting wordt ook stilgestaan bij het wetsvoorstel van minister Plasterk dat de bevoegdheden van de geheime diensten, waaronder de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), verruimt. "De wijziging van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv), waarmee het technologisch achterhaalde onderscheid tussen kabelgebonden en niet-kabelgebonden interceptie wordt opgeheven, is een belangrijke stap voorwaarts voor de nationale (digitale) veiligheid, en zo ook voor de veiligheid van uitgezonden eenheden", aldus Defensie. In 2016 zal het wetgevingstraject rond het wetsvoorstel worden voortgezet, waarna de nieuwe Wiv aan de Kamer kan worden aangeboden.

Reacties (7)
15-09-2015, 18:46 door Anoniem
Wat een grap. Ieder van die kerngebieden apart zou al niet genoeg hebben aan die paar miljoen per jaar.
15-09-2015, 21:04 door karma4
Dat zal als een speer gaan lopen .. (een van de ICT projecten met heel ver oplopende kosten en tegenvallende resultaten)
15-09-2015, 21:16 door Anoniem
Misschien een leuk projectje voor Capgemini? Of zou defensie daarmee het paard van Troje in huis halen?
15-09-2015, 23:47 door regenpijp
Leuk om te zien dat een verkeerde variant op de term "zero-days" wordt gebruikt:

"In de volgende rapportage van de Defensie Cyber Strategie wordt de Kamer geïnformeerd over de ontwikkeling van capaciteiten in relatie tot zero-bases (kwetsbaarheden)."
16-09-2015, 09:42 door Anoniem
Het hele net zoals we dan nu kennen zal hieraan kapot gaan.
16-09-2015, 10:08 door Anoniem
Leuk. koop je voor een paar miljoen nieuwe spullen, en die laat je dan een half jaar devalueren tot een paar tientjes omdat je niemand gevonden krijgt die daar voor 3000 bruto max mee wil spelen.

Ik wil wel voor 500.000 een adviesrapport schrijven.
16-09-2015, 12:40 door Anoniem
Door Anoniem: Leuk. koop je voor een paar miljoen nieuwe spullen, en die laat je dan een half jaar devalueren tot een paar tientjes omdat je niemand gevonden krijgt die daar voor 3000 bruto max mee wil spelen.

Ik wil wel voor 500.000 een adviesrapport schrijven.
De meeste burgerfuncties bij het defensie cyber commando zijn ingeschaald vanaf schaal 11 (pak um beet 3250 tot 4400 euro bruto). Uiteraard zijn er ook functies in hogere schalen. Vergeleken met het bedrijfsleven niet overdreven veel, maar je secundaire arbeidsvoorwaarden zijn best prima. Maar je hebt wel gelijk, als je kunt kiezen tussen 4k bruto bij Defensie of 8k bruto in het bedrijfsleven, moet je wel een heel sterke intrinsieke motivatie hebben op bij Defensie aan de slag te gaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.