image

IBM: Windows XP nog springlevend bij bedrijven

woensdag 16 september 2015, 16:17 door Redactie, 8 reacties

Al anderhalf jaar ontvangt Windows XP geen beveiligingsupdates meer van Microsoft, maar het bijna 14-jaar oude besturingssysteem is bij bedrijven nog altijd springlevend, zo stelt David Strom, security-evangelist bij IBM. Strom wijst naar zowel overheid als bedrijfsleven die XP maar niet vervangen.

Naar schatting draait 75% van de watervoorzieningen nog steeds op Windows XP, alsmede het grootste deel van de geldautomaten. Volgens Strom een groot risico, aangezien XP-gebruikers meer kans op malware lopen. Daarnaast is het besturingssysteem ook op meer plekken aanwezig dan veel mensen denken. Zo zijn er tal van betaalterminals, kassasystemen, kiosken, verkeerscamera's, zelfscansystemen van supermarkten en videoconferentiezalen waar XP het kloppende hart is en het lastig voor beheerders is om te upgraden.

Het probleem van systemen met Windows XP wordt door het Internet of Things verder vergroot. Bedrijven zijn nu meer verbonden dan een paar jaar geleden, wat inhoudt dat infecties zich snel binnen het netwerk kunnen verspreiden. Strom ziet in Windows 10 mogelijk een oplossing voor de problematiek. "De eerste geluiden zijn dat Windows 10 beter en stabieler is dan voorgaande versies. Misschien is het tijd voor een grote opfrisbeurt voor desktops en zo voor eens en altijd van Windows XP af te geraken."

Reacties (8)
16-09-2015, 16:55 door Anoniem
"De eerste geluiden zijn dat Windows 10 beter en stabieler is dan voorgaande versies. Misschien is het tijd voor een grote opfrisbeurt voor desktops en zo voor eens en altijd van Windows XP af te geraken."
Elke nieuwe Windowsversie is de snelste en stabielste Windows die er bestaat.Dat is al 50 jaar zo volgens dhr B Gates.
16-09-2015, 17:46 door Anoniem
En weer "dollarlijk bedankt" voor de extra business he, ouwe partner van ons! ;-)

groetjes van de Microgigant
16-09-2015, 23:45 door karma4
Zou IBM nog steeds OS/2 gebruiken? (in 2001 retired). In ieder geval de embedded XP sytemen hebben een ander support schema dan de desktop versie. http://www.microsoft.com/windowsembedded/en-us/product-lifecycles.aspx
Dat zijn twee fouten/tekortkomingen in het artikel.
Veel van de apparatuur is niet direct ergens mee verbonden. En met veel van het andere is men aangewezen op de support van de leverancier b.v. bij de pos systemen. Na ca 15 jaar iets vernieuwen lijkt me gewoon nodig.

Ik ben heel benieuwd naar dei Windows versie van 50 jaar terug (1965). Het enige wat in de buurt komt is de https://en.wikipedia.org/wiki/Xerox_Alto En die zou BillG op zijn 10e in de verkoop gedaan hebben (handelaar geen techneut) https://nl.wikipedia.org/wiki/Bill_Gates. Hij mag dan aandelen hebben, betrokken is hij al lang niet meer.
17-09-2015, 09:30 door Anoniem
Voor een embedded systeem dat geen toegang tot de buitenwereld heeft maakt het niet uit wel besturingssysteem er draait of welke kwetsbaarheden erin zitten. Je kan er toch niet bij.
17-09-2015, 11:08 door Ron625 - Bijgewerkt: 17-09-2015, 11:08
Nu nog XP gebruiken, terwijl dit oorspronkelijk al in 2012 niet meer ondersteund zou worden?
Dat geeft dan het wanbeleid in de ICT van die bedrijven / instellingen aan
17-09-2015, 21:37 door karma4 - Bijgewerkt: 17-09-2015, 23:44
Door Ron625: Nu nog XP gebruiken, terwijl dit oorspronkelijk al in 2012 niet meer ondersteund zou worden?
Dat geeft dan het wanbeleid in de ICT van die bedrijven / instellingen aan
Ok laten we dan eens een voorbeeld proberen te nemen
http://download.support.xerox.com/pub/docs/WC5735_WC5740_WC5745_WC5755/userdocs/any-os/en/SAG.pdf
http://www.technologyreview.com/news/429616/computer-viruses-are-rampant-on-medical-devices-in-hospitals
We kunnen ook de koelkast en lamp er bij halen (IOT) wat nu meer fun/entertainment is.

Kleine toevoeging: http://healthitsecurity.com/news/medical-device-security-risk-iot-vulnerabilities-says-fbi
Dat is best een aardige site om te volgen.


Nee dat is niet je speelgoed/desktop machientje waar het om gaat. Aangezien als dit soort apparatuur out of the box werkend is anageschaft heb jij vast de oplossing wie het "vergeten" ICT onderhoud gaat betalen. De leverancier als die nog bestaat of verplicht jjj de gebruiker meteen alle apparatuur te vervangen ongeacht de kosten met de impact/risico analyse.
- In die medische wereld zijn de kosten niet op te brengen/
- Zo'n printer copier is voor mij veel minder interessant. Wat moet je er mee.
- fun entertainment het is nu daar niet windows wat nu al zeer problematisch is. Gewoon nieuwbouw faalt in kwaliteit.
17-09-2015, 23:51 door Vicktor
Door karma4: Zou IBM nog steeds OS/2 gebruiken? (in 2001 retired)

Retired? Het leeft nog steeds en heet nu eComstation. Je kunt er alles mee doen wat je met een Windows, Linux of MAC box ook kunt. Alleen virussen hebben er geen enkele vat op. Probeer de live-cd eens voor de grap, je zult versteld staan.
18-09-2015, 14:15 door karma4
Door Vicktor: ecomstation
Ik had eerder verwacht dat IBM net nog als masterconsole zou gebruiken. De lockin is 3270. http://www-01.ibm.com/support/knowledgecenter/SSLTBW_1.12.0/com.ibm.zos.r12.e0zb100/hdwreqs.htm%23hdwreqs
Met GDDM Ebcdic zijn er twee andere niet meer gangbare methods. Echter de screenshots tonen windows jvm (java!) gebruik https://www.ibm.com/developerworks/community/blogs/IBMRedbooksSystemz/entry/z_os_v2r1_technical_updates_hmc_integrated_3270_console_hmcs?lang=en Alleen de oude hardware (terminals) wordt als referentie gebruikt.

Switch......

Je bedoelt http://www.ecomstation.com/product_info.phtml Ziet er goed uit. (product). Moet ik een keertje dieper in duiken. Positief:
- het is een NL bedrijf https://www.xeu.com/ dat alles naar zich toe getrokken heft. Daarmee heb je een alternatief voor de VS overheersing.
- het is een echt ander alternatief naast Linux / Windows
- Geen negatieve insteek over concurrentie
Negatief:
- Als ik de bedrijven er achter volg serrenity alridge en meer http://www.aldridge.com/blog/2012/06/28/the-aldridge-company-acquires-serenity-systems-inc/ mensys, is dat een beetje te veel dynamiek.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.