image

Internetoplichter krijgt 12,5 jaar cel in Verenigde Staten

woensdag 16 september 2015, 16:59 door Redactie, 1 reacties

Een 44-jarige man die bedrijven via internet voor miljoenen dollars oplichtte is in de Verenigde Staten tot een gevangenisstraf van 12,5 jaar veroordeeld en moet 13 miljoen dollar schadevergoeding betalen. De man was tussen 2009 en 2013 betrokken bij een internationale scam waarbij meer dan een dozijn bedrijven voor meer dan 13 miljoen dollar werd opgelicht, zo meldt de FBI.

De oplichter registreerde eerst een website voor een zogenaamd Canadees bedrijf dat halfgeleiderchips produceerde. Vervolgens werden er paspoorten, e-mailadressen en telefoonnummers voor zogenaamde medewerkers van het 'bedrijf' aangemaakt. In naam van de medewerkers verstuurde de man hierna miljoenen spamberichten naar Amerikaanse internetgebruikers. De e-mailadressen had de man via een spammer gekocht. In de e-mails werd gesteld dat het Canadese bedrijf een product genaamd "silicon germanium" nodig had om de halfgeleiderchips te produceren.

Hiervoor zocht het Canadese bedrijf een Amerikaanse distributeur die het materiaal in China kon verkrijgen. Alle kosten zouden daarbij van tevoren door het Canadese bedrijf worden betaald. Om overtuigend over te komen stuurde de oplichter allerlei e-mails met facturen, contractvoorstellen en andere documenten. Net voordat het materiaal zogenaamd uit China werd verscheept kreeg het slachtoffer te horen dat het Canadese bedrijf geldproblemen had en de Amerikaanse distributeur een deel van de kosten vooraf moest betalen.

Als het slachtoffer met deze nieuwe overeenkomst akkoord ging volgden er instructies om het bedrag naar een rekening in Cyprus, Griekenland, Hong Kong of China over te maken. Vervolgens liet de oplichter het slachtoffer bellen door iemand die zich voordeed als werknemer van het Chinese bedrijf, maar in werkelijkheid zijn handlanger was. Deze werknemer stelde dat het Chinese bedrijf door een ander bedrijf was overgenomen en er een grotere minimale bestelling verplicht was. Om de eerste bestelling toch te verzenden moest er dan ook een aanvullend bedrag worden overgemaakt.

Niet openen

Als laatste liet de oplichter pakketten naar de Amerikaanse bedrijven sturen met de instructies dat silicon germanium zeer instabiel was en alleen in een laboratorium kon worden verwerkt. Daarom mochten de bedrijven de pakketten, die met vulmateriaal waren gevuld, niet openen. Sommige slachtoffers trapten hierin en bleven geld naar de buitenlandse bankrekeningen overmaken, aangezien ze dachten een echt product te ontvangen. Zodra ze doorhadden dat het een scam was werd er door de oplichter niet meer op e-mails en telefoontjes gereageerd. Tijdens de jaren dat de scam plaatsvond leefde de oplichter in een huis van meerdere miljoenen en beschikte over een vloot van luxe voertuigen. Zowel de woning als voertuigen worden verkocht als schadevergoeding voor de slachtoffers.

Reacties (1)
16-09-2015, 21:34 door Anoniem
Wat heeft dit met internet oplichting te maken??? Of is dit nieuwe/oude trend? moordenaar met email adres, internet moordenaar?? Overvaller met een data bundel op zijn smartphone, internet overvaller?? etc etc.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.