image

Sterke toename van Windows-malware op mobiele netwerken

donderdag 17 september 2015, 15:38 door Redactie, 2 reacties

De hoeveelheid Windows-malware op mobiele netwerken is in de eerste helft van dit jaar sterk gestegen, zo blijkt uit onderzoek (pdf) van Alcatel-Lucent. De afgelopen twee jaar waren infecties op mobiele netwerken even verdeeld over Android- en Windows-malware. In de eerste zes maanden van dit jaar steeg het aandeel van Windows-malware naar 80%, terwijl Android-malware juist een sterke daling liet zien.

Hoewel veel Windows-computers via vaste netwerken verbinding met het internet maken, zijn er steeds meer mensen die via een mobiele verbinding met hun Windows-laptop of desktop online gaan. Het gaat dan om machines die gebruik van dongels, mobiele wifi-hotspots of een smartphone maken. Windows is daarbij nog steeds een favoriet doelwit van cybercriminelen. Een andere reden voor de sterke stijging van Windows-malware op mobiele netwerken is adware. Dat wordt volgens Alcatel-Lucent steeds gevaarlijker.

Aan de andere kant staat de daling van Android-malware. Dit komt volgens de onderzoekers doordat Google malware van Google Play weet te verwijderen en de introductie van Verify Apps op Android. "De meeste Android-malware wordt verspreid als getrojaniseerde apps die vanaf Google Play en andere third-party app-stores worden geinstalleerd. Het elimineren van malware van de app-store en het verifiëren van apps tijdens de installatie kan een grote impact op het aantal infecties hebben", aldus de onderzoekers. De Verify Apps-feature is op bijna 80% van de Android-toestellen beschikbaar.

Image

Reacties (2)
17-09-2015, 20:17 door Anoniem
Sakkerloot nog aan toe. Nooit geweten dat je ook malware kom oplopen als met wifi het internet op gaat. dit is een hele goede waarschuwing.
17-09-2015, 21:04 door karma4
https://www.alcatel-lucent.com/nl/directory is een netwerkprovider ISP geen serviceprovider of software leverancier op endpoints/servers. Hoe kan deze op de hoogte zijn van wat er gebeurt op de machines? https://en.wikipedia.org/wiki/Intrusion_detection_system#Network_Intrusion_Detection_Systems

Dit is waar het product Kindsight op gebaseerd is http://www.tmcnet.com/tmc/whitepapers/documents/whitepapers/2013/8761-alcatel-lucent-kindsight-broadband-security.pdf "Increased loyalty" Ofwel de afnemers zijn blij dat al hun data en verkeer nagelopen wordt op mogelijk fout gedrag. Alleen bij encrypted verkeer is het wast lastiger omdat de inhoud niet leesbaar is ... (wablief)

Klanten alle grote ISP's. Wonderlijk, waarvoor zou Plasterk eigenlijk nog een hackteam nodig hebben?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.