image

OM eist celstraffen wegens fraude met internetbankieren

donderdag 17 september 2015, 14:50 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 18-09-2015, 09:40

Vier mannen die fraudeerden met internetbankieren en daardoor het vertrouwen in online bankieren hebben geschaad moeten de cel in, zo vindt het Openbaar Ministerie. De verdachten komen uit Rotterdam, Barendrecht, Almere en Den Haag. Twee van hen zijn hbo-studenten.

De verdachten maakten deel uit van een groep die wereldwijd actief was en malware gebruikte om geld van online bankrekeningen te stelen. Naar schatting zouden de criminelen via de malware 2 miljoen euro hebben buitgemaakt. Zodra computers met de malware waren geïnfecteerd kregen slachtoffers tijdens het inloggen op internetbankieren een nagemaakte banksite te zien. Ook werden de mobiele telefoons van slachtoffers geïnfecteerd, om zo de sms-berichten met TAN-codes van de bank te onderscheppen.

Hiervoor lieten de verdachten slachtoffers een zogenaamd veiligheidscertificaat installeren. In werkelijkheid ging het om malware die de smartphone infecteerde. Deze combinatie van infecties maakte het mogelijk banktransacties uit naam van het slachtoffer uit te voeren. "Met hun handelen hebben zij een bom gelegd onder het systeem van internetbankieren. Een systeem dat staat of valt met het vertrouwen dat wij als maatschappij in onze banken hebben", aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Strafeis

Tegenover de hoofdverdachte is een eis van 6,5 jaar geëist. Het OM wil dat een tweede verdachte vijf jaar achter de tralies verdwijnt. Twee uitvoerders hoorden straffen van 36 maanden en 30 maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen zich eisen. De bende waar de mannen deel van uitmaakten opereerde in Oostenrijk, België, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Noorwegen. Een Rus stuurde de Nederlandse tak aan en voorzag de Nederlanders van de malware om de gegevens voor internetbankieren te stelen. Het gestolen geld werd onder de verdachten verdeeld. De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.

Reacties (5)
17-09-2015, 15:29 door Anoniem
Met hun handelen hebben zij een bom gelegd onder het systeem van internetbankieren. Een systeem dat staat of valt met het vertrouwen dat wij als maatschappij in onze banken hebben.

Mja, je kan ook zeggen dat het vertrouwen in dat systeem eerste instantie al misplaatst was. Deze mensen moeten gestraft worden voor het feit dat ze mensen hebben bestolen (en voor zover ik begrijp is het niet zo dat ze misbruik hebben gemaakt van grote lekken), maar de redenering is foutief.
17-09-2015, 15:58 door [Account Verwijderd]
"Twee uitvoerders hoorden straffen van 36 maanden en 30 maanden, waarvan zes verantwoordelijk"

Voorwaardelijk ?
17-09-2015, 16:21 door Anoniem
Eigenlijk hebben ze het vertrouwen in online bankieren niet geschaad maar op de juiste plek gezet. Want als het voor vier mannen mogelijk is om op dergelijke schaal te kunnen frauderen kun je je afvragen of de maatschappij wel een terecht vertrouwen heeft in online bankieren.
Om het nog verder te trekken: zijn het wel deze personen die de straf moeten krijgen?
17-09-2015, 21:26 door Anoniem
De maatschappij zegt hier: als je voor de zoveelste keer dronken achter het stuur gaat zitten en een mensenleven weg neemt dan is de eis 4 jaar, is de illussie dat het vertrouwen in bankiers kwijt dreigt te zijn dan is de eis 6,5 jaar.
18-09-2015, 05:27 door Anoniem
"cyber, internet, hacking" zijn onbekend en eng voor de meeste rechters. Bang gepraat door politie en OM zie je een hoge strafeis onstaan. Ik ben inderdaad ook van mening dat zolang doodslag / dood door schuld (al dan niet onder invloed) nog afgedaan kan worden met een taakstraf of een lagere gevangenisstraf dan deze strafeis de eis buiten proporties is.

Ja ze hebben geld gestolen, maar als dat zo simpel te doen is dan wordt het tijd dat banken hun personeel weer op kantoor plaatsen. Zorg er voor dat men de schade op hen kan verhalen en geef ze een boete en korte(re) gevangenisstraf om een voorbeeld te stellen. Of verhoog de strafeis bij doodslag en de andere voorbeelden ....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.