image

Apple verwijdert besmette apps uit App Store

maandag 21 september 2015, 07:57 door Redactie, 0 reacties

Apple heeft met malware besmette apps uit de App Store verwijderd nadat onderzoekers hier vorige week voor waarschuwden. De apps waren met een geïnfecteerde versie van Xcode gemaakt, de officiële tool van Apple voor het ontwikkelen van apps voor iOS of OS X.

Verschillende Chinese ontwikkelaars hadden via onofficiële downloadlocaties een besmette versie van de ontwikkelsoftware gedownload, waardoor vervolgens ook de ontwikkelde apps besmet raakten. De malware in de apps, genaamd XcodeGhost, is in staat om informatie over het toestel en apps te versturen en kan op verschillende manieren proberen om wachtwoorden te stelen. Zo kan de malware op het toestel een waarschuwingsvenster laten zien waar gebruikers hun inloggegevens moeten invoeren en kan de inhoud van het klembord worden gelezen en aangepast.

De besmette apps werden zowel in de Chinese App Store als de App Stores in andere landen aangeboden. "We hebben de apps uit de App Store verwijderd waarvan we weten dat die met vervalste software zijn gemaakt", aldus een woordvoerster tegenover persbureau Reuters. "We werken met de ontwikkelaars samen om ervoor te zorgen dat ze de juiste versie van Xcode gebruiken om hun apps opnieuw te maken." Wat iPhone- en iPad-gebruikers kunnen doen om te kijken of hun toestel is besmet heeft Apple niet laten weten. Ook meldt Apple niet hoeveel apps het heeft verwijderd, maar het Chinese beveiligingsbedrijf Qihoo stelt dat het in totaal 344 met XcodeGhost besmette apps heeft gevonden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.